Singura grădiniță cu risc seismic din Suceava, evacuată. Copiii din Deleni vor fi relocați FOTO VIDEO
0Grădinița din satul Deleni, comuna Pârteștii de Jos, județul Suceava, este pe lista unităților de învățământ din România cu risc seismic ridicat. Autoritățile locale au decis mutarea copiilor într-o altă clădire.
Clădirea din satul Deleni, ridicată în 1924, este în stare jalnică și nici nu are grupuri sanitare. Astfel că edilii din comuna Pârteștii de Jos, de care aparține satul, au decis miercuri, 22 febrarie, mutarea copiilor într-o altă clădire, pentru a nu-i expune în continuare unui pericol.
Educație prin cârpeli
Ministerul Educației a cerut zilele trecute ca elevii și preșcolarii din toate unitățile cu risc seismic să fie relocați și asta se va întâmpla și la Deleni, Suceava.
Conducerea școlii coordonatoare și reprezentanții Primăriei Pârteștii de Jos s-au întâlnit miercuri, 22 februarie, în cadrul unei ședințe și au decis ca preșcolarii din Deleni să fie relocați pentru moment în corpul B al Liceului Pârteștii de Jos, urmând să fie aduși cu microbuzul în fiecare dimineață.
Problema este că localitatea are un singur microbuz școlar și deja sunt zilnic transportați 160 de elevi, microbuzul efectuând 12 curse.
Autoritățile locale cer ajutorul Inspectoratului Județean Suceava și al Guvernului pentru ca la Pârteștii de Jos să ajungă un al doilea microbuz școlar.
Primarul comunei Pârteștii de Jos, Mircea Scutariu, declară că imobilul în care a funcționat până acum Grădinița Deleni nu poate fi reabilitat, ci doar demolat, iar în locul său ridicată altă clădire, numai că până acum nu au fost bani pentru o nouă grădiniță.
La rândul său, directoarea Liceului „Nicanor Moroșan" din Părteștii de Jos, Maria Solcan, declară că va fi foarte greu cu transportul celor 11 copii din Deleni, mai ales că singurul microbuz școlar existent în comună se strică des. Tocmai de aceea s-a cerut ajutorul ISU Suceava pentru container și se ia în calcul chiar mutarea copiilor în poșta veche din sat, pentru ca micuții să fie scutiți de navetă.
Cum se face educație la Deleni
La Deleni, copiii merg zi de zi la o grădiniță cu pereți crăpați și cu tavane scorojite care stau să cadă. Fațada clădirii este și ea deteriorată serios.
Clădirea a fost ridicată în 1924 și a fost inițial casa unui învățător din localitate. Nu au fost bani de renovări, dar nici pentru a fi ridicată o nouă grădiniță, așa că micuții au rămas în clădirea deteriorată.
Veceurile sunt în curte, iar pe post de chiuvetă a fost montat un vas de plastic în care copiii se pot spăla.
Autoritățile locale dau din umeri și spun că nu au avut fonduri să facă mai mult, în timp ce unele mame mărturisesc pe ulițele satului că nu și-au mai trimis copiii la grădiniță pentru că nu sunt condiții acolo.
Astfel că 11 copii, o educatoare și o angajată care face de toate vin zilnic la grădinița din clădirea lăsată în paragină și în care până acum doi ani a funcționat și școala din Deleni.
În 2016, autoritățile au vrut să demoleze clădirea veche și să ridice una nouă, însă nu s-au alocat fonduri, populația școlară din sat fiind în scădere.