„Fântâna păcii“, locul în care s-a pus capăt învrăjbirii dintre Matei Basarab şi Vasile Lupu
0Domnitorul Ţării Româneşti, Matei Basarab, şi domnitorul Moldovei, Vasile Lupu, au scris o istorie zbuciumată. Este cunoscută învrăjbirea dintre cei doi conducători de oşti: de multe ori a fost nevoie de intervenţia Bisericii pentru a-i împăca.
Cel mai adesea, Vasile Lupu şi Matei Basarab se războiau din cauza imixtiunii puterii suzerane turceşti, dar şi a intrigilor boiereşti, care, se ştie, ajungeau până acolo încât detronau domnitorul.
Bătălia de la Finta
Bătălia de la Finta (27 mai 1653) marchează momentul final al confruntării dintre cei doi domnitori. A fost o luptă decisivă între trupele moldovene-căzăceşti conduse de Vasile Lupu şi Timuş Hmelniţki şi armatele române (valahe) conduse de Matei Basarab. Vasile Lupu a fost învins şi o lună mai târziu a pierdut tronul Moldovei, fiind înlocuit de Gheorghe Ştefan. Urmează o scurtă ocupaţie valahă a capitalei Iaşi şi Asediul Sucevei (unde Timuş va fi ucis).
Sursa: ro.wikipedia.org
Vasile Lupu dispunea de 24.000 de oameni, în timp ce Matei Basarab se baza pe 30.000 de oameni. Ambele armate dispuneau de pedestrime cu arme de foc şi de artilerie. Bătălia a fost câtigată de domnitorul muntean.
Fântâna Păcii
Legenda spune că după bătălia de la Finta, Lupu şi Basarab s-au întâlnit pentru împăcare la o fântână din comuna Aninoasa, sat Viforâta. Fântâna datează din vremea lui Matei Basarab (1632-1654), care a zidit-o ca semn de împăcare cu Vasile Lupu şi semn de pace pentru ţară.
Dintr-un document din 1652, în care Matei Basarab trasa graniţele satului Viforâta, aflăm şi despre noţiunea de ”Puţu Păcii” (acelaşi cu Fântâna Păcii), acesta reprezentând graniţa dintre satele Viforâta şi Aninoasa. Brâncoveanu, care iubea plimbările prin locurile acestea, a găsit-o şi i-a pus olane noi ca să curgă mereu.
”Să curgă cum curge apa timpului peste noi, pacea timpului, dar de nepreţuit”
În anul 2014 Fântâna Păcii a fost renovată şi declarată monument istoric. La „Fântâna păcii” se oficiază în fiecare an slujba de Bobotează.