Cum se prepară infuzia combinată de rostopască. Cinci probleme de sănătate pe care le tratează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii în fitoterapie recomandă rostopasca drept remediu sau adjuvant în peste 150 de afecţiuni, de la dermatoze banale, la infecţiile virale şi chiar cancer.  Formele de administrare a plantei sunt multiple şi înclud şi variante mai complexe, foarte eficiente.

Rostopasca este folosită ca leac atât în uz intern - spasme digestive, diskezie biliară, indigestie şi dispepsie, migrenă biliară, migrenă în general, pancreatită, boli de ficat, herpes bucal şi herpesu genital, cancer - cât şi în uz extern - tuse convulsivă, faringită, laringită, infecţii în gât,, răni infectate, eczeme infecţioase, hepatită virală, negi, cataractă, cancer de piele şi tumori exteriorizate, chist ovarian şi chisturi, în general.

Sucul de rostopască, infuzia, tinctura, pulberea, cataplasmele şi compresele sunt cele mai frecvente forme în care planta este folosită ca remediu. Aproape toate sunt soluţii simple, uşor de preparat.

Mai rar folosită şi ceva mai dificil de obţinut, dar foarte utilă în ameliorarea unor afecţiuni des întâlnite, este infuzia combinată de rostopască.

„Se pun la macerat, în 500 de mililitri de apă, trei- patru linguri de rostopască mărunţită. Se lasă 8-10 ore. Ulterior, se filtrează, se pune deoparte lichidul, iar planta rămasă se fierbe în încă o jumătate de litru de apă, timp de cinci minute, după care se lasă să se răcească şi se filtrează din nou. La final, se amestecă cele două extracte rezultând circa un litru de preparat”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.

Preparatul se foloseşte în caz de tuse convulsivă, faringită, laringită, amigdalită şi alte infecţii ale gâtului.

"În caz de tuse convulsivă, se fac până la şase gargare pe zi cu infuzie combinată de rostopască, care are efect calmant foarte eficient. Pentru faringită, laringita, şi alte infecţii ale gâtului, se face gargară de trei reprize pe zi, a câte trei minute fiecare. Potrivit unor cercetători ruşi, preparatul are efecte antibiotice şi antivirale extrem de puternice, eliminând prompt infecţiile de la nivelul gâtului.

Infuzia combinată este eficientă şi în cazul hepatitei virale „Dacă suferi de această boală, fă în fiecare seară băi de mâini şi de picioare cu apă fierbinte, în care pui unu-doi litri de infuzie combinată de rostopască. Ţine fiecare membru vreme de 15 minute în baie, apoi tamponează uşor cu un prosop (nu clăti )”, mai spune Elena Badea.

Specialistul  recomandă consultarea unui medic înainte de administrarea preparatelor din această plantă. Deşi remediile cu infuzie combinată sunt de uz extern şi nu prezintă riscuri la fel de mari ca cele de uz intern, trebuie amintit faptul că rostopasca nu este pentru oricine. Preparatele din această plantă nu se vor administra copiilor sub 12 ani, femeilor gravide sau care alaptează. De asemenea ele pot interfera cu anumite medicamenmnte (pot creşte activarea unora şi pot reduce acţiunea  altora). În uz uintern, la dozaje mari, pot provoca gastroenterită, tuse, probleme respiratorii, spasme digestive, tulburari cardiace şi chiar paralizie temporară. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite