Elevi dornici să înveţe despre tehnologii spaţiale şi viaţa în spaţiu. Copiii vor intra în legătură directă cu astronauţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de elevi din Piatra Neamţ participă, în cadrul unui proiect aerospaţial, la cursuri despre comunicaţii digitale şi viaţa în spaţiul cosmic. Elevii de gimnaziu vor intra în legătură cu astronauţi de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale cărora le vor pune întrebări.

În cadrul proiectului, cursanţii vor căpăta deprinderi de radioamatorism şi comunicaţii digitale, despre ce presupune viaţa de astronaut şi ce reprezintă Staţia Spaţială Internaţională. 

Cei care s-au înscris sunt îndrumaţi de către profesorii Diana şi Daniel Bejan, în cadrul proiectului ARISS - Radio Amatori pe Staţia Spaţială Internaţională, dedicat atât celor pasionaţi de spaţiul cosmic, cât şi radioamatorilor.

Deja o activitate a avut loc luna trecută, proiectul menţionat fiind desfăşurat până în primăvara anului viitor. La Piatra Neamţ, ineditul proiect este derulat de Asociaţia Ro-Sat One.

„Participanţii au ocazia să înveţe despre Staţia Spaţială Internaţională, viaţa de astronaut şi radioamatorism. Proiectul se va finaliza cu o legătură radio directă cu Staţia Spaţială Internaţională, timp în care participanţii vor avea ocazia să adreseze 20 de întrebări astronauţilor“, a declarat Diana Bejan, profesor de fizică la Colegiul Naţional de Informatică din Piatra Neamţ. 

Ineditul proiectului constă în faptul că elevii vor avea posibilitatea să dialogheze cu un om aflat în spaţiu.

„Un proiect din care copii din Piatra Neamţ şi împrejurimi vor afla o mulţime de lucruri despre Staţia Spaţială Internaţională, despre comunicaţii şi despre radioamatori şi radioamatorism. Activităţile vor culmina cu o întâlnire în eter cu astronauţi de pe ISS. Bineînţeles că tot programul va fi desfăşurat cu sprijinul clubului de radioamatori YO8KGP şi al voluntarilor“, se arată pe pagina de Facebook a Asociaţiei Ro-Sat One.

SSI, un modul aflat la sute de kilometri în spaţiu

Staţia Spaţială Internaţională este un modul experimental servind ca spaţiu locuibil pentru un echipaj, post de comandă pentru operaţii pe orbită în jurul Pământului şi ca port de întâlnire şi acostare pentru mici nave spaţiale.A fost construită pentru studiul efectelor microgravitaţiei şi al menţinerii vieţii în spaţiu şi ca platformă de observaţie astronomică. 

Este plasată pe orbită la o altitudine ce variază între 319,6 km şi 346,9 km. Staţia Spaţială Internaţională este un proiect la care participă cinci mari agenţii spaţiale: NASA (Statele Unite ale Americii), RKA (Rusia), JAXA (Japonia), CSA (Canada) şi ESA (o asociaţie de mai multe ţări europene). 

NASA ştie cu precizie unde se află Staţia în raport cu Terra în fiecare secundă, experţii calculând câteva mii de poziţii din care poate fi văzută cu ochiul liber. A fost creat un serviciu prin intermediul căruia le sunt trimise mesaje, pe e-mail sau pe telefonul mobil, celor care doresc să ştie când va trece staţia spaţială deasupra casei lor. Ele sunt trimise cu câteva ore înainte de trecerea modulului.

Succes mondial la un concurs organizat de MIT, NASA şi ESA

Colegiul Naţional de Informatică din Piatra Neamţ are tradiţie în ceea ce priveşte participarea la concursuri internaţionale în domeniul spaţial. 

În 2016, echipa CODE:SPACE, condusă de profesorul Diana Bejan şi compusă din elevii Tudor Bejan (atunci în clasa a IX-a), Radu Crăciun (a IX-a), Mihai Blaga (a XI-a) şi Bogdan Ciurezu (a XII-a),

câştiga locul al doilea în etapa finală a Competiţiei Internaţionale Zero Robotics 2016, organizată de MIT (Massachusetts Institute of Technology - printre cele mai prestigioase universităţi din lume),

NASA (Agenţia Spaţială Naţională Americană) şi ESA (Agenţia Spaţială Europeană). 

„Am fost în alianţă cu o echipă din Australia şi o echipă din SUA. A fost dificil de gestionat timpul de lucru împreună, dar am reuşit. Suntem bucuroşi pentru reuşita noastră şi foarte recunoscători firmei Köber România care ne-a ajutat să participăm la ESTEC - ESA, în etapa finală a competiţiei. Invitatul special al evenimentului a fost astronautul Pedro Duque“, afirma profesoara Diana Bejan. 

Detalii despre evoluţia echipei din Piatra Neamţ la întrecerea din 2016 a oferit atunci directorul liceului, Daniela Neamţu: „Am urmărit în direct competiţia transmisă live din Australia, America şi de la Centrul Spaţial European din Olanda. Pentru cei care nu sunt specialişti, care nu sunt atraşi de robotică, e greu de înţeles înalta performanţă de care sunt capabili elevii noştri. Ei au programat nişte sfere pe sateliţi în spaţiu şi astronauţi de renume au urmărit activitatea acestor sfere, care aveau de colectat ceva din spaţiu. Cu cât colecţia era mai mare, cu atât se obţineau mai multe puncte“.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite