Legende versus știință. Când și de ce se produce a doua înflorire din an a pomilor fructiferi FOTO

0
Publicat:

Mai multe specii de pomi au înflorit pentru a doua oară în acest an. Oamenii susțin că este un semn care anunță o toamnă lungă. însă cercetătorii consideră că anomalia se petrece, în principal, pe fondul temperaturilor ridicate.

Visini infloriti - poza de pe grupul de facebook "Mutat la țară – viața fără ceas”
Visini infloriti - poza de pe grupul de facebook "Mutat la țară – viața fără ceas”

Încă din luna septembrie, anumite specii de pomi fructiferi au început, din nou, să înflorească. Acest lucru este observat în toate colțurile țării, în principal, la vișini și la cireși. Sunt și specii de meri sau peri care au pe aceeași ramură fructul copt, dar și flori. Această situație este considerată anormală de către cunoscători.

Legendele din bătrâni spun că dacă pomii înfloresc a doua oară în același an e semn că va fi o toamnă lungă În schimb, cercetătorii consideră că fenomenul nu este nou și că astfel de lucruri se întâmplă de zeci de ani, mai ales „în toamnele lungi și secetoase”, spune Mihail Coman, directorul Institutului de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultură Mărăcineni.

Pe acest subiect am discutat și cu inginerul Ilarie Isac, în vârstă de 90 de ani, care a condus mai multe instituții de referință în cercetarea pomicolă, fiind încă preşedintele Societăţii Naţionale a Pomicultorilor din România. Tot prin eforturile lui a apărut şi Simfonia Lalelelor, cea mai mare expoziţie florală din ţară.

„Sunt întâmplări create de factorii climatici”

Nu e ceva normal în genetica, biologia pomilor respectivi, dar se întâmplă când fazele de vegetație sunt surprinse în cursul anului de anumite perioade mai secetoase, mai călduroase. Se acumulează factori care determină formarea de substanțe care merg până spre formarea de muguri de rod.”, spune inginerul horticultor Ilarie Isac.

Cercetătorii atrag atenţia că temperaturile ridicate din această perioadă au determinat natura să revină la viaţă. „Sunt întâmplări create de factorii climatici. Nu toți copacii sunt predispuși”, mai spune inginerul Ilarie Isac.

Sunt și situații în care pomii înfloresc peste măsură, iar anul viitor nu mai au rod. „Uneori înfloresc merii peste măsură, fac fructe, iar în următorul an nu mai fac niciuna. Normal ar trebui să facă și la anul muguri de rod, dar nu mai fac din cauza că nu mai au puncte de vegetație”, mai susține inginerul Ilarie Isac.

„În Maramureș au înflorit magnoliile a doua oară”

Într-o postare de pe grupul de Facebook „Mutat la țară – viața fără ceas”, oamenii au trimis poze cu pomii care au înflorit a doua oară: cireși, vișini, meri, peri, castani, chiar și magnolii au flori în această perioadă.

În nord, în Maramureș, au înflorit magnoliile a doua oară! Doamne ajută, să avem o toamnă lungă!”, spune o persoană pe grup.

Pomicultorii se tem că dacă se vor menţine temperaturile ridicate, vor fi afectate producţiile de fructe anul viitor.

Și la mine, în județul Hunedoara, au înflorit și cireșii, și vișinii. Sper să mai înflorească și la primăvară că acum sigur nu apucă să facă și rod și să nu-și consume toată energia acum”, mai spune un membru al grupului „Mutat la țară – viața fără ceas”.

„În județul Iași au înflorit cireșii după ce, în august, le-au căzut toate frunzele!”, a comentat un alt membru al grupului.

Și castanii au înflorit la jumătatea lunii septembrie. Această situație este întâlnită în județul Argeș.

Castani înfloriți a doua oară FOTO Alex Vlaicu
Castani înfloriți a doua oară FOTO Alex Vlaicu

Cercetătorii spun că pomii care înfloresc în această perioadă nu vor ajunge să rodească, iar florile se vor usca. Principalul motiv este timpul insuficient pentru încă o rodire până la venirea sezonului rece.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite