Suceava: Brutarii lucrează la peste 50 de grade

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii beau apă mereu, ies afară din jumătate în jumătate de oră şi stau cu schimbul lângă cuptoare. Pentru salariaţii din unităţile unde se coc pâinea sau alte produse de panificaţie, canicula de afară e „răcoare“.

Fie că lucrează în brutării sau la chioşcurile unde se fac covrigi, oamenii fac faţă cu greu căldurii degajate de cuptoare. Pe caniculă, brutarii stau cu rândul lângă cuptoare şi ies afară la fiecare jumătate de oră ca să ia o gură de aer proaspăt.

Sorin Ţurcan, în vârstă de 24 de ani, lucreză într-o covrigărie de la ora 7.00 până la ora 17.00, o dată la două zile.  Rolul său este să „culeagă“ covrigii care se coc în instalaţiile speciale.

„Suntem mulţumiţi că avem un serviciu“

„Lângă cuptoare temperatura se ridică peste 50 de grade Celsius. Nu avem ce face, suntem mulţumiţi că avem un serviciu în condiţiile în care peste tot se fac disponibilizări. Nu stăm non stop în căldură, mai facem cu schimbul şi bem multă apă. Patronul are grijă de noi şi ne dă apă“, ne-a spus acesta ştergându-şi fruntea cu un prosop.

Cu un zâmbet amar, el se consolează cu ideea că „astea sunt condiţiile în România“ şi că aşteaptă să vină iarna pentru că atunci îi va fi mai bine. Cea mai eficientă metodă de a rezista căldurii emanate de cuptor este consumul de apă rece, susţin brutarii. Cei mai norocoşi dintre ei au duşuri la locul de muncă, însă aceştia sunt foarte puţini. Florin Boicu, brutar de 10 ani, spune că îi place munca lui, numai că, după ore întregi de stat lângă cuptor, ar vrea să plece toată vara pe litoral sau să lucreze pe timp de caniculă într-o fabrică de îngheţată.

„Prin mâinile mele trec zilnic 800 kg de pâine“

„E foarte cald lângă cuptoare, dar ne-am obişnuit. De multe ori mă gândesc să stau toată vara la mare. Bag pâinea în cuptor şi, ca să nu stau în căldură, cât se coace pâinea, mă mai plimb, beau apă. Lucrez în fiecare zi câte opt ore. Prin mâinile mele şi ale colegilor trec zilnic 800 kg de pâine“, ne-a declarat Florin Boicu. Căldura are însă şi avantaje, susţine brutarul. Pe timp de vară cererea de pâine creşte cu 30%-40% faţă de perioada rece, ceea ce înseamnă bani asiguraţi pentru salariu.

Condiţiile în care lucrează brutarii, muncitorii din construcţii şi alte categorii care stau în soare toată ziua vor fi verificate săptămâna aceasta de către inspectorii ITM.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite