Povestea fondatorul tarafului cu care a debutat Maria Tănase la radio

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Matache (centru, în picioare) alături de taraful său în 1937 FOTO: wikipedia.org
Ion Matache (centru, în picioare) alături de taraful său în 1937 FOTO: wikipedia.org

Ion Matache, unul dintre cei mai apreciaţi violonişti şi cântăreţi români de muzică populară din prima jumătate a secolului XX, a avut o carieră impresionantă. A cântat alături de mari nume ale cântecului popular românesc, în frunte cu Maria Tănase, fiind unanim apreciat pentru virtuozitatea şi talentul său.

Ion Matache s-a născut pe 1 august 1905, în satul Mielceşti din comuna argeşeană Merişani. Ion Matache a învăţat de mic lăuta (vioară construită de meşteri populari), dinainte de a împlini 7 ani, de la Stan Taloş, din satul apropiat Valea Mărului, şi a desfăşurat încă de foarte tânăr o intensă activitate de lăutar (iniţial şi de ţambalist până în 1915) la clăci, nunţi, hore ţărăneşti ori în cârciumile şi hanurile vremii, precocitatea sa muzicală uimindu-i pe mulţi.

În 1923 a fost cooptat în taraful vestitului Cantică Boeru din Stâlpeni, iar din 1927 a cântat în numeroase localuri din Bucureşti, cum ar fi „11 iunie”, „La trei lei”, „Oituz”, „Cercul Militar”, „Bragadiru”, „Buzeşti” sau „Calul bălan”. Ion Matache a debutat la Radio Bucureşti, într-o emisiune în direct în 1934, cu propriul taraf, format din Mia Vlăscenescu (voce), Luca Codin (cobză şi voce), Marin Matache (vioară şi voce), Dică Matache (ţambal), copilul Mitu şi alţii.

Trebuie precizat că împreună cu acompaniamentul tarafului Ion Matache a debutat şi Maria Tănase la Radio la 20 februarie 1938. De altfel, Maria Tănase i-a purtat până la sfârşitul vieţii o mare apreciere lui Ion Matache. Tot în taraful său a debutat şi nepoata acestuia, Măriuca Matache (pe numele său adevărat Aurica Ion), în faţa publicului din Bucureşti în 1939. Ion Matache a concertat des cu multe glorii ale cântecului popular românesc precum Maria Lătăreţu, Grigoraş Dinicu, Rodica Bujor, Ioana Radu, Victor Predescu, Marcel Budală sau Toni Iordache. A fost şi un renumit colecţionar de viori. Datorită meritelor sale, a fost decorat cu Medalia Muncii în anul 1947.

Stilul de interpretare

După cum spune profesorul de folclor Costin Popescu, ”Ion Matache, deşi cânta „orăşeneşte” venea, la Bucureşti, la înregistrări în costumul popular de la el din sat, semn că tot „Argeş” cânta. Numele lui Ion Matache a patronat mai mulţi ani un amplu spectacol-concurs de muzică populară (Concursul naţional al tarafurilor tradiţionale „Ion Matache”) desfăşurat în diverse localităţi argeşene cu bogate tradiţii ale violonisticii populare aşa cum ar fi Conţeşti, Stâlpeni, Poiana Lacului, Bughea, Vâlcele sau Costeşti organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş. Ultima ediţie a concursului a avut loc în 2008, în Mioveni.

Apreciere

Ion Matache s-a stins din viaţă la doar 52 de ani, pe 27 august 1957 la Bucureşti.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite