FOTO Tradiţii străvechi. În satele din Muntenia, copiii umblă în ziua de Crăciun cu Steaua

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Umblatul cu Steaua este un colind păstrat de generaţii. FOTO: Dana Mihai
Umblatul cu Steaua este un colind păstrat de generaţii. FOTO: Dana Mihai

Tradiţia spune că primele persoane care trebuie să îţi intre în curte de Crăciun sunt copiii care umblă cu "Steaua", un obicei care nu s-a pierdut, încă, nici în satele din Prahova

Nici nu se luminează bine de ziuă că "stelarii" sunt în curţile gospodarilor pentru a vesti naşterea lui Iisus. Obiceiul vrea să amintească de steaua care a vestit naşterea Mantuitorului şi i-a călăuzit pe cei trei Magi.

Îmbrăcaţi asemenea Magilor, băieţii în special, uneori şi bărbaţii, aduc în faţa celor colindaţi o scenetă în care este recreat episodul Naşterii Domnului şi călăuzirea Magilor către Pruncul Sfânt, mergând după stea.

Micul cor al stelarilor cântă versuri religiose despre naşterea lui Iisus: "Steaua sus răsare"; "În oraşul Vitleem"; "Trei crai de la răsărit".

Steaua care s-a arătat Magilor este reprezentată printr-o stea, pe schelet de lemn, în colţuri, frumos împodobită cu hârtie colorată şi în centrul căreia stă o icoană cu Iisus. 

image

Foto

steaua prahova
steaua prahova

În general băieţii umblă cu Steaua. FOTO: Dana Mihai gallery-link

De obicei, împodobitul stelei începe cu multe zile înainte şi urmează aceleaşi tradiţii de ani de zile. De asemenea, costumele colindătorilor sunt transmise din generaţie în generaţie.

După colind, copiii care umblă cu Steaua sunt răsplătiţi pentru străduinţa lor cu bani, colaci, mere nuci, şi, uneori, cu vin şi bucate din porc. 

Ploieşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite