Cum au fost subiectele de concurs pentru admiterea la Şcoala de Poliţie Câmpina. Întrebările care i-au pus în dificultate pe viitorii poliţişti
0În condiţiile unei concurenţe extrem de reduse, sub doi candidaţi pe loc, media de admitere în sesiunea din aprilie 2022 la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina a fost extrem de mică în comparaţie cu anii anteriori.
6.75 la general şi 5.75 la minorităţi rome sunt cele mai mici medii de admitere pentru sesiunea organizată în aprilie, iar cea mai mare notă a fost de doar 8.80, potrivit rezultatelor provizorii afişate înaintea contestaţiilor pe site-ul şcolii de poliţie.
În sesiunile anterioare erau candidaţi care intrau cu punctaj maxim, iar ultima medie de admitere era cu mult peste 7. Rezultatele extrem de slabe obţiute de concurenţii care s-au prezentat la examen sunt puse pe seama noii metodologii de evaluare. Este pentru prima dată când viitorii poliţişti au avut de răspuns la întrebări din legislaţie, fiindu-le evaluată şi capacitatea de „analiză şi sinteză”.
Pe lângă problemele clasice din limba română şi limba străină, candidaţii au avut de rezolvat exerciţii de evaluare a noţiunilor de educaţie civică şi cetăţenească.
Viitorii poliţişti, întrebaţi despre activitatea mass-media
De exemplu, la întrebarea: în regiunea A mass-media este finanţată din fonduri guvernamentale. În această situaţie se poate afirma că: a. se asigură obiectivitatea în transmiterea informaţiei către cetăţeni; b. jurnaliştii servesc interesului public pentru că nu manipulează cetăţenii; c. cetăţenii au acces la informaţii care redau adevărul evenimentelor desfăşurate; d. jurnaliştii îşi limitează funcţia critică a puterii politice, deoarece depind de fondurile guvernamentale; Răspunsul ”d” era cel apreciat drept corect, conform baremului.
Nu a fost singurul exerciţiu cu referire la activitatea mass-media pe care l-au avut de rezolvat candidaţii. Aceştia au trebuit să aleagă varianta de răspuns ”incorectă” dintr-o serie de patru variante:
Alegeti varianta incorectă privind campania electorala: a. Campania electorală se desfăşoară la încheierea unui ciclu de guvernare, la termenele prevăzute de constituţie sau cu anticipaţie; b. Campania electorala este o precondiţie a preluarii şi exercitării puterii politice, c.Campania electorală se stabileste în funcţie de obiectivul urmărit de mass media; d. Durata campaniei electorale este stabilită prin lege. Răspunsul corect este punctul c, conform baremului.
Vezi subiectele aici: scoalapolitie.ro
Variante de răspuns formulate greşit de autorii subiectelor
Unii dintre concurenţi s-au plâns atât de formularea confuză a cerinţelor pe de o parte, reclamând faptul că au avut de identificat varianta incorectă, nu pe cea corectă, dar şi de greşeli evidente ale variantelor de răspuns. De exemplu, la un exerciţiu de limba română, două dintre răspunsuri erau identice. La întrebarea nr. 33: Propoziţia subordonată din fraza: Se întristase că nu luase premiu, propoziţia subordonată este: a. Completivă indirectă, b. Subiectivă, c. Completivă indirectă, d. Circumstanţială de cauză.
Reprezentanţii Ministerului de Interne au explicat, pentru ziarul ”Adevărul”, că informaţiile pe baza cărora s-a construit grila sunt evidenţiate direct în conţinuturile manualelor şcolare sau deduse din acestea. Pe de altă parte, susţine sursa citată, subiectele de limba română, limbă străină şi educaţie civică au fost concepute de specialişti din cadrul Inspectoratelor Şcolare, doar întrebările din legislaţie fiind redactate de profesori ai şcolii de poliţie.
Sesiune specială
În acest an, a fost o sesiune specială, cu un număr foarte mic de participanţi la examen. Astfel, s-au înscris la concurs 3.600 de tineri, dar 30 la sută dintre aceştia nu au obţinut o notă de trecere la probele sportive, astfel că la proba scrisă au intrat în sala de concurs doar 2.476 de candidaţi care au concurat pe 1340 de locuri. Concurenţa redusă, nici doi pe loc, a dus la rezultate slabe la finalul concursului.
Potrivit reprezentanţilor unităţii de învăţământ, în această sesiune au fost admise doar 210 fete.
În septembrie 2021, nu mai puţin de 9.756 de tineri şi-au depus dosarele de înscriere, fiind ulitma sesiune de admitere când examenul pentru şcolile postliceale din subordinea MAI era organizat în forma clasică: test grilă la limba română şi limbă străină.
Anul acesta, candidaţii au avut de răspuns şi la întrebări privind legislaţia specifică MAI, Codul Penal şi legislaţie europeană.
În plus, rezultatul obţinut la proba sportivă a fost notat cu punctaj de la 1 la 10, iar rezultatul a contat în proporţie de 50 la sută la media finală.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Au fost anunţate rezultatele la examenul de admitere în Şcoala de Poliţie de la Câmpina. Care a fost ultima medie
De frica războiului, tinerii nu se mai bulucesc la Şcoala de Poliţie. Câţi s-au înscris la sesiunea din aprilie