Piteşti: Bogdan Sorescu, marinarul care face legea pe terenul de fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Sorescu este primul arbitru român care a oficiat meciuri la un campionat european de futsal
Bogdan Sorescu este primul arbitru român care a oficiat meciuri la un campionat european de futsal

Fiul fostului arbitru divizionar A, Cornel Sorescu, a absolvit Institutul de Marină Civilă Constanţa, însă fotbalul l-a atras mai mult decât apa. Este primul arbitru român care a oficiat la un Campionat European de Futsal.

Bodgan Sorescu a visat tot timpul că va ajunge printre cei mai buni cavaleri ai fluierului din lume. A moştenit talentul pentru meseria de arbitru de fotbal de la tatăl său, fostul arbitru divizionar A Cornel Sorescu. Spune însă că tatăl său i-a lăsat tot timpul libertatea să-şi aleagă drumul în viaţă. Drept dovadă că după ce a terminat studiile gimnaziale s-a orientat către Marină. „ Tatăl meu nu m-a influenţat sub nicio formă. Mi-a spus să-mi aleg singur drumul în viaţă.


A plecat de acasă la 13 ani


Astfel că la 13 ani am plecat de acasă pentru a face Liceul de Marină de la Constanţa”, povesteşte Bogdan Sorescu. În timpul liceeului, piteşteanul a jucat fotbal la ASIM Constanţa, formaţie care activa în campionatul judeţean. A încercat mai multe posturi pe gazon, iar o accidentare nefericită, care avea să-l determine să abandoneze cariera de fotbalist, l-a găsit în poartă. „ La Constanţa am jucat şi fundaş dreapta şi extremă, dar şi atacant. În timpul unui meci, am intrat şi în poartă. Ambii portari ai nostri au fost eliminaţi, astfel că m-am oferit eu să iau mănuşile şi nsă intru între buturi. Şi acolo am rămas, până când un jucător advers, în timpul unui alt meci m-a lovit cu capul în figură, la un duel aerian. De atunci am căpătat o teamă şi am decis să nu mai joc fotbal”, îşi aminteşte Bogdan Sorescu. După liceu a continuat şi-a contunuat studiile la Institutul de Marină Civilă Constanţa, însă fotbalul l-a atras mai mult decât apa. „ În 1997 când am absolvit Institutul de Marină, am fost promovat şi în lotul divizionar C la arbitri. Am avut de ales între croazierele pe mare şi jocul de fotbal, şi în cele din urmă am rămas să facă legea pe gazonul verde. ”Când am dat la Liceul de Marină m-am gândit că marinarii au cea mai mare libertate, pentru că puteau vedea stăinătatea  Eram pe timpul regimului comunist. După Revoluţie, acest mit a căzut o dată cu deschiderea graniţelor, aşa că m-am orientat către fotbal”, spune Bogdan Sorescu. Şcolarizarea în meseria de arbitraj a făcut-o la Slatina, sub îndrumarea regretatului Zoltan Erdei. „ Când m-am hotorât să fac şcoala de arbitri, la Piteşti tocmai se terminaseră cursurile de iniţiere în acel an. Am mers astfel la Slatina, unde am învăţat meserie de la Zoltan Erdei”, susţine fiul lui Cornel Sorescu. În campionatul intern, a oficiat peste 80 de jocuri. În 1999 a fost promovat în lotul naţional, şi a condus la centru timp de patru ani meciuri la nivelul eşalonului secund. Şi-a trecut în pamares şi două confruntări în primul eşalon, în sferturile Cupei României.


Primul arbitru român convocat la un campionat european de futsal


Unul dintre aceste două meciuri, însă, U Craiova- Extensiv, i-au adus retrogradarea în Divizia C în anul 2003. „ În raportul de după joc, observatorul meciului mi-a imputat aanularea a două goluri formaţiei gazdă. Mi-a dat nota 5. La Comisia de Disciplină, când s-a judecat  cazul, mi s-a dat dreptate. Nota observatorului trecută în raport a rămas însă şi asta mi-a cauzat la media generală la final de sezon, când am fost retrogradat în Divizia C”, precizează Bogdan Sorescu. A fost momentul de cotitură pentru tânărul cavaler al fluierului, care a decis să se orienteze către arbitrajul la fotbal în sală. Decizia avea să fie cât se poate de inspirată, pentru că anul acesta Bogdan Sorescu a intrat în istorie, fiind primul arbitru român convocat de FIFA să oficieze la Campionatul European de futsal din Ungaria. Competiţia s-a derulat la sfârşitul lunii ianuarie şi a fost o experienţă de neuitat pentru arbitrul nostru. „ A fost ceva de vis. Vreau să vă spun că ungurii au nişte sălii de sport extraordinare. Pentru mine a fost o onoare să fiu invitat de FIFA să arbitrez la acest nivel. Acum sunt mai aproape de visul meu din copilărie: acela de a ajunge cel mai bun arbitru din lume. Sper să fiu delegat şi la un campionat mondial de futsal şi să demonstrez ce pot”, conchide Bogdan Sorescu.


Întrebări şi răspunsuri

Cât câştigă un arbitru de futsal?


Comparativ cu fotbalul pe teren mare, este diferenţă d ela cer la pământ. Meseria se arbitru de futsal este mai mult un hobby care nu-ţi aduce safisfacţii materiale. Un arbitru de futsal câştigă în România 90 de euro, pe meci. Asta dacă ajungi să arbitrezi la nivelul Diviziei A.


Ai vrei experienţă ca marinar?


O singură dată am plecat în croazieră pe mare. Imediat după asbolvirea cursurilor Institutului de Marină Civilă din Constanţa, am plecat într-un voiaj de 55 de zile la Rotterdam. A fost foarte frumos, însă aceasta rămâne prima şi cred că şi ultima experienţă ca marinar.

Ce-i place


„Îmi place foarte mutl să călătoresc. Să vizitez locurile exotice. Ultima dată am fost în Brazilia. Acum mi-am propus să merg în Asia şi în Africa. Sunt multe locuri pe lumea asta pe care mi-am pospus să le văd”.

Ce nu-i place


„ Nu-mi place neseriozitatea. Nu suport oamenii care nu se ţin de promisiune sau care mint tot timpul cu neruşinare.  
 
Profil: Bogdan Sorescu
Născut: 21 august 1974 (Piteşti)
Studii: Institutul de Marină Civilă Constanţa
Experienţă: arbitru de fotbal
Familie: este căsătorit, pe soţie o cheamă Mirela, şi au împreună doi copii: Ştefania (9 ani) şi Victor (9 luni)

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite