Ce boli poţi lua de la piscină şi cum să te fereşti - sfatul medicului dermatolog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot ce trebuie să ştii despre mersul la piscină
Tot ce trebuie să ştii despre mersul la piscină

Bolile de piele sunt destul de întâlnite în sezonul cald, ca urmare a frecventării piscinelor şi a ştrandurilor aglomerate. Atât igiena apei, a mediului înconjurător, cât şi alte persoane care au boli de piele pot să ducă la infectarea celor care frecventează locurile de agrement şi la ratarea unui sejur.

Vară, soare, distracţie, piscină, ştrand şi, inevitabil pentru mulţi, boli de piele. Din păcate sezonul cald de plajă şi ieşit la ştrand reprezintă pentru mulţi, an de an, neplăceri din cauza bolilor de piele pe care le pot lua din astfel de locuri.

Aglomeraţia din spaţiile de agrement, uneori lipsa igienizării corespunzătoare a bazinelor şi a apei din acestea, persoanele cu boli de piele contagioase care nu se tratează şi frecventează astfel de locuri, precum şi anumiţi factori favorizaţi de vară şi de vremea caldă, precum transpiraţia şi sensibilitatea pielii, duc la apariţia multor boli care pot fi contractate la piscină sau la ştrand.

„Molluscum contagiosum“, o afecţiune virală, este una dintre cele mai des întâlnite boli luate la piscină. Aceasta este recunoscută de către cei care frecventează piscinele şi ştrandurile aglomerate prin pete, leziuni de culoarea roz-roşiatice. Acestea se extind pe piele o perioadă după ziua de piscină. Tratarea lor se face cu ajutorul zăpezii carbonice.

Asemănătoare acestei boli este şi roşeaţa pielii produsă de cantităţile prea mari de clor din apă, folosit pentru dezinfectarea ei. Acesta afectează pielea mai sensibilă şi ochii, ducând la înroşirea lor, usturimi şi mâncărimi. Din fericire acestea trec destul de repede şi fără prea multe reacţii adverse. Doctorul dermatolog Paula Mare, din Satu Mare, atrage atenţia că, din cauza clorului din apă, se poate ajunge la conjunctivite grave. 

O altă boală des întâlnită după sesiunile la piscină şi la ştrand, în special în cele cu apă caldă, este otita externă.

talpa picior

Ciupercile, la nivelul picioarelor şi al unghilor, sunt alte afecţiuni pe care multe persoane le contactează după o sesiune de înot. Ciuperca piciorului este întâlnită mai ales la sportivi, favorizată de umiditatea la nivelul labei piciorului, în special prin transpiraţia cauzată de încălţămintea care nu lasă piciorul să respire. Aceasta se recunoaşte prin mâncărimi şi fisuri între degetele de la picioare. Problema este că această boală se transmite rapid în mediul dintr-un spaţiu de agrement prevăzut cu piscină, datorită faptului că multe persoane umblă desculţe, ceea ce favorizează preluarea bolilor. Cei care au contactat o astfel de boală o pot trata, metodele de tratament fiind facile, pudrele şi tratamentele antiperspirante fiind de găsit în farmacii.

În ceea ce priveşte ciuperca unghiei, aceasta se tratează mult mai greu. Modul de transmitere al bolii este acelaşi, având cauze identice, cea mai întâlnită fiind mersul desculţ. 

„Este foarte important duşul dinainte şi de după baia în piscină. Nu degeaba scriu toţi la piscine că duşul este obligatoriu. Puţină lume îi înţelege importanţa, pentru că prin el se curăţă microbii pe care am putea să îi purtăm când intrăm în bazin şi astfel nu îi dăm mai departe. De asemenea, prin duş se elimină şi cremele cu protecţie solară, care dacă ajung în apă pot crea diverse infecţii, unele amintite mai sus. De asemenea, duşul de la ieşire din pisicnă are rol de igienizare a pielii dacă cumva am luat vreun microb din apa din piscină. Mersul desculţ trebuie evitat, cum trebuie evitată şi aşezarea directă pe şezlong, fiind recomandat să folosim prosopul de baie pe care să îl întindem pe şezlong şi abia mai apoi să ne aşezăm noi. Prin aceste măsuri se pot evita multe boli de piele, de la micoze la candidoză şi dermatofitoze”, arată medicul dermatolog Paula Mare.

Satu Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite