Cum poţi obţine o pastă de dinţi din ingrediente naturale. Reţete pe care le poţi prepara acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe dintre virtuţile terapeutice ale plantelor se aplică şi cavităţii bucale. Muşeţelul, menta şi salvia sunt doar câteva dintre buruienile indicate în îngrijirea dinţilor. În combinaţie cu argila sau bicarbonatul, sunt la fel de eficiente ca pastele de dinţi din comerţ şi mult mai sănătoase.

Iată două reţete de pastă pe bază de plante recomandate de specialistul în fitoterapie Elena Badea. Sunt uşor de preparat în casă şi te ajută să ai dinţi sănătoşi. 

Pastă de dinţi pe bază de argilă

„Avem nevoie de două părţi argilă albă (pulbere), o parte mentă (sub formă de pulbere), o jumătate de parte cimbrişor (pulbere), o parte muşeţel (pulbere). Se amestecă şi se pun într-un recipient închis, la îndemână, în baie. Amestecul îl folosim astfel: luăm din el o linguriţă, amestecăm fie cu apă, fie cu un ceai de plante (gălbenele, salvie, zmeur, răchitan). Pasta obţinută este perfectă pentru periajul dinţilor”, explică specialistul.

O altă reţetă similară combină următoarele ingrediente: o parte argilă albă (pulbere), o jumătate de parte zmeur frunze (pulbere), o picătură mentă - ulei esenţial.

„Argilă şi pulberea de zmeur se amestecă şi se pun într-un borcănel. La periaj se ia o cantitate egală cu o linguriţă şi se mixează cu apă, până la omogenizare. Ulterior, adăugăm şi o picătură de ulei de mentă. De precizat că pulberile de plante se obţin măcinând planta uscată cu ajutorul râşnitei de cafea. Iată cum o folosim: umezim peria de dinţi şi încărcăm cu pulbere. Deasupra picurăm puţină tinctură de propolis (30%). O putem folosi de două ori pe zi”, spune Elena Badea.

Specialistul mai recomandă încă o reţetă cu argilă: o linguriţă argilă albă (pulbere) amestecată cu o picătură de infuzie de muşeţel. Obţinem astfel dozajul pentru un periaj dacă adăugăm şi o picătură de ulei de fenicul.

Pastă de dinţi pe bază de bicarbonat

Pentru această reţetă avem nevoie, pentru început, de o lingură de bicarbonat de sodiu, o jumătate de linguriţă de sare de mare fină, o picătură de ulei de mentă sau de cuişoare şi câteva picături de apă.

„Ingredientele se amestecă până se obţine o pastă cremoasă. Dacă pasta este prea groasă, adăugăm trei linguri de ulei de cocos. Completăm cu alte trei linguri de bicarbonat, 25 de picături de ulei esenţial de mentă şi extract de ştevie pentru un gust dulce. Se amestecă totul până capătă consistenţa unei paste de dinţi”, recomandă specialistul.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite