Ponturile specialiștilor în resurse umane, pentru obținerea unui job bun, pe criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Participarea la bursa de joburi, cursurile de reformare şi un CV „inteligent”  te pot scăpa de şomaj. Budea Ligia are 38 de ani, două facultăţi şi niciun job. La fel ca ea, sute de orădeni caută disperaţi un loc de muncă.

Specialiştii în resurse umane spun că secretul izbândei pentru şomeri stă în calificare şi în talentul cu care îşi vând CV-ul. „Cursurile de formare profesională sunt cerute, indiferent dacă te perfecţionezi în domeniul în care ai experienţă sau te reorientezi profesional”, a explicat managerul Europublic Consulting, Lavinia Catrinar. „Firmele nu vor să piardă timp cu instruirea personalului”, a spus managerul.
După calificare, cel mai important pas e CV-ul. „Angajatorii primesc sute de CV-uri, nu au timp să le aprofundeze. Dacă şomerul aplică la un job în care are experienţă, poate atrage atenţia doar dacă detaliază rubrica de responsabilităţi şi reuşite pe care le-a avut la locul de muncă anterior. Dacă aplică însă pentru un domeniu nou, trebuie să oferteze el angajatorul. Să arate că au abilităţi şi că sunt dispuşi, poate, la o perioadă de probă neplătită”, a povestit Catrinar.

Pe piaţa muncii, primul venit e primul servit
Ligia Buda, de 38 de ani, cititor „Adevărul de Seară”, îşi doreşte să citească în ziar despre soluţii pentru găsirea unui loc de muncă. „Angajatorii ne anunţă imediat ce au un post vacant, iar noi îl facem public”, a spus Dorel Drăghici, directorul AJOFM Bihor. Cele mai multe oferte sunt în domeniul industriei uşoare. Soluţia angajării vine tot prin reformarea profesională sau prin bursa locurilor de muncă. „Noi facem burse atât la sediul firmelor cât şi burse generale. Prima bursă generală este în 24 aprilie”, explică Drăghici. Şomerii înscrişi în AJOFM pot face cursuri de recalificare gratuit. „În cadrul cursului se fac 400 de ore de practică, care cresc valoarea CV-ul”, a mai explicat Drăghici.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite