Retrocedările, securea care doboară Trivalea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vilele continuă să răsară  ca ciupercile după ploaie atât în pădurea propriu-zisă cât şi pe suprafaţa aferentă parcului care, teoretic, nu poate fi retrocedată.  Prefectul Gheorghe Davidescu tot promite de pe vremea când se afla la conducerea Direcţiei Silvice, că va face lumină în cazul retrocedărilor abuzive. Defrişările, însă, continuă pentru a lăsa locul unor construcţii somptuoase.

Aproape trei sferturi din zona forestieră de peste 2000 de hectare a făcut, în ultimii ani, obiectul retrocedărilor, în locul arborilor seculari, răsărind viloaiele  împroprietăriţilor.  Grav este că nici măcar Pădurea - parc ce măsoară 430 de hectare n-a scăpat neatinsă.

În 2001, când respectiva suprafaţă a devenit  padure-parc, printr-un ordin al Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Apelor s-a stabilit că  ea nu poate face obiectul legilor funciare  întrucât terenurile care au un astfel de statut  sunt exceptate de la retrocedare. Cu toate acestea s-au găsit metode  de fentare a legii, prin care  unii cetăţeni sa fie puşi în posesia unor suprafeţe însemnate:  În total 143  din cele 430 de hectare.

“Este vorba de  nouă titluri de proprietate asupra cărora avem certitudinea că au fost obţinute illegal, cele 143 de hectare fiind restituite abuziv, cu încălcarea  legii, cu concursul consiliilor locale ale localităţilor din care provin proprietarii, ocoalelor silvice, şi autorităţilor judeţene.  Am cerut în instanţă anularea acestor titluri de proprietate, procesele fiind, acum, pe rol la Judecătoria Piteşti.” spune  Gheroghe Davidescu, prefectul judeţului Argeş.

 Majoritatea celor care au revendicat şi revendică suprafaţe aferente parcului sunt, potrivit declaraţiilor prefectului,  din Răteşti, Miceşti, sau Poiana Lacului. Pe restul terenului forestier şi-au ridicat  viloaie şi băieţi deştepţi din Piteşti sau  Moşoaia, care, după ce s-au văzut proprietari  peste pădure au tot tăiat din arbori fără să ţină cont de  restricţiile impuse de legea care spune că terenurile împădurite pot fi defrişate doar  pe o suprafaţă de 5%, dar nu mai mult de 200 de metri pătraţi.

Pisica moartă este aruncată dintr-o ogradă în alta


Dacă prefectul dă vina pe autorităţile locale , primarul comunei Miceşti, spre exemplu, spune că e vorba doar de o confuzie: ” Nu ştiu ce vrea prefectul să spună. S-a încercat un schimb de teren şi cam atât, dar nu s-a materializat, probabil de aici apare confuzia”, explică Dumitru Voicu, primarul Comunei Miceşti.

Nici la Piteşti nu par să existe vinovaţi. Pimarul Tudor Pendiuc spune că în acest moment retrocedările sunt stopate şi că ceea ce s-a construit în pădurea Trivale a fost conform legii.

“ Construcţiile s-au ridicat  după scoaterea terenurilor din fondul forestier, cu avizul Disciplinei în Construcţii. Nu Primăria Piteşti a dat aceste autorizaţii. În plus, majoritatea construcţiilor sunt pe suprafaţa aparţinând comunei Moşoaia.”, explică edilul şef al Piteştiului
Cu pisica in ograda lui, primarul comunei Mşoaia  Florea Ene, are o explicaţia aproape halucinantă: ”Vilele care s-au construit au fost făcute pe suprafeţe arabile.”  Ce terenuri areabile are Pădurea Trivale, primarul n-a putut preciza. A recunoscut însă că cele mai recente defrişări făcute  din bucata de  plămân verde aferentă comunei Moşoaia, vizează  un hectar de pădure ….nu mai mult.

“ Defrişarea s-a făcut după scoaterea suprafeţei de la  Inspectoratul teritorial de regim silvic si de vanatoare  şi, din câte ştiu,pe respectivele  terenuri, nu s-a construit nimic ”,  s-a scuzat frumos primarul comunei Moşoaia, Florea Ene.

Citiţi, mâine, în ADS Piteşti sdespre presiunile care se fac asupra Direcţiei Silvice  şi despre plantele  din pădurea Trivale  care au ajuns pe  cale de dispariţie după avalanşa defrişărilor.



Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite