„Acele Morarului”, locul care îi fascinează pe cei care se încumetă să cucerească Munții Bucegi FOTO VIDEO

0
Publicat:

„Acele Morarului” sunt un „trofeu” pe care mulți împătimiți ai muntelui sau simpli turiști și l-ar dori în vitrină. Este unul dintre traseele clasice de cățărare pe stancă din Bucegi, dar odată cocoțat în vârf, simți libertatea.

„Acele Morarului” din Munții Bucegi. FOTO Andrei Badea / andrei-badea.com
„Acele Morarului” din Munții Bucegi. FOTO Andrei Badea / andrei-badea.com

„Acele Morarului” sunt cele mai spectaculoase muchii din Bucegi, iar parcurgerea lor necesită cunoștințe de cățărare liberă, de asigurare și rapel, precum și o foarte bună orientare în teren neamenajat.

Unul dintre trasee pornește din Valea Cerbului și duce către Creasta Ascuțită – Acul Mare – Degetul Roșu – coborâre înapoi pe Valea Cerbului. Durata lui este 13 ore, cu tot cu pauze.

Ca să ajungi în vârful acelor, împătimiții muntelui au nevoie de condiție fizică și stare generală de sănătate foarte bune. În zonă au fost montate și corzi speciale pentru a facilita urcarea și coborârea în siguranță.

Acele Morarului, traseul de cățărare pe stâncă pe care orice iubitor de Bucegi își dorește să-l parcurgă, este unul dintre acele locuri unde întotdeauna voi reveni cu plăcere, atât pentru frumusețea traseului în sine, cât mai ales pentru bucuria sufletului privind în jur”, spune Andrei Badea, ghid montan autorizat și ghid de turism, pe blogul personal.

Chiar dacă nu este o zonă dificilă din punct de vedere tehnic, parcurgerea crestei presupune o condiție fizică bună, un bun antrenament mental (datorită expunerii) și minime cunoștințe tehnice (curs cățărare pe stâncă nivel 1).

Alte variante de trasee

Un alt punct de pornire este din Bușteni – Gura Diham și după marșul de apropiere (aprox. 3h) se va intra în muchia propriu-zisă, pe versantul estic.

De asemenea, un traseu cu oprire la Cabana Omu este: Prima zi - Poiana Vaii Cerbului - Valea Cerbului – Braul Mare al Morarului – Traversarea Acelor Morarului – Cabana Omu. A doua zi - Cabana Omu - Hornul Malaiesti - Cabana Malaiesti - Cabana Gura Diham.

ECHIPAMENT TEHNIC NECESAR

-ham de cățărare;

-cască de cățărare;

-3 carabiniere cu sistem de blocare a clapetei (filet sau similar);

-un dispozitiv de rapel;

-2 bucle de chingă 120cm;

-2 bucle de cordelină 5-6mm cu dimensiunile 1 x 60cm și 1 x 120cm.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite