Cele mai ciudate obiceiuri ale scriitorilor celebri. De ce scria Victor Hugo doar în picioare, iar Dan Brown se atârnă cu capul în jos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scriitorul rus Lev Tolstoi nu putea scrie decât dacă se izola în biroul său FOTO www.hyperliteratura.ro
Scriitorul rus Lev Tolstoi nu putea scrie decât dacă se izola în biroul său FOTO www.hyperliteratura.ro

Mai mulţi scriitori celebri au obiceiuri ciudate legate de rutina scrisului. Istoria literară consemnează că unii preferau să stea izolaţi, iar alţii scriau doar dimineaţa sau seara, deoarece atunci îşi găseau inspiraţia.

Scriitorii celebri au avut de-a lungul timpului tot felul de obiceiuri ciudate în momentul atunci când începeau să compună. Dacă unii scriau doar culcaţi, alţi compuneau stând în picioare, unii îşi găseau inspiraţia stând atârnaţi cu capul în jos sau privind la un perete gol.

Scriitorul rus Lev Tolstoi, cunoscut pentru operele sale „Război şi pace” şi „Anna Karenina”, pentru a putea lucra se izola, în biroul lui, neavând voie să intre nimeni în cameră. În plus, uşile de la încăperile apropiate erau toate încuiate, pentru a fi sigur că nimeni nu îl va întrerupe.

„Scriu în fiecare zi, fără să dau greş, nu atât pentru succesul operei mele, ci mai degrabă ca să nu-mi ies din ritm”, a scris Tolstoi în jurnalul său, în anul 1860, atunci când scria romanul „Război şi pace”.

Romancierul francez Victor Hugo scria doar dimineaţa, stând în picioare şi în faţa unei oglinzi, împrăştiind foi în jurul său. Acesta avea un ritual aparte, respectiv bea o cafea fierbinte, citea scrisorile primite de cele mai multe ori de la iubita sa, Juliette Drouet, ce locuia la doar câţiva paşi de el, după care mânca două ouă crude, se închidea în birou şi scria până cel târziu la ora 12.00.

Samuel Langhorne Clemens, cunoscut sub numele de Mark Twain, este cunoscut în principal pentru romanele sale „Aventurile lui Tom Sawyer”, „Prinţ şi cerşetor” sau „Aventurile lui Huckleberry Finn”. Romancierul american avea şi el o rutină proprie atunci când se apuca să compună. După ce mânca un mic dejun copios, se aşeza la birou şi scria până când venea ora cinei. Nimeni nu îl întrerupea în tot acest timp.

Romancierul american Stephen King, un maestru al genului horror, scrie zilnic, având un target de două mii de cuvinte pe zi. Acesta începe în jurul orei 08.00 şi nu se opreşte decât abia cel târziu la ora 14.00. După ce termină de scris, el doarme întreaga după amiază, iar seara o petrece cu familia.

Scriitorul evreu de limbă germană, originar din Praga, Franz Kafka, locuia alături de familia sa într-un apartament mic şi de aceea el era nevoit să scrie pe timpul nopţii. Acesta se apuca de compus în jurul orei 23.00 şi scria uneori şi până la ora 06.00 dimineaţa a celei de-a doua zi.

„Timpul e scurt, puterea mea e limitată, biroul e o oroare, apartamentul e zgomotos, iar dacă o viaţă plăcută nu e posibilă, atunci trebuie să te descurci prin manevre subtile”, scria Franz Kafka într-o scrisoare adresată logodnicei sale Felice Bauer.

Scriitorul englez Charles Dickens nu putea compune dacă nu avea linişte deplină. Există o legendă ce spune că Dickens chiar şi-ar fi montat două uşi la biroul său pentru ca în interior să nu pătrundă nici un zgomot. Englezul mai avea o altă deprindere, respectiv cea de a scrie doar din picioare.

Prozatorul francez Alexandru Dumas, cunoscut pentru romanele „Contele de Monte Cristo” şi „Cei trei muşchetari”, era cunoscut că avea o obsesie pentru ordine. Acesta îşi scria cu culoarea albastru romanele de ficţiune, cu roz cele non – ficţiune, iar cu galben poeziile.

Romancierul francez Honore de Balzac este considerat unul dintre cei mai mari scriitori de romane realiste, psihologice şi fantastice. Acesta considera că pentru a fi creativ şi a putea scrie trebuia să bea cel puţin 40 de ceşti de cafea pe zi, uneori numărul acestora ajungând până la 50.

Americanul Dan Brown, autorul cunoscutului roman „Codul lui Da Vinci” are şi el superstiţia sa. Atunci când are probleme cu creativitatea, romancierul se atârnă cu capul în jos, el spunând că prin acest mod se relaxează şi se poate concerta mai bine.

Scriitoarea americană Francine Prose, autoarea satirei „Blue Angel”, are şi ea un obicei ce poate fi catalogat drept ciudat. Aceasta consideră că atunci când are probleme cu concentrarea şi nu poate scrie, singurul lucru ce o ajută este privitul unui perete. 

Alte ştiri pe această temă:

Obiceiuri bizare din negura veacurilor încă practicate în România. Leagănul este băgat în strungă la Mehedinţi, ca să crească copilul ca oaia

Cele mai ciudate obiceiuri din lume. Un obicei românesc, între primele zece, alături de mutilarea genitală şi de pilirea dinţilor

Cele mai ciudate superstiţii ale românilor legate de nuntă: ce să faci ca să ai o căsnicie fericită sau mulţi copii

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite