Ursul a atacat animalele aflate la păşunat lângă Mănăstirea Pahomie, una din „Meteorele României“

0
0
Schitul Pahomie din Parcul Naţional Buila - Vânturariţa judeţul Vâlcea Foto Adevărul - credit Discover România
Schitul Pahomie din Parcul Naţional Buila - Vânturariţa judeţul Vâlcea Foto Adevărul - credit Discover România

De mai multe luni, prezenţa uşilor în apropierea zonelor locuite din judeţul Vâlcea se face tot mai simţită. Miercuri, 17 august, animalul sălbatic a fost văzut în vecinătatea Mănăstirii Pahomie, de lângă staţiunea Băile Olăneşti.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea a emis miercuri după-amiaza, un mesaj de avertizare Ro-Alert vizând prezenţa unui urs în zona Mănăstirii Pahomie, satul Cheia - Băile Olăneşti.

În Vâlcea, în această vară, urşii au coborât de la munte până în Râmnicu - Vâlcea, pe dealurile care înconjoară oraşul într-unul din cartierele cu case din zonă - Goranu. Aici, o ursoaică a atacat la începutul lunii august o capră şi un ied, ce se aflau la păscut în apropierea pădurii.

Zona de nord şi de nord-est a judeţului: localităţile din Ţara Loviştei, dar şi cele de la poalele sud - estice ale Masivului Cozia - a fost luni de zile ţinta urşilor care au omorât şi rănit în mod special zeci de vaci, (dar şi viţei şi tauri) aflate fie la păscut, fie în grajd, dar şi porci - din coteţele de lângă casele localnicilor.

Jandarmii, trimişi să îndepărteze sălbăticiunea 

De această dată, prezenţa animalului a fost semnalată tot în zona montană, dar în cea centrală, a judeţului.

Deşi locul este unul mai retras, călugării de la Pahomie nu au mai semnalat prezenţa animalelor sălbatice în zonă de multă vreme. Poate şi pentru că aceasta reprezintă o atracţie turistică atât pentru cei care practică turismul monahal, cât şi pentru împătimiţii de trasee montane. 

La faţa locului s-a deplasat un echipaj al Jandarmeriei Vâlcea format din patru angajaţi pentru a lua măsurile care se impun în astfel de situaţii: îndepărtarea animalului, dacă mai este prin zonă şi asigurarea unui climat de siguranţă. Iniţial nu s-au ştiut prea multe detalii despre incident. Un echipaj SMURD a transmis că ursul a atacat o vacă, din cele care păşteau în apropierea zonei împădurite. 

„Echipajul SMURD împreună cu reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie şi apelantul se deplasează în zona unde a fost atacată bovina”, a menţionat purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Octavian Fulger. 

Ulterior, reprezentantul Jandarmeriei Vâlcea, George Tacăle, a menţionat că o vacă a fost omorâtă şi lipsea un viţel. Nu se cunoaşte cine era proprietarul acestora: călugării sau ciobanii din zonă.

„Meteora României”

Mănăstirea Pahomie reprezintă unul dintre cele mai izolate lăcaşuri de cult seculare din ţara noastră şi face parte dintr-un trio monahal binecunoscut: „Iezer - Pahomie - Pătrunsa, din Parcul Naţional Buila - Vânturariţa, cel mai mic parc naţional din ţara noastră.

Biserica mănăstirii este una cu totul aparte întrucât a fost construită în urmă cu mai bine de cinci secole sub o stâncă, lăsând impresia că este parte din aceasta. În jurul schitului circulă o serie de poveşti cu haiduci, comori şi blesteme. 

În zonă se poate ajunge atât cu maşina, pe un drum forestier, dinspre Băile Olăneşti (16 km de la drumul principal), dar şi pe picioare, pe traseele montane din Parcul Naţional Buila - Vânturariţa.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Ursul carpatin, specie pe cale de dispariţie, dar care în România s-a înmulţit prea mult FOTO

Dramele muntenilor terorizaţi de urşi: „Creştem animale pentru fiarele sălbatice” FOTO VIDEO

Trei atacuri consecutive ale urşilor, în doar trei zile, în zona Parcului Naţional Cozia. Sătenii sunt în alertă

Taur omorât de un urs în Ţara Loviştei. Proprietarii au alertat autorităţile abia câteva ore mai târziu VIDEO

Straniul fenomen de pe cărările de munte spre „Meteora României“ FOTO VIDEO

VIDEO Imagini incredibile cu lăcaşul de cult unic în România, acoperit de stânci, şi povestea comorilor ascunse de haiduci

Mai multe - Râmnicu Vâlcea

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite