Panică printre măicuțe. Urșii au atacat una dintre „Meteorele României” și au devastat și un schit

0
Publicat:

O mănăstire pe care turiștii o compară deseori cu Meteorele Greciei, datorită poziționării sale pe un munte din Carpații Meridionali, a redevenit săptămâna aceasta ținta atacurilor urșilor.

Masivul și Mănăstirea Arnota din Costești Vâlcea - ținta urșilor Colaj
Masivul și Mănăstirea Arnota din Costești Vâlcea - ținta urșilor Colaj

După ce un schit din satul Bistrița, comuna Costești – Vâlcea, de la poalele Masivului Arnota, a fost devastat de un urs, un alt atac a fost semnalat la câteva ore distanță, la un lăcaș de cult din apropiere. Este vorba despre Mănăstirea Arnota, ctitorie și necropolă a domnitorului Matei Basarab, aflată pe același munte din Parcul Național Buila – Vânturarița.

Atacurilor urșilor la lăcașurile de cult survin după multe altele date în cursul acestui an și implicit în această toamnă în satele de la poalele munților. Un astfel de episod s-a întâmplat în luna octombrie, în satul Urșani din Horezu, oraș învecinat, unde un localnic a fost desfigurat de un urs.

Urs la schit: „Hoțul în patru picioare”

Schitul Păpușa a fost primul în care ursul a distrus efectiv o ușă și un geam din termopan pentru a pătrunde într-o magazie de alimente / chilie, și a mâncat tot ce a găsit, în mod special conserve.

Incidentul a avut loc ziua în amiaza mare, joi, 23 noiembrie. Inițial, s-a crezut că este vorba de un jaf dat de niște hoți, dar când au cercetat locul faptei, polițiștii din zonă au concluzionat că reprezintă isprava unui animal sălbatic, cel mai probabil un urs.

„Maica stareță m-a anunțat pe mine că hoții au spart schitul, dar polițiștii au constatat că este vorba despre un hoț în patru picioare...”, a menționat primarul localității Costești - Vâlcea, Toma Peștereanu.

Imediat a fost emisă o alertă urs - un mesaj Ro-alert prezență animal sălbatic.

Mănăstirile Arnota în cadru apropiat și Bistrița în cadru îndepărtat și Schitul Păpușa între ele
Mănăstirile Arnota în dreapta și Bistrița în depărtare și Schitul Păpușa între Foto Florin Stoican

La Arnota, fiara a golit tomberoanele și a atacat cotețele de păsări

Câteva ore mai târziu, spre seară, măicuțele de la Mănăstirea Arnota au semnalat un alt atac.

„Și măicuțele de la Arnota mi-au spus că ursul a dat atacul la ghenă, pubele și cotețele cu păsări ale mănăstirii”, a mai menționat edilul.

Acesta a dat asigurări, pentru liniștirea localnicilor, că a luat legătura cu reprezentanții Ocolului Silvic Roman – Horezu, care administrează fondul de vânătoare din zona Bistrița - Costești, pentru găsirea unor soluții, deși a recunoscut că este conștient că urșii sunt greu de prins pentru a fi relocați.

Bucuros că nu s-au înregistrat atacuri umane, primarul a mai menționat că dacă va exista o derogare la ordinul de ministru care interzice recoltarea urșilor periculoși, va cere să fie trecut pe listă.

În urmă cu o săptămână, în aceeași zonă, un urs a atacat un vițel într-o gospodărie.

Scurt istoric despre lăcașurile de cult atacate de urși

Schitul Păpușa, poziționat între două legendare mănăstiri din județul Vâlcea – Bistrița și Arnota -, pe o culme calcaroasă, lângă intrarea în Cheile Bistriței, a fost zidit în stil brâncovenesc, în urmă cu mai bine de trei secole, pe locul unui alt lăcaș din secolul al XVI-lea.

Mai sus, pe același munte se află și Mănăstirea Arnota, construită în jurul uneia dintre cele mai mici biserici domnești din țara noastră. Matei Basarab, considerat întemeietorul acesteia, este domnitorul care a ctitorit cele mai multe biserici din țara noastră, detronându-l pe Ştefan cel Mare.

Toate cele trei lăcașuri de cult menționate – Păpușa, Bistrița (care păstrează de veacuri moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul) și Arnota fac parte din ce mai mic din parc național din România, singurul din țara noastră apărut în urma unei inițiative civice – Buila-Vânturarița și implicit din Geoparcul aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite