Cum scriem corect: „voi fi“ sau „voi fii“. Care este regula pe care o aplicăm
0
Câţi „i“ folosim la finalul unor cuvinte este o problemă pe care nu toţi vorbitorii de limbă română o înţeleg. Dublarea literei „i” la finalul cuvintelor este de multe ori de prisos.
Unul dintre cele mai ”chinuite” cuvinte într-un text este verbul ”a fi”, frecvent scris pocit, cu un ”i” final atunci când este nevoie de doi şi viceversa. La fel se întâmplă şi cu alte verbe care se termină în aceeaşi vocală: ”a munci”, ”a citi”, ”a lipi”, ”a şti”, ”a simţi”, iar lista este cu mult mai lungă.
Pentru a îneţelege cum scriem corect aceste cuvinte, este important de ştiut că în limba română verbele se împart în patru mari grupe în funcţie de terminaţia lor.
Astfel, verbele de grupa I, au terminaţia în ”–a”: ”a cânta”, ”a dansa”, ”a viza”, ”a corecta”, ”a lucra” etc; verbele de grupa a II-a au terminaţia în sufixul ”-ea”: ”a plăcea”, ”a tăcea”, ”a durea”, ” a vedea”, ” a bea” etc,
Verbele de grupa a III-a au terminaţia în ”-e”: ”a zice”, ”a face”, ”a duce”, ”a prinde”, ”a face”, ”a trece” şi în cele din urmă, verbele de grupa a IV-a, cu terminaţia în ”i” sau ”î”: ”a citi”, ”a fi”, ”a zdrobi”, ”a pluti”, ”a munci”, ”a zidi”, ”a urî”, ”a coborî”.
Verbele din ultima categorie, care au terminaţia în litera ”i”, dau cele mai mari probeleme în scris. Adesea, verbul ”a fi” şi colegii lui de grupă sunt scrise în mod greşit cu doi ”i” la final mai ales la timpul viitor.
Exemplu: Voi fii la tine peste două ore.
Voi citii această carte în două zile.
Voi greşii dacă nu mă laşi să repet.
Vei zdrobii piatra cu ciocanul.
Vom plutii pe valurile mării.
Va muncii până la ora cinci.
În toate exemplele de mai sus forma de viitor a verbelor (cuvintele subliniate) este greşită. Corect este voi fi, voi citi, voi greşi, vei zdrobi, vom pluti, va munci, cu un singur i final. Explicaţia este simplă.
În limba română timpul viitor al modului indicativ se formează din: verbul auxiliar (ajutător) A VREA plus verbul la modul infinitiv, adică forma pe care o găsim în dicţionar.
Aşadar formula este: Pronume: (Eu, tu, el, ea, noi, voi, ei, ele)+ Verbul auxiliar A VREA cu formele modificate în funcţie de pronume (voi, vei, va, vom, veţi, vor) + Verbul la Infinitiv, aşa cum apare el în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române.
Întotdeauna verbele de grupa a IV-a se vor scrie la timpul viitor al modului indicativ cu un singur ”i” final. Verbul de conjugat are aceeaşi formă - cea din dicţionar - indiferent de persoană şi număr.
Conjugarea verbului A VENI la timpul viitor
Eu voi veni – unde voi este verbul ajutător şi veni – verb la modul infinitiv
Tu veni veni
El/ea va veni
Noi vom veni
Voi veţi veni
Ei/Ele vor veni
Conjugarea verbului A FI la viitor
Eu voi fi, unde voi este verbul ajutător şi fi, verbul de conjugat la modul infinitiv.
Tu vei fi
El/Ea va fi
Noi vom fi
Voi veţi fi
Ei/ele vor fi
Pe acelaşi principiu funcţionează şi formarea modului condiţional (Eu aş fi). Acest mod se formează cu ajutorul unui alt verb auxiliar: A AVEA plus verbul de conjucat la modul infinitiv.
Formula: Pronume + Verbul A AVEA + Verbul de conjugat la modul infinitiv (forma din dicţionar).
Conjugarea verbului A FI la modul condiţional, timpul prezent
Eu aş fi, unde aş este verbul auxiliar plus verbul de conjugat A FI, la modul infinitiv
Tu ai fi
El /ea ar fi
Noi am fi
Voi aţi fi
Ei/ele ar fi
Conjugarea verbului A VENI la modul condiţional, timpul prezent
Eu aş veni
Tu ai veni
El ar veni
Noi am veni
Voi aţi veni
Ei/ele ar veni
Dacă am fi dublat litera ”i” la finalul verbelor de grupa a IV-a, şi ar fi fost corect la viitor ”eu voi VENII”, atunci de ce nu am păstra aceeaşi regulă şi pentru restul verbelor. Eu voi ducee, eu voi mergee, eu voi beaa, eu voi coborîî, noi vom alergaa etc.