Cele mai periculoase sporturi extreme, de la zborul cu deltaplanul la mersul pe sârmă între două baloane cu aer cald. Ce se întâmplă când apare adrenalina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sporturile extreme au devenit tot mai căutate de tinerii dornici să trăiască adrenalina la cote maxime. Unii dintre ei au făcut din asta un stil de viaţă.  Datorită faptului că sunt tot mai practicate de tineri, în lume se organizează chiar şi competiţii unde se înscriu anual mii de iubitori ai sporturilor extreme.

Cele mai multe persoane se apucă de un sport extrem pentru a ieşi din zona de confort. Această nevoie de adrenalină nu îi caracterizează pe toţi oamenii în aceeaşi măsură. Dacă pentru unii un sport extrem este expresia a unor variabile care nu pot fi controlate în proporţie de sută la sută, dar cel puţin nu ajung să le pună viaţa în pericol, pentru alţii un sport extrem este unul care iese din orice tipare, fără a ţine cont de nici o regulă, în care persoana se lasă purtată doar de senzaţia de a fi liber ca şi pasărea cerului. Astfel, iubitorii de adrenalină caută să trăiască ceva mai deosebit decât faptele de zi cu zi.

Astfel, în ultimele decenii, nevoia de "nou" şi de senzaţional a căpătat o tot mai mare amploare, omul căutând în orice mod cu putinţă să îşi testeze limitele. Sporturile extreme implică însă o evidentă sfidare a morţii, întrucât cei care le practică se află adesea la limitele supravieţuirii. De obicei tinerii se încumentă să practice aceste sporturi, iar specialiştii susţin că în spatele acestei pasiuni se află şi o dorinţă de afirmare, dar şi depăşirea limitelor biologice.

„In căutarea limitelor, individul testează ceea ce este, învaţă să se cunoască, să se diferenţieze de alţii, să dea valoare existenţei sale”, spune sociologul francez David le Breton. 

Top cinci cele mai periculoase

Acest top nu îşi propune să elimine existenţa altor sporturi extreme mai periculoase. Acestea pot fi catalogate şi clasificate în funţie de gradul de dificultate, dar şi de mediul în care sunt practicate, de vârsta şi pregătirea celui care le pratică, de echipamentul folosit sau lipsa acestuia. Lista este nesfârşită, cele enumerate mai jos sunt doar o parte din clasificarea pe care au făcut-o cei care le practică sau arbitrii competiţiilor internaţionale. 

5. Zborul cu deltaplanul

Pilotul zboară cu aeronava atârnat în ham şi manevrează aeronava prin schimbarea greutăţii corporale sau prin sisteme moderne de control a aeronavei. Având în vedere progresele tehnologice, piloţii pot zbura şi pot efectua azi chiar şi acrobaţii. Federatia Aeronautică Internaţională organizează campionate mondiale de planorism.

motodeltaplan

foto: Zbor cu deltaplanul în doi. sursa: arhivă Adevărul

4. Rafting sau coborârea pe râuri repezi cu barca pneumatică  

Denumirea provine de la aşa-zisele plute gonflabile ce au fost folosite prima dată de către armata americană. Sportul a devenit popular la mijlocul anilor 1970 atunci când rafturile au devenit accesibile pentru publicul larg. Perioada ideală pentru majoritatea râurilor de rafting din tară este în aprilie-mai-iunie, în timp ce se topeşte zăpada. Buzăul, Jiul si Crişul repede însă are apă aproape tot sezonul.

3. Escaladă pe gheaţă

Termenul indică ascensiunea unei formaţiuni de gheaţă înclinate. De obicei aceasta implică urcarea folosind echipament tehnic specific şi protecţii speciale a unor formaţiuni cum ar fi cascade îngheţate, stânci şi feţe stâncoase acoperite cu gheaţă provenită din scurgerea apei. Abia în ultimii aproximativ 20 de ani, căţăratul pe gheaţă a devenit o ramură aparte a alpinismului. Începând din 2006, Clubul Alpin Român şi primăria Buşteni organizează o etapa a Cupei Mondiale de Caţărare pe Gheaţă. 

2. Zbor cu costumul cu aripi- Wingsuit

Sportul este periculos chiar şi pentru cei experimentaţi. În primul rând, riscurile cu care se confruntă practicanţii acestui sport încep încă din săritura de avion. Unul dintre cei mai cunoscuţi practicanţi ai Wingsuit Flying-ului este japonezul Shin Ito, care a stabilit două recorduri mondiale, pentru cea mai mare distanţă orizontală zburată cu un wingsuit, de 26,9 kilometri şi pentru cea mai mare distanţă absolută zburată într-un wingsuit, adică 28,7 kilometri.

1. Mersul pe o sârmă între două baloane cu aer cald

Sebastien Montaz-Rosset, un realizator de filme documentare, a filmat în primăvara anului trecut câţiva dependenţi de adrenalină care au încercat să facă ceva fără precedent: să meargă pe sârmă între două baloane cu aer cald situate deasupra norilor. Filmul a ajuns viral pe internet, stârnit nu doar aprecierile publicului, cât şi criticile celor mai conservatori, pentru care a cei implicaţi au întrecut orice fel de limită, dând un exemplu deplasat tinerilor care i-au urmărit. 

Adrenalina a fost dentificată pentru prima dată în 1895 de către un psiholog polonez şi face parte din sistemul de apărare al organismului în faţa pericolelor imediate. Creşterea secreţiei de adrenalină este însoţită de accelerarea bătăilor inimii şi de paloarea feţei. Nivelul de zahăr din sânge creşte, pentru a furniza muşchilor mai multa energie şi pentru a pregăti astfel funcţionarea organismului în situaţia-limită în care se află. Medicii nu recomandă însă celor care suferă de boli cardiace să pratice vreun sport extrem. Pentru unele persoane, a simti că adrenalina le aleargă prin vene este un deziderat important de îndeplinit. Lista cu situaţii extreme în care se avântă dependenţii de adrenalină poate fi nesfârşită. 

Vă mai recomandăm:

Sport extrem,  last minute de Sărbători: Destinaţiile din România le concurează pe cele din străinătate

Picioroangele câştigătoare: campionul român la sporturile extreme a mai făcut două recorduri mondiale, la Impossibility Challanger de la Berlin

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite