Mesajul dintr-un manual de Religie de clasa a IV- a: harul divin pentru vindecarea bolilor, obţinut prin ungerea cu untdelemn sfinţit
0Lecţiile care sunt cuprinse în cărţile de Religie sunt de-a dreptul uluitoare. Într-un astfel de manual, destinat elevilor de clasa a IV-a, ungerea cu untdelemn sfinţit este recomandată pentru vindecarea bolilor sufleteşti şi trupeşti.
Reacţiile legate de disciplina Religie pe care copiii trebuie să o înveţe la şcoală sunt nenumărate. Unii părinţi sunt de acord cu predarea în şcoli a acestei materii, alţii refuză categoric acest lucru.
Dincolo de divergenţele care apar legate de acest subiect, programa şcolară care se regăseşte în manualele de Religie este de-a dreptul halucinantă. Copiii sunt învăţaţi de profesorii care predau Religia tot felul de lucruri, care depăşesc orice imaginaţie.
Într-un manual de clasa a II-a, editat de Editura Sf. Mina, copiii sunt învăţaţi ca atunci când se pierd într-un magazin să se roage pentru ca Dumnezeu să le aducă părinţii înapoi şi în niciun caz să ceară ajutorul angajaţilor din respectivul magazin. Iar exemplele cu privire la proasta organizare a materiei numită Religie şi modul în care aceasta poate influenţa dezvoltarea copiilor pot continua.
De exemplu, elevilor de clasa a IV-a care studiază Religia din manualul editat la editura Cultul Ortodox li se explică faptul că, atunci când părinţii lor sunt bolnavi, trebuie să cheme preoţii pentru a-i unge cu untdelemn.
Despre Taina Sfântului Maslu
În Sfintele Evanghelii şi în toate rugăciunile din rânduiala Tainei Maslului, Dumnezeu este invocat ca „doctorul sufletelor şi trupurilor noastre, a Cărui milă este nemăsurată". Însăşi cântarea îl arată pe Mântuitorul Hristos ca „Vindecătorul şi ajutătorul celor ce sunt în dureri”. De la Dumnezeu se cere „tămăduirea neputinciosului robului Său (...), cel ce mult a greşit”. Însănătoşirea bolnavului se cere prin rugăciune de la Dumnezeu, fiindcă însuşi Fiul Său a luat trupul omului. Potrivit crestinortodox.ro, în calitatea sa de „templu al Sfântului Duh” (I Cor., 6, 19), trupul are capacitatea de a fi vindecat şi curăţit prin materia văzută şi sfinţită a untdelemnului. Boala nu este numai un rezultat al păcatelor personale nemărturisite, ci şi o urmare firească a eredităţii, căci din părinţi viciosi se pot naşte copii cu malformaţii - „Până la al şaptelea neam voi pedepsi fărădelegea” (Lev., 26, 31); „părinţii mănâncă agurida şi se strepezesc dinţii copiilor” (Ier., 31, 29).
„Mama lui Constantin este bolnavă. În fiecare vineri, ea participă la slujba Sfântului Maslu ce se săvârşeşte în biserica din cartier. Când vine acasă, aduce untdelemnul care a fost sfinţit în timpul Sfântului Maslu. Ce trebuie să facă mama lui Constantin cu untdelemnul sfinţit? (...) La Sfânta Taină a Maslului prin rugăciunile preoţilor şi prin ungerea cu untdelemn sfinţit se împărtăşeşte ”creştinilor bolnavi” harul divin necesar pentru vindecarea de boli sufleteşti şi trupeşti, precum şi pentru iertarea păcatelor” este exemplul extras din respectivul manual, conceput pentru studiul Religiei în clasa a IV-a .
Ialomiţa militează pentru predarea Religiei
Raportat la nivelul judeţului Ialomiţa situaţia predării Religiei în şcoli rămâne incertă. Datele oficiale ale Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa arată că până în prezent 90% din şcolile din judeţ au strâns semnăturile din partea părinţilor, instituţia urmând să le analizeze şi să le ofere publicităţii în perioada următoare. Între timp, la Slobozia şi Urziceni, cu susţinerea Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, au fost înfiinţate „Asociaţiile părinţilor pentru orele de religie”. Până în prezent, datele statistice arată că fiecare din aceste entităţi a adunat peste 200 de membri.
Citiţi şi:
Ora de Religie. Biserica vrea Religie de calitate mai bună
Ora de religie în Europa. Doar două ţări au scos educaţia religioasă din şcoală