Cum se aplică terapia cu oxigen hiperbaric în SUA. Medicul Ion Alexie: „Ne uităm să vedem dacă timpanele sunt OK şi facem testul de glicemie“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul român a explicat la ce riscuri sunt foarte atenţi practicienii din SUA în cazul terapiei cu oxigen hiperbaric FOTO: captura video
Medicul român a explicat la ce riscuri sunt foarte atenţi practicienii din SUA în cazul terapiei cu oxigen hiperbaric FOTO: captura video

Medicul român Ion Alexie, cel care practică medicina în Las Vegas şi care de-a lungul pandemiei a împărtăşit public din experienţa sa, a revenit cu precizări despre cum aplică terapia cu oxigen hiperbaric în clinica în care activează.

Într-un video de aproape 5 minute, medicul Ion Alexie a explicat că pacienţii sunt admişi pentru această terapie după ce le este atent investigată starea de sănătate.

„Eu fac terapia cu oxigen hiperbaric din 2016, fiind certificat în America, aici, în Las Vegas. Această terapie trebuie foarte bine evaluată şi pacienţii, înainte de a începe terapia, care de obicei este între 15 şi 20 de şedinţe, trebuie evaluaţi complet de medicul care administrează această terapie, din cap până-n picioare. 

Trebuie să li se facă o anamneză, trebuie examinaţi complet, trebuie să li se facă nişte teste de laborator şi o radiografie la plămâni. 

În funcţie de aceste rezultate, medicul care-i examinează şi care determină şi supraveghează terapia cu oxigen hiperbaric va decide dacă riscurile sunt mai mici decât beneficiile acestei terapii“, a precizat medicul.

Terapia cu oxigen hiperbaric presupune expunerea pacientului la o presiune între două şi trei atmosfere, a mai precizat dr. Alexie. Adesea se optează pentru expunerea la două atmosfere, astfel încât riscul de complicaţii să fie cât mai mic. 

„Eu în America nu pun niciodată o presiune mai mare de 2 atmosfere în camera hiperbarică, pentru că, s-a dovedit, tratamentele sunt bune dacă presiunea este între două şi trei atmosfere, dar cu cât creştem presiunea în camera hiperbarică putem avea complicaţii mai mari. Cu alte cuvinte, decât să pun la trei atmosfere, mai bine pun la două atmosfere, o să am acelaşi rezultat şi şanse de riscuri mai mici“, a explicat medicul.

Cum este preîntâmpinat riscul de complicaţii ale hipoglicemiei

Pacienţilor li se recomandă, de regulă, între 15 şi 20 de şedinţe, însă evaluarea stării de sănătate se realizează înainte de fiecare dintre acestea, a precizat medicul. Iată ce examinează cu maximă atenţie medicii care administrează această terapie: „Medicul trebuie să se uite în urechile pacientului, să fie sigur că nu are probleme cu timpanele de la urechi, care se pot sparge în timpul terapiei, şi de asemenea medicul trebuie să testeze glicemia pacientului. De ce? În timpul tratamentelor cu terapia hiperbarică, glicemia la unii pacienţi poate să scadă şi poate să scadă la un nivel destul de critic, pacienţii pot să facă crize de epilepsie, adică convulsii, pot să facă unii chiar accidente vasculare cerebrale, infarcte de miocard sau alte complicaţii ale hipoglicemiei“

Pentru a preîntâmpina o criză de hipoglicemie, pacienţilor li se administrează băuturi dulci sau chiar ciocolată sau glucoză.

„Încă o dată - înainte de a pune un pacient în camera hiperbarică, noi, în America, în Las Vegas: examinăm pacientul, ne uităm să vedem că timpanele sunt OK, că nu sunt perforate sau nu are sângerare în spatele timpanelor şi facem testul de glicemie din deget. Dacă testul arată o glicemie scăzută, sau chiar normală, de la nivelul normal noi le dăm la pacienţi să bea nişte sucuri de portocale sau de mere, sau le dăm ciocolată sau glucoză ca să le mărim nivelul de zahăr din sânge, să evităm aceste complicaţii. Câteodată, dacă nivelul de zahăr din sânge e prea scăzut, nu mai facem şedinţa respectivă de terapie şi o amănâm pentru a doua zi“, a explicat dr. Alexie.

Ce este barotrauma

Medicul a insistat pe necesitatea ca pacientul să fie examinat atent, atât înainte, cât şi după şedinţa în camera hiperbarică, în funcţie de cele constatate putându-se chiar amâna următoarea şedinţă.

„Dacă a început cumva să sângereze în spatele timpanelor, poate că amânăm următoarea şedinţă de terapie sau reevaluăm oricum înainte de următoare şedinţă, să fim siguri că nu îi facem barotrauma la timpane. Ce este barotrauma? Barotrauma este consecinţa creşterii presiunii, mai ales în plămâni, dar în tot corpul, din camera hiperbarică. Noi, în mod normal, avem o atmosferă, respirăm şi trăim la o presiune de o atmosferă. În momentul în care o dublăm la două atmosfere, punem presiune pe tot corpul, dar mai ales pe plămâni, şi  pe timpane şi pe alte organe. Cu alte cuvinte, înainte de a face această terapie trebuie să reexaminăm pacientul“, a insistat medicul.

Acesta a explicat că în cazul anumitor pacienţi, cu precădere cei care sunt în tratament cu medicamente anticoagulante, presiunea crescută din plămâni poate să facă ca mici vase din plămâni, sau chiar în ochi sau în urechi, să se spargă, crescând şansele de sângerare. „De aceea trebuie făcute nişte teste de sânge, medicii trebuie să analizeze toate medicamentele pe care le are pacientul şi să fie vigilenţi, să se aştepte la vreo complicaţie pe care să încerce să prevină ca aceasta să apară“, a conchis medicul.

Interesul pentru terapia hiperbarică, cea considerată drept o metodă de recuperare mai rapidă a pacienţilor care suferă după COVID-19, a crescut enorm după ce în spaţiul public au apărut informaţiile legate de decesul interpretului de muzică populară Petrică Mîţu-Stoian. Acesta s-a internat, vineri, 5 noiambrie 2021, la o clinică privată pentru a beneficia de această terapie, a fost testat în cursul aceleiaşi zile şi urma ca de a doua zi să înceapă şedinţele. În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă s-a simţit însă rău, a fost transferat la spital, iar în cursul serii de sâmbătă artistul a decedat în spitalul din Reşiţa. Procurorii au deschis în acest caz un dosar de cercetare penală.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Medicul român Ion Alexie, din Las Vegas, explică de ce e bună vaccinarea şi de ce unii vaccinaţi sunt testaţi pozitiv VIDEO

Petrică Mîţu Stoian a avut cancer şi îi fusese extirpat un rinichi. Doar familia a ştiut de boală

Sora şi impresarul lui Petrică Mîţu Soian vor fi audiaţi cu două ore înainte de înmormântarea artistului

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite