Sibiu: Muzica a adus-o la Sibiu pe Teodora Cîrciumaru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra este din Petroşani dar a ajuns secretar muzical în cadrul Filamonicii din Sibiu mulţumită pasiunii ei pentru muzică.

Profil:
Născută: 27 ianuarie 1985, Petroşani
Studii: masterat Academia de Muzică din Cluj-Napoca, secţia orgă
Familie: necăsătorită

Teodora este o fire mereu veselă, vorbăreaţă şi tonică precum o limonadă rece într-o zi călduroasă de vară.  După o întâlnire cu ea, nu ai cum să nu zâmbeşti. Să nu-i zâmbeşti înapoi. Teodora este aşa indiferent că merge până la magazinul de la colţ, la librărie, sau se ocupă de artiştii care a doua zi trebuie să urce pe scena Sălii Thalia într-un concert de zile mari pentru care s-au epuizat toate biletele cu multe zile înainte. Şi încă nu am pomenit nimic de pian sau orgă, atunci când chipul Teodorei se luminează cu adevărat. Este pasiunea ei până la urmă.

Concurenţa cu fratele

 Şi-a descperit pasiunea şi vocaţia pentru muzică mulţumită fratelui ei. Atunci când acesta avrut să facă şi altceva în timpul liber de la şcoală, Teodora şi-a zis că nu poate rămâne în urmă. Aşa a ajuns să simtă pentru prima oară sub degete claviatura pianului. „În clasa a III-a parcă eram când îmi amintesc de fratele meu care a vrut să facă ceva extraşcolar. Imediat mi-am zis că şi eu trebuie să fac ceva extraşcolar. Aşa am început în particular lecţiile de pian. Mi-a plăcut foarte mult încă de la început, am fost foarte entuziasmată. Doamna profesoară Mariana Turcitu, din Craiova, m-a îndemnat apoi să urmez studiile muzicale. Şi am ascultat-o” povesteşte domnişoara Cîrciumaru. A urmat pentru ea liceul la Cluj-Napoca, unde a studiat în continuare pianul.

A doua dragoste

În liceu Teodora a cunoscut cea de-a doua ei iubire muzicală: orga. Ca orice iubire trainică, a început întâmplător. „În clasa a XI-a am fost la un concert de orgă, era un concert educativ, în care se şi explica despre ce este vorba. Imediat mi-a plăcut orga foarte mult, poate şi pentru că seamănă cu pianul. A trebuit să încep şi lecţiile de orgă în particular. Din anul I de facultate, la Academia de Muzică – secţia orgă, şi până la sfârşitul studiilor am urma cursurile de orgă ale doamnei Ursula Philippi şi ale domnului Erich Turk. De fapt, urmând-o pe doamna Philippi am şi ajuns la Sibiu”, mai povesteşte Teodora.

Astăzi se cântă!

De la Cluj Teodora a ajuns la Sibiu unde Ursula Philippi este o reputată interpretă la orgă, iar ea a devenit secretar muzical al Filarmonicii de Stat din Sibiu. Veselă ca întotdeauna, Teodora are numai cuvinte de laudă pentru colegii ei. “Oraşul îl cunoşteam deja de mai mulţi ani, din timpul practicii instrumentale. Colegii i-am descoperit acum. La Filarmonică este un colectiv minunat, suntem o mâbnă de oameni dar sunt colegi şi foarte buni prieteni în acelaşi timp”, mai spune Teodora. Nu a uitat nici orga şi nici pianul. În prezent cântă în cvartetul Camerata Barocco şi o veţi putea vedea şi asculta vara aceasta ]n mai multe concerte la Cisn[dioara ;I Biserica Evanghelică din Sibiu, în cadrul Festivalului Plimbări Muzicale.

Ce-i place:

„Îmi place să mă plimb cu bicicleta, cu rolele prin parc, şi îmi mai place foarte mult să joc tenis”

Ce nu-i place:

„Nu îmi plac şoferii sibieni care s-au luat după sistemul bucureştean şi claxonează foarte mult sau nu dau prioritate pietonilor”

Întrebări şi răspunsuri:

Ce fel de public meloman există la Sibiu?

Publicul din Sibiu este meloman şi îşi face simţită prezenţa în special la concertele simfonice de joi seara, însă din păcate la recitaluri nu este o cerere prea mare din partea lui.

De ce crezi că se întâmplă asta?

Nu ştiu exact dar cred că deşi recitalurile sunt diverse lumea preferă să vadă multă lume pe scenă, să vadă un spectacol. În schimb, la spectacolele din alte locaţii este plin de lume. Aici probabil că este vorba despre alt public, poate şi sala şi spaţiul îi atrage.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite