Incendiile, noua normalitate a zilelor caniculare în România. „S-au speriat oamenii când au văzut foc deasupra satului”

0
Publicat:

Concedii anulate, chemări din libere și mai multe intervenții decât au avut vreodată, este noua normalitate pentru pompieri, de când România arde la peste 40 de grade Celsius.

Pompierii din Olt sunt chemați să stingă, în medie, 10 incendii/zi pe caniculă FOTO: arhiva ISU Olt
Pompierii din Olt sunt chemați să stingă, în medie, 10 incendii/zi pe caniculă FOTO: arhiva ISU Olt

De aproximativ o săptămână, de când temperaturile au trecut de 37-38 grade la umbră în sudul țării, iar în ultimele patru zile s-a depășit și limita de 40 grade Celsius,  pompierii din Olt sunt chemați frecvent la lucru, din ziua liberă, fie pentru a interveni direct, fie pentru a asigura permanența. Se întâmplă pentru că se înregistrează, în medie, câte 10 incendii mari pe zi, la care salvatorii trebuie să ajungă cu autospeciale, dar mai ales cu forța umană necesară. Pompierii cu greu își mai pot efectua zilele libere, iar în anumite momente ale zilei s-a apelat chiar la ajutor din partea inspectoratelor pentru situații de urgență din județele vecine, așa cum și acestea, la rândul lor, cer sprijinul când situația o cere.

O scânteie este de ajuns să pună în pericol un sat întreg FOTO: arhiva ISU Olt
O scânteie este de ajuns să pună în pericol un sat întreg FOTO: arhiva ISU Olt

Se lucrează inclusiv cu personalul care asigură permanența. Personalul care este încadrat pe mașini în fiecare zi se suplimentează cu personal de la permanență. Perioada este foarte-foarte solicitantă pentru pompieri, pentru că au intervenții una după alta, e nevoie de intervenție în general fizic, sunt zone în care nu ai acces cu mașini și folosești mijloacele de primă intervenție”, a explicat purtătorul de cuvânt al ISU Olt, Alin Băsășteanu.

Uneori pompierii întâmpină greutăți și în reaprovizionarea autospecialelor cu apă, pentru că seceta a determinat și restricții în furnizare a apei în sistem centralizat în multe localități.

Față de o perioadă obișnuită (au fost și zile fără incendii), numărul incendiilor este deosebit de mare, iar Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt a transmis în județ, către primării, lista cu măsurile care pot fi adoptate pentru a preveni tragediile.

Pericolul de incendiu este enorm în zonele în care vegetația uscată se poate aprinde la o simplă scânteie. Situația este atât de îngrijorătoare încât sătenii din anumite localități au pornit pe câmp să adune cioburile aruncate tot de populație în zonele cu depozite necontrolate de deșeuri, pentru a evita aprinderile. Serviciile voluntare pentru situații de urgență udă marginea câmpurilor expuse traficului, de asemenea pentru a evita ca un gest iresponsabil să ducă la incendii de proporții.

„APIA a tot făcut controale, oamenii nu mai dau foc la miriști”

În ultimele zile, media suprafețelor cuprinse de incendiile de vegetație uscată a ajuns la aproximativ 100 hectare/zi, dezvăluie reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” Olt. Câte o sută de pompieri participă în fiecare zi la operațiunile de stingere, iar autospecialele sunt folosite la capacitate maximă. În prima zi a acestei săptămâni, un incendiu de proporții s-a produs la Vulturești, în județul Olt, alături de pompierii din Olt fiind chemați să intervină și colegii din Vâlcea. Flăcările au izbucnit într-o zonă greu accesibilă, iar operațiunile de stingere au durat peste nouă ore, fiind angrenați aproximativ 40 de pompieri.

„S-au speriat oamenii, normal, când au văzut foc deasupra satului. Am intervenit și noi, cu oamenii de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, au sărit și oamenii locului să ajute. Incendiul a izbucnit în jurul orei 15,00, cred că erau 50 de grade, atât resimțeam. A durat până pe la miezul nopții stingerea, pentru că-l stinsesem și l-a reaprins o pală de vânt”, a explicat primarul localității Vulturești”, Marius Treanță.

Este greu de spus cum au izbucnit flăcările care au cuprins o zonă extinsă, câteva zeci de hectare, cu vegetație uscată și mărăciniș (o fostă livadă). Oamenii, spre deosebire de ce se întâmpla în alți ani, nu se mai încumetă să dea foc vegetației uscate pentru a-și curăța terenul arabil, spune primarul. Nu o fac pe de o parte pentru că totul în jur este atât de uscat încât sunt conștienți că se poate produce o tragedie, dar și pentru că ar putea pierde inclusiv bani.

APIA a tot făcut controale, oamenii nu mai dau foc la miriști, nu riscă să piardă subvenția”, mai spune primarul Marius Treanță.

În ce condiții pot fi arse miriștile

Fermierii pot proceda, în anumite condiții, la arderea miriștilor, însă doar după obținerea aprobărilor cerute de legislația în vigoare și cu respectarea măsurilor de prevenție.

Miriștile pot fi arse doar după obținerea avizelor necesare FOTO: arhiva ISU Olt
Miriștile pot fi arse doar după obținerea avizelor necesare FOTO: arhiva ISU Olt

Dacă au fost obținut toate aceste aprobări, trebuie ales și momentul propice. Nu se procedează la arderi în condiții de vânt, este prima regulă. Suprafața totală pe care urmează să se procedeze la arderi se parcelează în suprafețe de cel mult 10 hectare, spune o altă regulă. Zona se izolează față de căile de comunicație, de construcții, de culturile agricole vecine, de instalații și de fondul forestier prin executarea de fășii arate; arderile se execută doar pe timp de zi; zona se asigură cu personal de specialitate pe toată durata operațiunii; pentru suprafețe mai mari de 5 hectare este obligatorie asigurarea unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare și a personalului de deservire, iar pentru suprafețele sub 5 hectare trebuie asigurate substanțele și mijloacele de stingere necesare.

Slatina

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite