Eliminarea restricţiilor privind instalarea de staţii de alimentare cu GPL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prin pachetul lunar de decizii referitoare la acţiunile de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile
Prin pachetul lunar de decizii referitoare la acţiunile de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile

Comisia Europeană a decis să trimită României un aviz motivat, prin care îi solicită să ia măsuri care să permită instalarea de staţii de alimentare cu GPL, pentru autovehicule şi pentru butelii de uz casnic.

De asemenea, România nu a adoptat reglementările tehnice şi normele privind certificatele de protecţie contra incendiilor necesare, în vederea instalării unor noi staţii de alimentare cu GPL. 

În prezent, legislaţia românească impune cerinţe pentru instalarea de noi staţii de alimentare cu GPL, inclusiv a celor fabricate şi comercializate în mod legal în alt stat membru.

Comisia a transmis respectivul aviz motivat deoarece această situaţie interzice de facto crearea şi vânzarea transfrontalieră de staţii de alimentare cu GPL, ceea ce contravine dispoziţiilor referitoare la libera circulaţie a mărfurilor din Tratat (articolele 34-36). România are la dispoziţie două luni pentru a notifica Comisiei măsurile adoptate în vederea remedierii situaţiei. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită România în faţa Curţii de Justiţie a UE.

Context

Prin pachetul lunar de decizii referitoare la acţiunile de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile care le revin în temeiul legislaţiei UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare şi domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei UE în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor.

Principalele decizii adoptate de Comisie în aprilie cuprind 4 scrisori de punere în întârziere, 45 de avize motivate, 11 sesizări ale Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi 2 proceduri de încetare. Totodată, Comisia închide 155 de cazuri în care diferendele cu statele membre în cauză au fost soluţionate fără a fi necesară continuarea procedurii de către Comisie.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite