Neamţ: Lifturile-capcană au jumătate de secol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sabotate de timp şi de cerşetori, ascensoarele din Piatra Neamţ devin spaţii periculoase pentru locatarii blocurilor. Peste jumătate din cele 80 de cabine din imobilele cu zece etaje ar fi trebuit schimbate încă de acum trei decenii.

Blocurile cu zece etaje din Piatra Neamţ vor sărbători în curând frumoasa vârstă de 50 de ani. Acelaşi număr de ani au şi lifturile care au intrat în planul de construcţie al clădirilor. Tot de atâta timp n-au beneficiat de nicio îmbunătăţire, iar majoritatea arată ca după război.


Banii pentru reabilitarea ascensoarelor ar trebui să vină din visteriile asociaţiilor de proprietari, însă preşedinţii abia pot aduna datoriile de milioane la întreţinere.


Sutele de kilograme transportate zilnic în ultimele cinci decenii au lăsat urme vizibile.


Distruse de oamenii străzii


Cea mai grea luptă este paza lifturilor de cerşetori. „Avem viaţă grea cu cei care vin şi dorm sau îşi fac necesităţile în lift. Dacă urcă la vreun apartament să ceară ceva şi nu primesc, se apucă să izbească uşile liftului. Ne este teamă de ei“, povesteşte temătoare doamna Viorica, o pensionară din blocul turn Ozana, primul bloc cu zece etaje din Piatra Neamţ. 


Firmele care au în administrare lifturile din oraş răspund doar în cazul în care este semnalată o defecţiune. Nimeni însă nu are în vizor o eventuală modernizare a ascensoarelor vechi de aproape 50 de ani.


„La noi în lift dacă te uiţi în jos aproape că vezi prin podea. Noi ne-am obişnuit pentru că nu avem altă soluţie“, spune Daniela Pântea, o locatară a blocului K7 de pe strada Dărmăneşti.


Lipsa banilor, scuza veşnică


Cei care au în grijă spaţiile comune ale unui bloc dau vina pe locatari. „Se urcă mai mulţi odată, se ascund aici şi fumează sau lovesc uşile cu picioarele“, reclamă Ioan Bancu, supărat pe vecini. Aproape toţi pietrenii din blocuri sunt pensionari şi au  cel mai mult nevoie de un ascensor.
Tocmai ei sunt cei care nu-şi vor permite niciodată să strângă peste 25.000 de euro pentru piesele de schimb şi reabilitarea ascensoarelor.
„Problema ascensoarelor este una foarte veche. Scuza este mereu lipsa banilor, însă un proiect bine pus la punct pentru fonduri europene poate aduce bani pentru toate“, a explicat inginer Mihai Hodor, specialist în construcţii.
__________________

Lista neagră a lifturilor
În zona farmaciei Mioriţa sunt trei lifturi care dau bătăi de cap locatarilor. Pe bulevardul Dacia sunt alte cinci ascensoare care ar fi trebuit înlocuite de mai bine de trei decenii. În zona blocurilor tip H de pe bulevardul Traian, 13 lifturi sunt monitorizate frecvent de firmele care asigură service-ul la nevoie. Dărmăneştiul are 11 cabine la blocurile tip K, iar locuitorii din Precista se roagă  să nu rămână blocaţi în cele 18 lifturi.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite