Aparat ultraperformant pentru spart pietrele la rinichi, la Spitalul Judeţean Slatina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slatina... (FOTO: Mugurel Manea)
Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slatina... (FOTO: Mugurel Manea)

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slatina va deţine, până la finele anului, un modern aparat medical destinat pacienţilor cu pietre la rinichi. El va fi utilizat pentru persoanele care nu doresc operaţia clasică, ci preferă eliminarea lor directă prin “bombardarea” cu unde de şoc. Un alt avantaj al aparatului este că perioada de internare va fi redusă la câteva ore. banii pentru modernul echipament provin de la Consiliul Judeţean Olt.

Locuitorii judeţului Olt care vor avea pe viitor probleme cu rinichii - respectiv pietre la rinichi, vor avea la dispoziţie, de la începutul anului viitor, un modern aparat medical care îi va ajuta semnificativ în acest sens. Echipamentul, numit “litotriptor”, este un aparat care dezintegrează calculii renali cu ajutorul unor unde de şoc acustice focalizate. Intervenţia durează între o jumătate de oră şi 45 de minute, iar în 90 % dintre cazuri pacientul nu necesită internare, în rest fiind necesară monitorizarea lui între 6-12 ore. Un astfel de aparat se mai regăseşte în zonă doar la Craiova – în mediul privat, dar nu va atinge performanţa celui de la Slatina, care va fi de ultimă generaţie.

“La acest moment vă pot spune că suntem în plină licitaţie pentru achiziţionarea acestui aparat medical litotriptor, care va fi unul de ultimă generaţie şi care va ajuta enorm pacienţii care se vor prezenta la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slatina cu pietre la rinichi. Noi estimăm că aparatul va fi montat până la finele acestui an astfel încât să devină funcţional de la începutul anului viitor. Noul echipament va funcţiona în cadrul secţiei Urologie şi va fi destinat pacienţilor cu pietre la rinichi care nu doresc să scape de ele prin operaţia clasică, ci vor alege eliminarea lor prin spargerea pietrelor cu nişte unde de şoc acustice emise de acest aparat”, a declarat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Slatina, dr. Andrei Iordache.

Oficialul a precizat că aparatul va fi deservit de către doi doctori specialişti ce vor veni de la Craiova. Unul dintre ei este un medic rezident care trebuie să-şi termine această etapă de pregătire din carieră în următoarele săptămâni, el urmând să fie angajat permanent la Slatina.

Dr. Aurelian Simionescu: “Pacienţii vor scăpa de pietrele la rinichi fără operaţie şi fără durere”

Specialiştii spitalului slătinean spun că noul echipament medical (v. foto) ce va întregi “zestrea” unităţii sanitare implică riscuri minime pentru pacienţii care vor fi trataţi în acest sens. De această procedură vor beneficia numai pacienţii cu rinichi normali care trebuie să aibă făcută, anterior, o ecografie, o urografie, urocultură, li se va măsura glicemia şi va trebui să nu aibă coagulopatii sau insuficienţă renală. Pacienţii vor fi investigaţi complet în ambulator, se vor interna în dimineaţa zilei în care vor fi programaţi pentru intervenţie, şi vor putea fi externaţi chiar şi în aceeaşi zi, după efectuarea procedurii de spargere a pietrei, cu anestezie.

                                  

spital slatina

Acest aparat medical are o eficienţă foarte ridicată, ce rezultă atât din performanţa sa superioară, dar şi din beneficiul rezultat din absenţa totală a durerii în timpul procedurii. La acest aparat vor fi trataţi doar pacienţii care au strict pietre la rinichi – “litiază renală”. Pacienţii vor scăpa de pietrele la rinichi fără operaţie şi fără durere. La aceasta merită adăugată şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor, ce se vor putea reintegra imediat - din toate punctele de vedere. În plus, operaţiunea nici nu necesită cheltuieli suplimentare legate de concedii medicale sau pensionări medicale, cum se mai întâmplă în cazul pacienţilor operaţi cu astfel de probleme”, a precizat dr. Aurelian Simionescu, medic primar secţia Nefrologie din cadrul Spitalului Judeţean Slatina.

Modernizare continuă la Spitalul din Slatina

Pacientul va elimina după intervenţie mici concremente litiazice rezultate din distrugerea calculului sub “bombardamentul” undelor de şoc, evitând, astfel, operaţia clasică în condiţii de anestezie şi, deci, în absenţa totală a durerii. În plus, concrementele eliminate vor fi analizate în laborator pentru ca, în functie de natura chimică, să se stabilească ulterior tratamentul medical, programul de monitorizare, regimul igieno-dietetic şi hidric necesar prevenirii altor episoade litiazice.

Investiţia se ridică la 12 miliarde de lei vechi, întreaga sumă fiind alocată de Consiliul Judeţean Olt. Intervenţia chirurgicală va fi gratuită. La Spitalul Judeţean din Slatina vor mai fi aduse, tot până la finele acestui an, şi alte echipamente medicale noi, precum o linie laparoscopică nouă pentru secţia Ginecologie şi un modul pentru sterilizare. De asemenea, urmează să fie dat în folosinţă şi un compartiment de chirurgie buco-maxilo-facială.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite