Stăpânii de sclavi din Berevoeşti, scoşi din cinci centre de detenţie şi adunaţi în faţa judecătorilor. Patru femei au fost eliberate şi trimise în arest la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 38 de localnici din comuna argeşeană Berevoeşti, arestaţi pentru punerea pe picioare a unei reţele de sclavie modernă, au fost scoşi din arest şi duşi din nou la instanţă.


UPDATE Patru dintre suspecţii din dosarele „sclaviei” de la Berevoeşti au fost eliberaţi de Tribunalul Argeş şi trimişi în arest la domiciliu.  

Este vorba despre patru femei, una dintre ele fiind însărcinată. Pentru altă suspectă a fost menţinută măsura arestării preventive la domiciliu pentru că este bolnavă şi are nevoie de dializă. Ceilalţi 34 de inculpaţi au rămas în arest preventiv.

Toţi au contestat decizia instanţei, recursul urmând să se judece la Curtea de Apel Piteşti. Procurorii DIICOT au cerut joi, 4 august, prelungirea mandatelor de arestare pentru stăpânii de sclavi de la Berevoeşti. Romii de la Berevoeşti au fost susţinuţi vocal de afară de o parte a rudelor aflate în libertate.

Joi dimineaţă, 38 de argeşeni au fost duşi în faţa magistraţilor de la Tribunalul Argeş, după ce procurorii au cerut prelungirea mandatelor de arestare în cazul lor.

Cererea de prelungirea a mandatelor de arestare pentru cei 38 de romi arestaţi la jumătatea lunii trecute după descinderile DIICOT de la Berevoeşti, a fost formulată cu mult înainte de expirarea perioadei de arest preventiv (13 august).  

37 dintre suspecţii de trafic de persoane au fost aduşi la Tribunalul din Argeş direct cu dubele din cele cinci centre de arest din judeţele Argeş, Dâmboviţa, Olt, Vâlcea şi din Bucureşti, pentru a fi prezentaţi judecătorilor. 

Cea de-a 38-a persoană arestată în dosarul Berevoeşti este o femeie de etnie romă aflată în arest la domiciliu, din cauza unor probleme medicale, însă şi ea va fi prezentată instanţei cu propunerea de prelungire a măsurii arestului preventiv. 

Două dosare pentru infracţiuni similare 

Reamintim că pe 19 iulie, Curtea de Apel Piteşti a respins contestaţiile depuse de stăpânii de sclavi de la Berevoeşti împotriva mandatelor de arestare.

Inculpaţii Păun Traian, Păun Traian, Ursu Iosif, Marinoiu Marian, aflaţi în Arestul I.P.J. Olt, Bădală Costinel, Feraru Florin, Feraru Maria, Furdui Costinel Ionuţ, Grancea Daniel, aflaţi în Arestul I.P.J. Vâlcea, Păun Petruţa-Minuca, Păun Lenuţa-Mădălina, aflate în Arestul I.P.J. Dâmboviţa, Feraru Ancuţa-Mariana, Păun Vasilica, Furdui Roxana, Ursu Florica, aflate la CRAP Bucureşti, Furdui Ovidiu- Cătălin, Furdui Vasile, aflaţi în Arestul I.P.J. Argeş, toţi din primul dosa au pierdut la apel.

La fel s-a întâmplat cu pentru romii din celălat lot de 20 de reţinuţi (Grancea Petre, zis „TOMOGEAC”, Grancea Maria, Grancea Laurenţiu, Grancea Alin, zis „CĂTĂLIN/PUTINICĂ”, Onică Cerasela, Furdui Ilie-Valentin, Grancea Vasilica, Onică Ciprian-Codruţ, Onică Aurel, Grancea Viorel, Grancea Silvia, Grancea Ionuţ-Cătălin, FERARU Nicolae, FERARU Mihaela, BRUMARU Maria-Cerasela, BRUMARU Crinu-Alin, FERARU Costel, FERARU Liliana, FERARU Vasile-Mugurel, şi MURŞAVELA Elena). Şi în cazul lor contestaţiile au fost, de asemenea, respinse ca nefondate.

Cercetările  în cazul acestor indivizi au început în luna februarie a acestui an,  când ofiţerii de la B.C.C.O. Pitesti – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane comise de către Onică Aurel, concubina sa, Furdui Georgiana, Grancea Viorel, Grancea Silvia, Grancea Ionuţ-Cătălin, Onică Gheorghe, şi concubina sa, Grancea Viorica Roxana. Conform investigatorilor, persoanele mai sus-menţionate „au recrutat prin constrângere, inducere în eroare, profitând de imposibilitatea de a se apăra, sau de a-şi exprima voinţa ori de starea de vădită vulnerabilitate mai multe victime pe care le-au transportat şi le-au adăpostit în locuinţele lor, unde împreună cu ceilalţi membri ai familiei le-au exploatat prin supunerea la executarea unor munci sau îndeplinirea de servicii în mod forţat, sau pe care le ţin în stare de sclavie sau alte procedee asemănătoare de lipsire de libertate ori de aservire.”

Pe 1 şi 29 iunie a.c. s-a dispuns extinderea urmăririi penale privind două infracţiuni de trafic de persoane.Potrivit procurorilori, în 2015, Onică Aurel, Grancea Viorel, Grancea Silvia, Grancea Ionuţ Cătălin si Onică Ciprian Codruţ „au iniţiat si constituit un grup infractional organizat, structurat pe baza relaţiilor de familie, pentru a acţiona în mod coordonat în scopul săvârşirii infracţiunilor de trafic de persoane, prin recrutarea de victime în scopul exploatării acestora prin supunerea la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat prin procedee care au adus victimele în stare de aservire şi/sau de lipsire de libertate.”

Acuzaţi similare  au dost formulate şi împotriva celorlalţi, metodele de constrângere a "sclavilor", fiind, în linii mari, aceleaşi.

În cazul altor persoane din acelaşi grup, spre exemplu, urmărirea penală a început pe 16 februarie a.c. Şi, după cum se precizează în referatul procurorilor, „In urma probelor administrate in cursul urmaririi penale au rezultat urmatoarele:In anul 2011 Grancea Petre, Grancea Maria, Furdui Ilie Valentin, Grancea Vasilica, Grancea Laurentiu, Grancea Alin si Onică Cerasela au initiat si constituit un grup infractional organizat, structurat pe baza relatiilor de familie, pentru a actiona in mod coordonat in scopul savarsirii infractiunilor de trafic de persoane, prin recrutarea de victime in scopul exploatarii acestora prin supunerea la executarea de munci si indeplinirea de servicii in mod fortat si prin obligarea la practicarea cersetoriei, prin procedee care au adus victimele in stare de aservire si/sau de lipsire de libertate.”

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite