Ce este hemoglobina glicozilată şi ce afecţiune poate fi depistată pe baza ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi simtomele sunt de cele mai multe ori evidente în privinţa bolii care afectează din ce în ce mai mulţi români, medicii au nevoie, pentru un diagnostic de certitudine, de un examen fidel: hemoglobina glicozilată.

Analiza de laborator care oferă medicilor informaţii deosebit de importante în privinţa diagnosticării diabetului este relativ accesibilă românilor, deşi nu se regăseşte printre examenele decontate asiguraţilor în sistemul de stat.

„Hemoglobina glicozilată este unul dintre markerii care măsoară în timp glicemia, gradul de utilizare a insulinei, şi este un marker destul de fidel al unui diabet de tip I sau de tip II. Din păcate, nu este un examen compensat. Costul este situat, cred, între 25 şi 30 de lei, care la prima vedere nu par foarte mulţi bani, însă pentru un pensionar cu pensie mică înseamnă 10 -20 de pâini“, spune medicul de familie Viorel Dumitrescu.
Spre deosebire de testul standard de măsurare a glicemiei, hemoglobina glicozilată (sau hemoglobina glicată) oferă o imagine a nivelului de zahăr din sânge în decursul ultimelor două-trei luni.  

Se poate efectua în orice moment al zilei, fiind folositoare atât în diagnosticarea cu acurateţe a diabetului, cât şi în menţinerea sub control a bolii în cazul unui pacient deja diagnosticat.

Când se recomandă

Medicul va dori să ştie dacă suferiţi de diabet când prezentaţi mai multe dintre simptomele specifice diabetului, dintre care cele mai cunoscute sunt: setea de nestăvilit, care nu se potoleşte oricât de multă apă ai bea, urinările frecvente şi în cantitate mare, pofta de mâncare excesivă, creşterea sau scăderea în greutate într-un timp scurt, schimbarea mirosului respiraţiei etc.
Rezultatul acestui examen de laborator este tocmai răspunsul căutat. Valorile hemoglobinei glicozilate corespund anumitor valori zilnice ale glicemiei şi pot să difere de valorile obţinute prin testarea clasică, asta pentru că se referă la glicemia specifică acelei zile (nu doar dimineaţa, pe nemâncate, cum se întâmplă la testarea clasică). De asemenea, valorile pot diferi de la un laborator la altul, în funcţie de metoda folosită.
Repetarea analizei la intervale constante permite ţinerea sub control a bolii prin ajustarea, atunci când este cazul, a diagnosticului. Modificarea valorilor hemoglobinei glicozilate mai poate fi, însă, determinată şi de alte afecţiuni (colesterol mărit, anemie, boli de rinichi, boli ale ficatului etc.), de aceea medicul va interpreta având tabloul general.

„Dacă nu există niciun semn de diabet, hemoglobina glicozilată se poate face o data la trei ani“, a mai spus dr. Dumitrescu.

CITIŢI ŞI: Semnele care te avertizează că poţi avea diabet. Explicaţia specialiştilor: setea şi foamea de nestăvilit nu sunt sănătoase

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite