Primăria se mută în clădirea unde ar fi trebuit să fie un spital. „Cabinetul specialistului ortoped a devenit biroul primarului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
clădirea omv petrom a devenit sediul primariei foto observatorulph.ro

Funcţionarii Primăriei Ploieşti vor lucra, începând din decembrie, într-o clădire donată de compania OMV Petrom municipalităţii pentru a fi transformată în spital pentru copii.

Clădirea OMV Petrom, unde până în anul 2010 se afla sediul companiei petroliere, este situată în centrul municipiului Ploieşti. Este o construcţie cu o arhitectură modernă, gândită iniţial ca spaţiu pentru birouri, are zece etaje, 14.400 mp, lift panoramic şi parcări subterane şi supraterane.

Construcţia a fost donată de compania petrolieră municipalităţii ploieştene în anul 2012. Contractul de donaţie, parafat de Iulian Bădescu, primarul de atunci al municipiului Ploieşti, venea cu specificaţii clare. Primăria era obligată să înfiinţeze un spital public de pediatrie, într-un termen de maximum 33 de luni de la data încheierii contractului, decembrie 2012, şi menţinerea destinaţiei pentru o perioadă de minim 15 ani de la data înfiinţării spitalului.


În 20 noiembrie 2018, Primăria Ploieşti anunţa printr-un comunicat de presă că „a demarat activităţile necesare mutării în noul sediu, situat în Piaţa Eroilor nr. 1“. Aşadar în fostul sediu al companiei petroliere nu vor fi trataţi copiii, ci vor lucra funcţionarii publici şi consilierii locali ai Ploieştiului. Motivul schimbării destinaţiei, invocat de administraţia publică, au fost banii. Costurile transformării unei clădiri de birouri într-o unitate medicală este extrem de mare şi greu de suportat de bugetul local. De asemenea, Primaria Ploieşti funcţiona în sediul Prefecturii şi al Consiliului Judeţean şi nu avea sediu propriu.

Conform Hotărârii de Consiliu Local votată în data de 19 decembrie 2013, costul estimativ pentru amenajarea noului spital de pediatrie era de 122.478.888 fără TVA, iar fondurile ar fi fost asigurate parţial printr-un credit deja contractat de la o bancă comercială şi din bugetul local.

Noul spital de pediatrie ar fi trebuit să aibă 90 de paturi, secţie de chirurgie şi ortopedie pediatrică, secţie de primiri urgenţe, bloc operator cu patru săli operatorii, secţie de ATI şi imagistică, compartiment de terapie intensivă neonatal, laborator de analize. În plus, pacienţii ar fi stat în saloane individuale cu maximum două paturi, cu toaletă pentru fiecare salon.

clădirea omv petrom a devenit sediul primariei foto observatorulph.ro

Aici ar fi trebuit să fie cabinetul unui medic ortoped, acum, cel mai probabil va fi amenajat biroul primarului FOTO telegrama.ro

„Primăria Ploieşti anunţă cu surle şi trâmbiţe că îşi mută sediul în clădirea donată, cu greu, de OMV municipiului pentru realizarea unui spital de pediatrie. Sala unde trebuiau operaţi copiii a devenit sala de şedinţe a Consiliului Local. Cabinetul specialistului ortoped a devenit biroul primarului. Viceprimarii stau şi ei în saloanele pacientilor“, a scris Iulian Bădescu, fostul primar al Ploieştiului, pe contul său de Facebook.

Când s-a renunţat la proiectul spitalului

Proiectul spitalului, votat în 2013 de consilierii locali, s-a oprit doi ani mai târziu, când Bădescu a fost arestat preventiv într-un dosar de corupţie, ulterior achitat în cauză. Municipalitatea ploieşteană a început de atunci negocierile cu OMV pentru aprobarea folosirii clădirii pentru birouri. În mai 2015, Iulian Teodorescu, viceprimarul cu atribuţii de primar, rămas la cârma oraşului după arestarea fostului edil, anunţa că se renunţase definitiv la ideea relocării spitalului de pediatrie în clădirea nouă din centrul oraşului. Ulterior, aici au fost mutate birourile pentru angajaţii Casei de Cultură „I. L. Caragiale“ şi ai  Administraţiei Serviciilor Social Comunitare. Din decembrie 2018, toate serviciile Primăriei Ploieşti vor funcţia în clădirea donată de compania petrolieră.

Astfel, biroul primarului municipiului Ploieşti va fi amenajat la etajul al şaptelea, acolo unde ar fi trebuit să fie trataţi copiii cu probleme de oase, iar consilierii locali vor ţine şedinţele în sala unde ar fi trebuit să fie amenajat blocul operator. Adrian Dobre, actualul primar al municipiului Ploieşti, nu a putut fi contactat pentru a comenta situaţia şi pentru a oferi un punct de vedere.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite