VIDEO Ce probleme au vârstnicii, ce le răspunde DGASPC. „A apelat la centrul de bătrâni şi n-au primit-o. A murit acum, ce să mai vorbim!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sedinta varstnici olt

Reprezentanţii asociaţiilor de pensionari spun că membrii li se plâng de faptul că nu reuşesc să obţină locuri în căminele în care sunt îngrijiţi bătrânii, în condiţiile în care în sistem privat astfel de servicii nu există în judeţ. „În general am satisfăcut aceste nevoi“, vine replica DGASPC.

Locurile în căminele de bătrâni de pe raza judeţului Olt sunt suficiente pentru a satisface cererile existente, spun reprezentanţii Direcţiei Generale de Asisteţă şi Protecţia Copilului Olt, deşi pensionarii spun, prin intermediul reprezentanţilor lor, că accesul în astfel de instituţii de îngrijire este extrem de greoi şi că foarte des li se motivează, tocmai, că „nu sunt locuri“. Problema a fost discutată marţi, 18 septembrie 2018, la Prefectura Olt, în şedinţa lunară a Comisiei de Dialog pentru Problemele Vârstnicilor, la final ieşind la iveală informaţia că, în cele două cămine destinate îngrijirii bătrânilor din Olt (Fălcoiu şi Slatina), administrate de DGASPC Olt, mai sunt libere... patru locuri. Până aici, însă, s-a expus o teorie care arată foarte bine pe hârtie, despre calitatea serviciilor oferite (pe care reprezentanţii pensionarilor, de altfel, nu o contestă), despre strategia judeţeană privind serviciile sociale, despre harta acestor servicii, care este revizuită anual etc.

După ce reprezentantul DGASPC Olt, Sorin Gheorghe, a prezentat materialul pregătit, a venit şi intervenţia pensionarilor. „Observăm că nu s-a schimbat nimic în situaţia acestor cămine, deşi se promitea că se amenajează ceva la Drăgăneşti, parcă şi pe la Sîmbureşti, pe unde au fost ceva centre pentru copii. Altfel, pentru activitatea oamenilor din isntituţie nu am decât laude“, a intervenit pensionarul  Nicolae Florica, alţi colegi vorbind despre semnalele venite din partea pensionarilor, conform cărora un loc într-un astfel de cămin este extrem de greu de obţinut, deşi potenţialii beneficiari au venituri şi ar putea suporta costurile, conform legii.

„Mai sunt locuri libere atât la Fălcoiu, cât şi la Slatina, şi în general am satisfăcut aceste nevoi la nivelul judeţului. Crearea unor noi servicii pleacă de la nevoi concrete, iar în acest sens noi realizăm anual o hartă a serviciilor sociale din judeţ, de la fiecare primărie, şi vedem funcţie de gradul de îmbătrânire. (...) Vorbind numai de persoane vârstnice, sunt puţine localităţi totuşi care ar necesita funcţionarea unui cămin pentru îngrijirea persoanelor vârstnice, atâta timp cât cele două pe care le avem în momentul de faţă asigură nevoile. Noi când facem o strategie, o facem în funcţie de aceste nevoi“, a venit replica reprezentantului DGASPC. Pensionarii au continuat, însă, să nu creadă în situaţia expusă de directorul adjunct al DGASPC şi s-a dat chiar un exemplu concret. „Eu spun acum din zvonistică, dar am auzit de la colegi că, de obicei, când întreabă la aceste două cămine, li se spune că locurile sunt ocupate, dumneavoastră aţi spus că nu sunt ocupate“, a continuat dialogul între pensionari şi directorul adjunct al DGASPC, completat de o doamnă de la o asociaţie de pensionari din Slatina cu amănunte şi mai concrete: „A fost o bătrână în Slatina, pe Dinu Lipatti, la numărul 7, care câţiva ani de zile a stat singură, s-a ocupat cineva, o cunoştinţă, practic, să-i găsească un loc în cămin, a apelat la centrul de bătrâni şi n-au primit-o. A murit acum, ce să mai vorbim!“, s-a expus, la solicitarea prefectului Silviu Neacşu, şi o situaţie întâlnită.

probleme varstnici olt

Reprezentantul DGASPC Olt nu i-a convins pe pensionari că locurile în căminele de bătrâni sunt suficiente

„Eu am spus că nu sunt ocupate în întregime, asta nu înseamnă că sunt foarte multe la dispoziţie“, a răspuns din nou reprezentantul DGASPC, care la insistenţele participanţilor a spus şi care este numărul locurilor disponibile în cele două centre, care satisface cerinţele bătrânilor din judeţ: patru.
Nu căminele de bătrâni ar fi, însă, soluţia pentru vârstnicii care nu se mai pot îngriji singuri, ci o grijă mai mare a comunităţii şi a familiilor din care aceştia provin, dar şi înfiinţarea de centre de zi pentru bătrâni, în acest sens primăriile având oportunitatea aplicării pentru implementarea unor proiecte pe bani europeni. O singură primărie din judeţ, însă, s-ar fi adresat către DGASPC pentru o eventuală consultanţă în vederea dezvoltării unui astfel de proiect care „să nu-i scoată pe bătrâni din mediul lor“, pe parcursul discuţiilor acreditându-se ideea că mulţi vârstnici, deşi nu se mai pot gospodări singuri şi nici nu se bucură de prea mare ajutor din partea semenilor, ar refuza, pur şi simplu, instituţionalizarea într-un centru de îngrijire. „Nu se poate face fără acordul lor“, a mai spus Gheorghe.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite