Liceele vocaționale, tot mai populare. Cerere în creștere la specializările pedagogice și sportive

0
0
Publicat:

Elevii claselor a VIII-a care au optat pentru admiterea la un liceu vocațional susțin în această perioadă probele aptitudinale. Învățământul pedagogic revine în preferințe, iar concurență este și în rândul sportivilor. Alegerile lor au la bază motive multiple.

Părinți și copii în curtea Liceului „Nicolae Titulescu”, pentru proba de aptitudini fizice FOTO: A.M
Părinți și copii în curtea Liceului „Nicolae Titulescu”, pentru proba de aptitudini fizice FOTO: A.M

Liceele vocaționale sunt în aceste zile gazda elevilor care nu s-au speriat să treacă prin mai mult decât examenul de Evaluare Națională pentru a-și atinge visul. Pentru anumite profiluri concurența este acerbă, iar bătălia nu se tranșează acum, ci vor fi nevoiți să aștepte și notele de la Evaluarea Națională.

Performanță în sport, dar și teama de matematică la BAC

Am stat de vorbă cu viitori absolvenți de gimnaziu care în aceste zile susțin probele aptitudinale pentru a putea fi admiși la liceele vocaționale. Cei mai mulți au un vis și vor astfel să și-l atingă. Alții au și altfel de calcule.

La Liceul cu Program Sportiv (LPS) din Slatina, de la începutul săptămânii se susțin probele sportive pentru cei care vor un loc într-o clasă de sportivi. Liceul are în ofertă 72 de locuri, pentru șapte ramuri sportive. Cea mai mare concurență, dezvăluie directorul Carlla Sora, este la fotbal. S-au înscris 51 de candidați pentru doar 27 locuri. Este concurență și la lupte greco-romane, pe cele 10 locuri fiind înscriși 13 candidați, în schimb surpriza a fost ca pentru sporturi foarte solicitate ani la rând, precum handbal și volei, în acest an înscrierile să fie la limită.

Copiii sunt interesați de învățământul sportiv. Se pare că cea mai mare atracție este fotbalul. rămâne în top, într-adevăr. Anul acesta, surprinzător, pe secția de handbal avem cei mai puțini înscriși, nu știm care este motivul, 13 candidați și 14 locuri, n-a fost niciodată așa, era tot timpul peste număr. În schimb la fotbal am avut 51 de înscriși pe 27 de locuri. Să sperăm că totul va fi bine, că domnii antrenori își vor selecționa cei mai buni sportivi. Este bine să facă sport, asta este clar. Pentru ei în primul rând”, declară prof. Sora.

Și dacă în clasa a IX-a cei mai mulți copii cu vădit talent sportiv aleg LPS-ul pentru a face cu adevărat performanță, pentru că se pune foarte mare accent pe orele de antrenament, câte 12 pe săptămână, în clasele terminale se mai întâmplă un fenomen: elevi de la alte licee din oraș caută transferul la LPS. Sunt, e drept, sportivi legitimați (transferul nu ar fi, în caz contrar, posibil), însă motivul pentru care vin atât de târziu nu este de fiecare dată doar faptul că au mai mult timp să se dedice, și în timpul programului de școală, sportului preferat și antrenamentelor, ci are legătură cu disciplinele la care susțin examenul de Bacalaureat.

Și sportivii legitimați au susținut probele sportive pentrua  fi admiși FOTO: A.Mitran
Și sportivii legitimați au susținut probele sportive pentrua fi admiși FOTO: A.Mitran

Explicațiile sunt multe. Elevii noștri dau Bacalaureatul la Română, Istorie, Geografie, la alegere cu socio—umanele. Și cred că și acesta este un motiv. Copiii fug de Matematică, n-am înțeles de ce. Afluxul vine dinspre liceele în care se dă Matematică. Vin dinspre Liceul Economic, dinspre Metalurgic, de la Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu” – profilul Mate-Info. Ei fug de Matematică de fapt”, adaugă prof. Carlla Sora.

Pepinieră pentru MAI și MAPN

Cei care sunt capabili de performanță sportivă muncesc în schimb enorm pe teren sau în sala de antrenament. Au foarte multe ore de sport chiar în programă, iar peste acestea se adaugă antrenamentele individuale.

Sunt niște copii supuși unui efort destul de mare. Dimineață au antrenamente, după-amiază ore, după care seara iar antrenamente. Sau dacă au ore dimineața, fac antrenamente toată după-amiaza, nu e chiar atât de ușor. Și mai avem o problemă. Vă spuneam că proba a doua la BAC este Istorie. Noi avem o singură oră pe săptămână de Istorie, în programa școlară, și ei dau BAC-ul la Istorie. Nu ne comparăm cu un liceu teoretic unde au trei ore de Istorie. În noile planuri cadru vor fi schimbate probele de Bacalaureat”, a mai precizat directorul LPS Slatina.

Ceea ce pare a fi un dezavantaj, anume faptul că au de pus la punct o disciplină, Istoria, pe care o studiază în doar o oră pe săptămână, se transformă într-un avantaj după Bacalaureat, atunci când se îndreaptă către școlile postliceale militare sau de poliție sau, cei mai ambițioși dintre ei, către academie (de Poliție sau Militară). Pentru sportivi, probele eliminatorii care se susțin la astfel de școli rar reprezintă o problemă.

Secția de Fotbal este în acest an cea mai solicitată de la LPS FOTO: LPS
Secția de Fotbal este în acest an cea mai solicitată de la LPS FOTO: LPS

Ce trebuie să știe elevii este însă faptul că vor avea tot suportul și dacă își doresc să urmeze o altă carieră. Printre foștii absolvenți se numără nu doar ofițeri de poliție sau militari de carieră, ci și medici, avocați, ingineri, psihologi etc..

Elevii care vor să fie admiși la Pedagogic susțin și probă fizică FOTO: Alian Mitran
Elevii care vor să fie admiși la Pedagogic susțin și probă fizică FOTO: Alian Mitran

Ce i-a mânat pe elevi spre LPS? Pasiunea pentru sport, asta spun majoritatea. Unii au avut chiar lupte de dus acasă, cu părinții, pentru a putea să opteze pentru liceul sportiv în dauna unui liceu teoretic. „Ea își dorește să facă performanță, e foarte bună, e în lotul național, iar după liceu vrea să intre în Trupele Speciale, vrea la DIAS, nu școală de Poliție, nu Jandarmi. A ridicat ștacheta foarte sus”, dezvăluie profesorul Gabriel Dumitrescu, vorbind despre o elevă care urmează să susțină proba aptitudinală. Pentru mulți dintre sportivi proba a fost aproape floare la ureche.

„Ei termină liceul cu un certificat care le atestă calitatea de învățător. Dar toți își continuă studiile”

În aceste zile se susțin probele de aptitudini și la Liceul „Nicolae Titulescu” din Slatina. Este singurul liceu din județul Olt care are clase de pedagogic, dar și o clasă de Arte Plastice. Sunt 72 de locuri disponibile, iar numărul de elevi înscriși este de câteva ori mai mare. Cea mai solicitată specializare, spune Adina Gruia, directorul liceului, este cea de învățător-educatoare, unde concurența este de cinci candidați pe un loc.

Interesul nu a scăzut în ultimii ani, dimpotrivă. Cel puțin în cazul nostru. Avem concurență foarte mare. La învățător-educatoare sunt mai mult de cinci pe loc, dacă e să-i selectăm după prima opțiune din fișă. La educator-puericultor sunt în jur de patru, iar la Arte sunt aproape patru. Sunt copii care au o singură opțiune, alții le-au bifat pe toate”, a explicat prof. Gruia.

Pentru cele două specializări de la profilul pedagogic elevii susțin mai multe probe eliminatorii, la final admiterea fiind decisă în funcție de notele de la Evaluarea Națională. În prima zi a săptămânii elevii au susținut interviul și proba în care și-au demonstrat aptitudinile muzicale, marți, 20 mai, au trecut prin vizita medicală și ulterior proba fizică, iar miercuri susțin proba în care își dovedesc talentul artistic. Fiecare dintre acestea este eliminatorie.

Pentru clasa de Arte sunt de susținut două probe, ambele deosebit de complexe, care durează câte cinci ore fiecare. Spre deosebire de elevii care vor admiterea la Pedagogic, pentru cei de la Arte probele vor conta și mai mult, fiind notați nu doar cu admis/respins, ci și cu note care contribuie la media finală de admitere.

Elevii care absolvă o specializare din cadrul profilului pedagogic au la finalul liceului o calificare și se pot angaja, și chiar titulariza, imediat. Toți însă își continuă studiile, urmând fie Facultatea de Științele Educației, fie alte facultăți. Aproximativ 80% dintre absolvenții de pedagogic se întorc în câțiva ani în sistem, la catedră, spune prof. Adina Gruia.

O parte dintre absolvenți se angajează chiar după liceu și urmează și cursurile la facultate în paralel. Bucureștiul le oferă cele mai bune oportunități în acest sens.

Pe mine mă sună directori din București, de la grădinițe, școli private, să le recomand și să le trimit absolvenți de-ai noștri. Ei știu că oamenii foarte bine pregătiți sunt cei cu liceu pedagogic”, adaugă Adina Gruia, directorul Liceului „Nicolae Titulescu”.

„Să facă măcar ei ce-și doresc, dacă noi n-am putut”

În ziua în care ne-am propus să stăm de vorbă cu elevii se susține proba sportivă. Sute de elevi și părinți au umplut curtea liceului „Nicolae Titulescu” și își așteaptă rândul să intre mai întâi la vizita medicală și ulterior în sala de sport. Părinții au cele mai mari emoții.

„Am venit de la Potcoava, suntem cu fiica noastră. Avem emoții, evident, dar nu arătăm, să nu i le transmitem și ei. A fost alegerea ei, deși există liceu și la Potcoava. Asta a vrut să facă și noi am considerat că este important să facă ei ce-ți doresc, dacă noi n-am putut”, spune o doamnă care a venit împreună cu soțul să-și susțină copilul. O altă doamnă a venit de la Optași Măgura. Este nerăbdătoare să afle rezultatul. Fiica a intrat de ceva vreme în sală, dar evaluarea se prelungește. Speră să fie un semn bun. „Ea s-a hotărât, cam din scurt, e drept. Știu că tot nota de la Evaluare națională este cea în funcție de care se decide, dar avem speranțe. Fata a avut note bune”, spune mama.

Emoții pentru elevii care vor să fie admiși la Pedagogic FOTO: Alina Mitran
Emoții pentru elevii care vor să fie admiși la Pedagogic FOTO: Alina Mitran

Consider că liceul pedagogic este cel mai potrivit, deoarece încă de mică mi-a plăcut să petrec timp în preajma copiilor, să ascult, să citesc cu voce tare, să creez jocuri. M-au inspirat doamna învățătoare, doamna de Română, profesorii în general. E greu, știu, dar asta îmi doresc să fac, vreau să devin educatoare”, dezvăluie una dintre elevele care așteaptă să intre în sală pentru a susține proba. .

„Iubesc atât de mult să stau cu copiii! Mi se rupe sufletul să nu-i bag în seamă sau să nu mă joc cu ei. Este, pe de altă parte, și ca o plasă de siguranță, în cazul în care nu intru la Științe, unde îmi doresc și mai mult”, a explicat o altă elevă ce a făcut-o să dea admitere la Pedagogic.

Mama mea e învățătoare și s-a transmis această pasiune. Mi-a zis să nu dau, că e greu. Are program after-school și de obicei mă mai duc acolo, și mie îmi place, am răbdare mai multă decât ea, cred”, spune o altă elevă.

Dacă solicitările sunt atât de mari, de ce nu se mărește oferta școlară, vine întrebarea. „Nu este o soluție. Ar scădea nivelul și nu e bine. Și atunci, pentru ce să mărești oferta?”, răspunde directorul Adina Gruia.

Slatina

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite