Asalt al forţelor armate terestre şi aeriene la Cetatea Neamţ. Ce misiune au avut militarii

0
Publicat:

Cetatea Neamţ, cunoscuta fortăreaţă medievală care străjuie valea Ozanei, a fost ţinta unui asalt al forţelor terestre şi aeriene. Misiunea militarilor de la sfârşitul săptămânii trecute a fost una specială, făcând parte dintr-o serie de evenimente desfăşurate la nivel naţional.

Cetatea a fost un cadru perfect pentru manifestare FOTO CMJ Neamț
Cetatea a fost un cadru perfect pentru manifestare FOTO CMJ Neamț

A fost vorba de o acţiune premergătoare sărbătoririi Zilei Armatei României, dar a avut şi o temă precisă în cadrul „Zilei Armatei României în şcoli“. Au fost invitaţi tineri de la unităţile de învăţământ din Târgu Neamţ, cărora li s-au prezentat oportunităţile şi paşii ce trebuie urmaţi pentru a deveni elevi sau studenţi în instituţiile militare.

În centrul atenţiei au fost cadrele Batalionului 634 Infanterie „Jderii“ Piatra Neamţ, colegii de la Batalionului 53 Comando „Smaranda Brăescu“ şi de la Baza 95 Aeriană „Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu“, ambele din Bacău, acţiunea fiind coordonată de Centrul Militar Judeţean Neamţ.

„Nu am pierdut prilejul de a le prezenta importanţa Zilei Armatei României, misiunile desfăşurate de militari în ţară, în teatrele de operaţii internaţionale şi informaţii privind oferta educaţională şi profesională a Ministerului Apărării Naţionale“, se arată într-un comunicat al CMJ Neamţ.

De un interes deosebit s-a bucurat expoziţia de armament, tehnică şi echipamente militare, participanţilor fiindu-le explicate cum funcţionează şi cum sunt utilizate. Viitorilor absolvenţi le-au fost oferite informaţii despre tot ceea ce trebuie făcut pentru o posibilă „carieră sub arme“.

Alt moment aşteptat şi pe placul celor prezenţi între zidurile fortificaţiei muşatine a fost cel de la sfârşitul manifestării. Cetatea Neamţ a fost survolată la altitudini joase, de 100 şi 300 de metri, de două elicoptere IAR-330 Puma Socat şi de trei avioane IAR-99 Şoim, aparţinând Bazei 95 Aeriană.

Avioane de luptă au survolat fortăreața FOTO CMJ Neamț
Avioane de luptă au survolat fortăreața FOTO CMJ Neamț

În cadrul „Zilei Armatei României în şcoli“, care se află la cea de a X-a ediţie, o manifestare similară a avut loc şi la unităţi din Piatra Neamţ, participând cadre de la şcoli militare de maiştri militari de la forţele terestre, aeriene şi navale, şcoli de subofiţeri, colegii militare. Elevilor li s-a prezentat provocările şi satisfacţiile unei cariere militare.

Cât despre Cetatea Neamţ, prima atestare apare pe 3 februarie 1395, într-un document care se referă la expediţia lui Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei, în Moldova. Fortificaţia a avut un rol strategic însemnat, de aici putându-se supraveghea zona cuprinsă între valea Moldovei şi a Siretului, dar mai ales drumul care trecea munţii, spre Transilvania.

Piatra Neamţ

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite