Italienii, interesaţi de starea staţiunii preferate a strămoşilor lor. Herculane Project, la Universitatea Palermo
0Herculane Project este prezentat ca exemplu de bună practică într-o conferinţă a Universităţii de Studii din Palermo (Italia).
Oana Chirilă şi Cristina Bianca Apostol, de la Asociaţia Locus din Timişoara, sunt invitate să vorbească la o conferinţă a Univeristăţii de Studii din Palermo, despre Herculane Project.
Conferinţa va avea loc, marţi, 15 ianuarie, de la ora 15.30 şi se va desfăşura în sistem online. Cele două reprezentante ale Asociaţiei Locus vor vorbi despre situaţia patrimoniului cultural din România şi despre cum poate interveni societatea civilă în salvarea acestui patrimoniu.
„Vom prezenta, la invitaţia drd.arh. Marijana Puja şi a Universităţii de Studii din Palermo Italia, situaţia patrimoniului cultural balnear, cât şi proiectele pe care le-am propus noi pentru reactivarea sustenabilă a acestuia. Este o onoare să ne putem prezenta munca şi ideile în afara ţării. Acest lucru ne confirmă din nou faptul că patrimoniul cultural trebuie să devină o prioritate şi în România şi că trebuie să ieşim din paradigma că acesta este o corvoadă. Nu este! Este o resursă, pe care dacă o utilizăm corect şi sustenabil, vom contribui la bunăstarea comunităţilor din care facem parte", arată reprezentantele asociaţiei Locus.
Tinerii studenţi şi arhitecţi din asociaţia timişoreană s-au implicat activ în salvarea patrimoniului din staţiunea Herculane. În 2019, au demarat o campanie pentru salvarea Băilor Imperiale Neptun, clădire care începea să se prăbuşească la acea vreme şi nimeni nu făcea nimic să oprească degradarea ei.
În cadrul iniţiativei Herculane Project, au reuşit să strângă, până în prezent, aproximativ 60.000 de euro şi să execute mai multe lucrări de igenizare şi consolidare, pentru conservarea clădirii.
Cunoscut şi sub denumirile de Băile Neptun, Szapáry sau Regina Maria, monumentul istoric datează din 1886. A fost construit de Ministerul de Finanţe al Ungariei, în stil eclectic, după planul arhitectului Ignác Alpár şi a găzduit stabilimentul balnear al staţiunii Băile Herculane. În aceste băi au fost mari personalităţi, printre care şi împăratul Franz Joseph şi împărăteasa Elisabeta. După revoluţie, această clădire a fost lăsată în paragină. La începutul anului 2019, un sector al clădirii s-a prăbuşit.
La aceeaşi conferinţă, din România mai participă şi Silviu Borş, care va vorbi despre situaţia altei staţiuni Sîngeorz Băi, care şi-a pierdut în timp strălucirea de altă dată.