Ce simbolizează coliva în credinţa creştină. Explicaţia preoţilor: „Ea trebuie preparată de o femeie curată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La început aliment, iar apoi element liturgic esenţial pomenirii morţilor, coliva are numeroase simboluri în credinţa creştină. Este asociată cu bobul de grâu care în scriptele bisericeşti înseamnă înviere şi dragostea pentru comunitate.

În anii de început ai Imperiului Bizantin, împăratul Iulian Apostatu (361 – 363) a avut un rol esenţial în crearea obiceiului preparării colivei.

Istoria ne învaţă faptul că în apropierea sfintelor Paşti din anul 362, dorind să-i batjocorească pe creştini, a dat ordin ca toate alimentele din pieţele Constantinopolului să fie stropite cu sânge, pentru ca oamenii să nu poată petrece sfânta sărbătoare cu bucate alese pe mese.

Cu câteva zile înainte de Învierea Mântuitorului, sfântul Teodor Tiron i-a apărut în vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului (360-370),  poruncindu-i acestuia să-i anunţe pe creştini să nu guste produsele din pieţe, ci mai degrabă să cumpere grâu, pe care ulterior să-l fiarbă şi să-l amestece cu miere şi să-l mămânce. Acesta este momentul în care coliva a apărut în cultura şi credinţa creştină. Iniţial coliva a servit ca hrană, iar apoi a fost folosită la pomenirea morţilor.

Element cu simboluri multiple

În zilele de astăzi, biserica ne învaţă faptul că simbolurile pe care le are coliva sunt extrem de importante pentru a înţelege legătura dintre viaţă şi moarte, dar şi maniera în care noi ca buni creştini trebuie să ne apropiem de biserică.

„Coliva este în primul rând simbol al Învierii, prin faptul că este asociată cu bobul de grâu care se îngroapă şi rodeşte. Hristos ne spune că grăuntele de grâu dacă nu se îngroapă nu face roade, iar dacă se îngroapă aduce roade înmulţit”, ne învaţă preotul Dragoş Stanciu, paroh al Bisericii de Lemn din Slobozia.

Tot biserica ne povăţuieşte să credem faptul că simbolul colivei este şi acela de comuniune a oamenilor care luptă întru păstrarea valorilor credinţei creştine.

„Acest amănunt scoate în evidenţă semnul martirilor care se jertfesc pentru credinţa creştină şi sporesc dragostea oamenilor pentru Dumnezeu”, adaugă preotul Dragoş Stanciu.

Pregătită de femei evlavioase

Deşi în funcţie de fiecare zonă a ţării există numeroase obiceiuri în prepararea colivei, preoţii ne învaţă să credem faptul că singurul lucru care contează în momentul preparării este acelea că această sarcină trebuie îndeplinită de o femeie curată şi evlavioasă.

„Nu există o regulă pentru pregătit coliva. Ea trebuie preparată de o femeie curată, care trăieşte întru credinţă şi evlavie”, explică preotul Dragoş Stanciu. De asemenea, esenţele şi miresmele care se adaugă în compoziţia grâului pus la fiert simbolizează darurile Sfântului Duh, care înmiresmează viaţa.
 

Slobozia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite