Principalele tehnici de prim-ajutor pe care trebuie să le cunoaştem şi să le aplicăm în cazul unor situaţii de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acordarea primului ajutor este esenţială petru menţinerea în viaţă a victimelor FOTO: crucearosie.ro
Acordarea primului ajutor este esenţială petru menţinerea în viaţă a victimelor FOTO: crucearosie.ro

Tehnicile de prim-ajutor pot salva foarte multe vieţi. Cunoştinţele minime despre cum se poate interveni în cazul unei situaţii-limită pot îndepărta pericolul. Medicii recomandă tuturor persoanelor să fie responsabile şi să aplice tehnicile de prim-ajutor atunci când este cazul.

Până la sosirea unui echipaj medical specializat în situaţii de urgenţă, noi înşine putem să oferim sprijin şi primul ajutor persoanelor aflate într-o situaţie dificilă.

Există suficiente metode pe care oamenii simpli, fără o pregătire medicală, le pot învăţa, stăpâni şi aplica în cazul unei situaţii de urgenţă. Statisticile arată că astfel de intervenţii sunt foarte benefice atât pentru persoana aflată în pericol, cât şi pentru medicii care vin să o salveze. 

„Este foarte esenţial ca până la venirea unui echipaj medical cineva să intervină şi să-i ofere pacientului tot sprijinul de care are nevoie. Tocmai de aceea cursurile de prim-ajutor sau cunoştinţele despre cum să oferim primul ajutor sunt esenţiale pentru viaţa celui pus în pericol”, explică medicul Anca Telehuz, şefa Unităţii Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia. 

Resuscitarea, primul pas în salvarea unei vieţi

Primul pas pe care trebuie să-l cunoaştem despre acordarea primului ajutor este efectuarea manevrelor de resuscitare, până la sosirea personalului medical asistat. Studiile arată că resuscitarea imediată este esenţială pentru viaţa pacientului, de foarte multe ori el putând fi salvat de la moarte. Tocmai de aceea este nevoie ca oamenii să cunoască tehnicile de resuscitare. 

„Resuscitarea reprezintă o combinaţie între compresiile toracice şi respiraţia gură la gură. Resuscitarea pompează practic sânge către creier şi inimă, în timp ce respiraţia gură la gură alimentează cu oxigen circulaţia sanguină”, spune medicul Anca Telehuz. 

Realizarea compresiilor toracice:

- Îngenuncheaţi lângă victimă

-  Podul palmei drepte în mijlocul cutiei toracice a victime

-  Puneţi podul celeilalte palme deasupra.Încrucişaţi-vă degetele. Aveţi grija să nu apăsaţi victima pe coaste, partea superioara a stomacului sau partea inferioara a sternului.  

-  Asiguraţi-vă că umerii dumneavoastră se află chiar deasupra pieptului victimei. Cu mâinile întinse, apăsaţi perpendicular, cam 4–5 cm. Efectuaţi 30 de compresii toracice conform procedurii descrise mai sus, la o frecvenţă de aproximativ 100 de compresii pe minut. Asta înseamnă că trebuie să efectuaţi 2 compresii la mai puţin de o secundă.

- Aplicaţi 2 respiraţii gură la gură

Tehnica respiraţiei gură la gură

 - Aplecaţi capul victimei spre spate si ridicaţi-i bărbia.

- Puneţi o mână pe fruntea victimei. Strângeţi nările victimei între degetul mare şi arătător.

- Cu mâna cealaltă, menţineţi-i bărbia ridicată şi deschideţi-i gura

- Inspiraţi normal, aplecaţi-vă în faţă şi acoperiţi-i gura victimei complet, cu gura dumneavoastră

- Expiraţi uniform aerul în gura victimei şi verificaţi, în acelaşi timp, dacă se produce ridicarea cutiei toracice. O respiraţie trebuie să dureze cam o secundă

- Menţineţi capul victimei aplecat şi bărbia ridicată. Ridicaţi-vă capul şi verificaţi dacă pieptul coboară după ce aţi introdus aerul

Putem trata şi singuri leziunile pielii

Juliturile sau tăieturile reprezintă cele mai des întâlnite forme de leziuni ale pielii pe care le putem trata şi singuri. Să ne imaginăm că suntem în mijlocul unei păduri, alături de un grup de excursionişti, iar unul dintre însoţitori suferă o tăietură.

Până la venirea medicilor acesta ar putea avea de suferit din cauza sângerării excesive, însă dacă ştim cum putem interveni în astfel de situaţii avem toate şansele să-i salvăm viaţa. Tehnica este destul de simplă şi presupune doar multă atenţie şi asigurarea unor condiţii minime de igienă. „În primul rând trebui evitat contactul cu sângele victimei. Apoi rana trebuie spălată cu apă potabilă şi dezinfectată. Sângerarea poate fi oprită prin compresie directă”, recomandă medicul Anca Telehuz. 

Primul ajutor în caz de înec

Statisticile arată faptul că înecul, mai ales în timpul anotimpului cald, reprezintă o cauză destul de mare a deceselor. Totuşi, dacă avem cunoştinţele necesare pentru acordarea primului ajutor în caz de înec putem salva vieţile celor aflaţi în pericol. 

„Practic înecul reprezintă blocarea respiraţie, cauzată inundarea cu apă a căilor respiratorii. Se produce mai întâi un stop respirator, urmat de un stop cardiac”, explică medicul Anca Telehuz. 

Tot ceea ce trebuie să facem este să ne asigurăm că putem scoate apa din plămânii victimei. Victima trebuie prinsă pe la spate de abdomen, cu mâinile făcute chingă, ridicată de jos şi scuturată pentru ca apa să fie scoasă afară. Dacă respiră trebuie aşezată pe sol, cu abdomenul în jos şi capul într-o parte. Dacă nu respiră trebuie începute manevrele de resuscitare. 

Citiţi şi:

Terapia pentru pacienţii cu arsuri, explicată de un psiholog: „Este foarte important să ne imaginăm cum putem mângâia pielea arsă“

Slobozia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite