Alimente care trezesc colonul din lenevie. Medic specialist: „Este bine să mâncăm varză, conopidă şi brocoli“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colonul este organul care se ocupă de extragerea sărurilor şi mineralelor înainte ca alimentele să fie eliminate din corp. Dacă nu funcţionează bine apar o serie de probleme, cum ar fi constipaţia, diareea sau, mai grav, cancerul de colon.

Cele mai întâlnite probleme cauzate de un colon leneş sunt balonarea şi constipaţia. Medicii specialişti recomandă o serie de medicamente care ajută pe moment şi de care nu este bine să abuzăm. 

“Eu recomand pentru curăţarea colonului o combinaţie între un medicament care ajută la contracţia colonului, Motilium, şi Lactuloză, care este o substanţă care ajută la eliminarea tuturor reziduurilor din colon”, ne-a spus dr. Mihai Abramescu, din Târgovişte, medic primar în gastroenterologie.

Dacă în patru zile nu avem scaun ar trebui să ne facem probleme. 

„În afară de aceste medicamente, există şi laxativele de care este bine să nu abuzăm, dar care sunt bune în condiţiile în care există o perioadă mai mare de timp în care persoana nu are scaun, mai exact este constipată. Constipaţia este definită ca lipsa scaunului după a patra zi. În astfel de cazuri, se pot folosi laxative ca Herbolax, Dulcolax, medicamente care ajută pentru moment. Însă, dacă sunt folosite prea des, persoana se poate îmbolnăvi de aşa-numita boală a laxativelor, pentru ele ajung să facă mai mult rău decât bine. Este bine ca aceste laxative să fie folosite pentru o perioadă de timp scurtă şi intermitent”, mai spune dr. Abramescu.

În mod normal, un om sănătos nu ar trebui să aibă mai mult de trei scaune pe zi, iar cei care au un tranzit normal nu ar trebui să îşi facă probleme. „Colonul se curăţă automat, dacă individul are scaun în fiecare zi. Acest proces duce la curăţarea colonului de toate reziduurile care se pot acumula acolo. Lipsa scaunelor poate fi asociată cu un colon lent, leneş, plin de reziduuri. Se poate vorbi şi de o legătură genetică. Dacă părinţii au avut constipaţie, s-ar putea ca şi copilul să aibă constipaţie”, explică dr. Abramescu.

ALIMENTELE CARE AJUTĂ TRANZITUL

„Recomand o alimentaţie sănătoasă, în care să folosim toate principiile alimentare. Nu există o recomandare strictă. Trebuie folosite şi proteinele şi lipidele şi glucidele, într-o oarecare proporţie, ca să avem o digestie normală. Pe baza experienţei fiecăruia. În mod normal, ar trebui să folosim terapia cu fibre vegetale. E bine să mâncăm varză, conopidă, brocoli. Acestea ajută foarte mult la eliminarea reziduurilor”, adaugă dr. Mihai Abramescu.

Pe de altă parte, pâinea integrală, făina de ovăz, orezul brun, cerealele integrale, algele verzi, spanacul, mazărea, salata verde sau orzul sunt o binecuvântare pentru organism. 

Nu trebuie să uităm de hidratare. De asemenea, fructele sunt o condiţie pentru a avea un organism sănătos. Se ştie, de exemplu, că un măr pe zi ţine doctorul departe. La fel de buni sunt strugurii sau prunele.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite