Festivalul celor mutați la țară. Andy Hertz, fondator: „Oamenii s-au simțit ca într-o mare familie“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii care s-au stabilit la țară și-au făcut festival și a ieșit un eveniment de povestit. „Mutat la țară - Fest” a fost o experiență extraordinară pentru cei dornici să înceapă o nouă viață în satele din România. Peste 1.000 de persoane au trăit sentimentul că au devenit o mare familie.

Oamenii s-au strâns la povești în jurul focului Foto: Anca Fogoroș
Oamenii s-au strâns la povești în jurul focului Foto: Anca Fogoroș

Între 8 și 10 septembrie 2023, în satul Homorâciu din județul Prahova, a avut loc evenimentul „Mutat la țară Fest”, organizat de Andy Hertz, fondatorul comunității și grupului de Facebook „Mutat la țară - viața fără ceas”.

La Ferma Homorâciu de pe Valea Teleajănului, la mică distanță de Vălenii de Munte, gazdele Monica și Cosmin Cristea, coorganizatori ai evenimentului, au pus la dispoziția vizitatorilor, timp de trei zile, o livadă de șapte hectare. Peste 1.000 de persoane au trăit clipe de neuitat.

Oamenii s-au simțit ca într-o mare familie

Participanții nu au avut cum să se plictisească. Au purtat discuții cu arhitecți, cu meșteri și cercetători. Au învățat cum se pregătesc pereții din paie pentru tencuire și au admirat cum a fost făcută o sobă cu plită și cuptor care a fost ridicată de la zero, sub ochii lor. De asemenea, pietrarul a făcut o masă rotundă din piatră.

Oamenii au învățat, printre multe altele, și despre tainele creşterii albinelor sau despre cum se fac cele mai bune dulcețuri și cum trebuie făcute murăturile. Nu au lipsit nici lecțiile de echitație. Participanții la festival au putut să participe și la concursuri sau tombole.

Oamenii s-au simțit ca într-o mare familie. O doamnă mi-a zis cel mai frumos lucru: <Mulțumim pentru normalitate!>”, a spus Andy Hertz, organizatorul evenimentului.

Tanti Lizeta a fost sufletul petrecerii

Doi localnici au adus căruțele cu cai și au plimbat copiii, încontinuu, în fermă. Cei mici nu au stat nicio secundă. Într-un loc trăgeau cu arcul, în altul cântau și mergeau la teatru, iar peste câteva sute de metri învățau să picteze, să croșeteze, să sculpteze sau să facă oale din lut, punând efectiv mâna la treabă.

Tanti Lizeta a țesut la război și a cântat pentru oameni Foto: Anca Fogoroș
Tanti Lizeta a țesut la război și a cântat pentru oameni Foto: Anca Fogoroș

Meșterii populari prezenți la eveniment au captat imediat atenția prin standurile lor. Printre ei și tanti Lizeta, care la peste 85 de ani a țesut la război și a cântat pentru oameni. Pe lângă minunățiile lucrate manual și fără ajutorul ochelarilor, aceasta s-a prins și la un dans popular.

Două fete s-au urcat într-o putină și au călcat strugurii. Am băut cu toții must, pe muzica cobzarului și a lui tanti Lizeta. Au plecat oamenii de la standurile lor și s-au dus să cânte, să joace hora, fără să le mai pese de tarabele lor. Nu le era frică că le fură cineva”, a precizat Andy Hertz.

Oamenii s-au bucurat împreună. Mâncarea tradițională, muzică live și focul de tabără a adunat pe toată lumea la un loc. „Ne-am simțit ca în familie, ne-am simțit acasă!”, au spus, la unison, participanții la festival.

Am creat evenimentul pe care ar fi trebuit să îl facă Statul”, a spus Andy Hertz, mutat de la Londra într-un sat izolat din Apuseni, cel care a creat comunitatea de pe Facebook „Mutat la țară - Viața fără ceas“

Oamenii vor o nouă ediție 

Impresiile oamenilor au fost la superlativ, mulți dintre ei cerând organizarea unor astfel de evenimente în mai multe zone ale țării.

Am fost, am văzut, mi-a plăcut! Atmosfera, oamenii, locul, liniștea, vremea, sfaturile împărtășite doritorilor, frumusețea lucrurilor care se nasc în fața ta, bucuria și zâmbetul copiilor care descoperă încântați natura… Nu ar fi rău să se facă un festival ca acesta și în alte regiuni ale țării, astfel putem descoperi și alte obiceiuri locale din care avem de  învățat. Felicitări pentru inițiativă!", a spus unul dintre participanții la festival pe grupul de Facebook „Mutat la țară - viața fără ceas”, care unește în mediul online peste 280.000 de prieteni virtuali.

Au fost și persoane care au regretat finalul festivalului: „Din păcate s-a terminat. A fost greu de descris în cuvinte. A fost cum ar trebui să fie România sau poate cum e, dar nu peste tot”.

Organizatorii vor ca festivalul să devină o tradiție. „Idei sunt multe. Urmează să ne gândim foarte bine. Avem o datorie. După ce am văzut aici, cred că suntem obligați să  îl repetăm măcar, dacă nu să facem mai multe. Trebuie să continuăm. Mi-a plăcut enorm și vreau să trăiesc asta din nou”, a concluzionat Andy Hertz.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite