Cele mai rezistente blocuri din Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocurile Armatei de la Slobozia sunt vechi de peste 60 de ani FOTO: M.S.
Blocurile Armatei de la Slobozia sunt vechi de peste 60 de ani FOTO: M.S.

Imobilele au fost construite de către comunişti din cărămidă, iar zidurie lor au o grosime de peste 43 de centimetri. Cei mai mulţi locatari trăiesc aici de peste 40 de ani. Oamenii au prins chiar şi cutremurul din ’77 de care nu le-a fost teamă.Chiar dacă sunt vechi de şase decenii, specialiştii în construcţii susţin că blocurile Armatei din Slobozia ţin piept oricărui cutremur


La Slobozia există cele mai vechi blocuri din întreg judeţul Ialomiţa. Imobilele au fost ridicate la începutul anilor 50 şi au aparţinut Ministerului Apărării Naţionale.


Imobilele au câte două nivele şi 24 de apartamente, toate cu câte două camere. Chiar dacă la exterior, locatarii au mai schimbat pe ici pe colo vechile geamuri cu cele noi din termopan, în interior, clădirile îşi păstrează vechea arhitectură.


Atât scările, cât şi pereţii arată la fel ca în momentul în care au fost construite, acum şase decenii.Specialiştii în construcţii susţin că blocurile sunt foarte rezistente la cutremurele de pământ, de aceea, în urma expertizelor pe care le-au făcut imobilele au fost trecute în categoria a treia de risc seismic.

Acest lucru înseamnă că, în cazul producerii unui cutremu cu magnitudinea de peste şapte grade Richter,  imobilele ar suferi doar câteva crăpături şi fisuri, fără să pună în pericol viaţa locatarilor care locuiesc în ele.

„Blocurile Armatei, aşa cum le-a rămas denumirea, sunt foarte sigure. Sunt construite din cărămidă rezistentă, iar zidurile au peste 40 de centimetri grosime“, susţin reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii Ialomiţa.

„Mi-a fost drag de această casă“

Bătrâna Dumitra Matei (72 de ani) trăieşte într-unul din cele două imobile de peste 40 de ani şi ştie pe de rost fiecare filă din istoria clădirilor. Locuieşte alături într-un apartament de două camere, situat la parter. Bătrâna susţine că a prins drag de casa pe care statul i-a dat-o  şi a refuzat să mai plece de aici.

După Revoluţie, noii proprietarii care achiziţionaseră blocurile puseseră fiecare apartament la vânzare. Femeia a  scos din buzunare 100.000 de lei vechi şi şi-a păstrat locuinţa.

„Este o locuinţă foarte dragă mie. Vara este răcoare, iar iarnă este călduroasă. Mi-a plăcut de la început şi de aceea am decis să rămân aici“, recunoaşte bătrâna.

Blocuri rezistente în faţa marelui cutremur

În momentul producerii cutremurului din anul 1977, doamna Matei se mutase  în bloc alături de soţul său doar de câţiva ani.

Dumitra Matei îşi aminteşte faptul că nu a simţit mare lucru în momentul în care pământul a început să se clatine. Singurele părţi ale imobilelor afectate de cataclismul natural care a măturat sute de clădiri în urma sa, au fost hornurile de pe acoperiş.

„S-a zguidit puţin casa, dar nu s-a întâmplat nimic cu noi. Am scăpat fără geamuri sparte, sau pereţi crăpaţi. Au căzut doar coşurile de pe acoperiş, că pe vremea aceea avea sobă şi la bloc, nu ca acum cu centrală“, rememorează bătrâna.

Probleme la Feteşti

Cu toate acestea, specialiştii în construcţii susţin că şi celelate blocuri din municipiul Slobozia sunt destul de rezistente la  şocuri.

„Slobozia are blocuri sigure care ar rezista unui cutremur mai mare, aşa că oamenii nu trebuie să se teamă pentru siguranţa lor“, adaugă reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii Ialomiţa.

La polul opus, municipiul cu cele mai nesigure blocuri din întreg judeţul Ialomiţa este Feteştiul. În urma expertizărilor, aici a fost descoperit un bloc care a fost trecut în categoria întâi de risc seismic. Potrivit acestei clasificări, clădirea riscă să cadă la un cutremur mai mare.
 
 

Slobozia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite