FOTO Povestea clădirii construite în mijlocul pustietăţii, unde nu există apă, canalizare şi curent electric, în care statul a pompat 2,5 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Corpului Didactic Suceava a fost construită în mijlocul pustietăţii. FOTO Dănuţ Zuzeac
Casa Corpului Didactic Suceava a fost construită în mijlocul pustietăţii. FOTO Dănuţ Zuzeac

Ministerul Educaţiei a investit 2,5 milioane de lei într-o clădire construită pe un deal unde nu există apă, canalizare sau curent. Proiectul a fost realizat în proporţie de 30%, însă nu va fi finalizat prea curând.

GALERIE FOTO

Casa Corpului Didactic este o clădire construită pe un vârf de deal, la câţiva kilometri de municipiul Suceava, unde nu există apă, canalizare şi curent electric. Proiectul a fost abandonat mai mulţi ani de zile de către Ministerul Educaţiei, însă toamna trecută a mai fost alocată suma de 100.000 de euro pentru continuarea lucrărilor. Clădirea este realizată în proporţie de 30%, aici fiind investită până în prezent suma de 2,5 milioane de lei. În continuare nu a fost găsită nicio soluţie în ceea ce priveşte racordarea la apă, canalizare şi curent electric.

În anul 2010, în vremea când inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava era Petru Carcalete, a fost aprobat un proiect de ridicare a unei noi case a corpului didactic (CCD) pe un deal din comuna suceveană Şcheia. Teoretic, se află la o distanţă de aproximativ 6 kilometri de oraş, dar practic este vorba despre o zonă pustie, fără drum de acces şi fără utilităţi.

Lucrările de la viitorul sediul al CCD Suceava bat pasul pe loc, chiar dacă Ministerul Educaţiei a promis în ultimii ani că va aloca diverse sume de bani pentru continuarea investiţiei. Clădirea CCD trebuia să fie finalizată în toamna lui 2015, dar în prezent sediul din Şcheia înseamnă scheletul unei clădiri, o haită de câini şi un cioban care plimbă oile prin zonă. În zona respectivă, fostul inspector şcolar general Petru Carcalete şi adjunctul său, Vasile Monacu, au suprafeţe mari de teren.

Din 2012 şi până în prezent, Ministerul Educaţiei a alocat pentru clădire aproape 2,5 milioane de lei: în 2012 au fost băgaţi 910.000 de lei, în 2013 – 590.000 de lei, în 2014 – 448.000 de lei. În 2015, a fost promis un milion de lei, în 2016 suma de 1,8 milioane de lei, însă banii din 2015 şi 2016 nu au mai ajuns în conturile IŞJ Suceava. Valoarea totală a proiectului a fost estimată la circa două milioane de euro, bani din care se vor face şi racordurile la apă, canal şi energie electrică. Anul trecut, Ministerul Educaţiei a alocat 450.000 de lei pentru continuarea lucrărilor la noul sediul CCD.

Amfiteatru şi sute de locuri de parcare

Clădirea din Şcheia are demisol, parter şi două etaje şi a fost construită în câmp, la peste 1 kilometru de prima casă locuită. Noua Casă a Corpului Didactic este prevăzută cu o bibliotecă la parter, trei depozite, un birou al bibliotecarei şi o sală de lectură de 90 de metri pătraţi. La cele două etaje vor fi încăperi destinate personalului CCD, dar va avea şi nouă camere de cazare şi un apartament unde profesorii sau alţi invitaţi care vor veni la Suceava pentru cursuri de formare vor putea înopta.

La demisol este prevăzut un garaj auto cu două locuri, o zonă pentru centrala termică pe lemne, un spaţiu pentru un centru de multiplicare, dar şi o spălătorie pentru lenjeria din camerele de cazare. De asemenea, pentru că toate activităţile de amploare ale CCD se desfăşurau în săli închiriate cum ar fi la Şcoala Filadelfia, sediul are prevăzut, într-o laterală, construirea unui amfiteatru cu peste 300 de locuri. De asemenea, sunt prevăzute şi 200 de locuri de parcare.

Alte ştiri pe această temă:

Cea mai veche piaţă de pe malul Borcei, în pericol de prăbuşire, va fi demolată. Primăria va construi un complex modern

Investiţie de 30 de milioane de euro în extinderea reţelei subterane pentru fibră optică a Capitalei. Vom avea peste 1.800 de km până în 2020

FOTO Baza sportivă construită degeaba. Clădirea în care s-au investit 300.000 de lei în urmă cu 6 ani este acum distrusă

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite