FOTO RETROCEDARE După 65 de ani, biserica Sfântul Gheorghe a fost retrocedată seminarului greco-catolic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parohia Ortodoxă “Sfântul Gheorghe” a retrocedat biserica Seminarului Greco-Catolic din Oradea în urma unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.

“În urma rămânerii definitive şi irevocabile a Sentinţei civile nr. 5942/01.07.2011 a Judecătoriei Târgu-Mureş, […] am procedat pe cale amiabilă la predarea-primirea imobilului […] constând în biserica şi terenul aferent în suprafaţă de 332mp, prin predarea cheilor bisericii”, se menţionează în Procesul verbal de predare-primire semnat de partea ortodoxă şi de cea greco-catolică. 

După semnarea procesului verbal de predare-primire s-a trecut la inventarierea bunurilor din biserică, în urma careia s-a semnat un proces verbal separat. 

Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică susţine în continuare soluţia practică de folosire alternativă a lăcaşului de cult greco-catolic recent retrocedat de către cele două comunităţi. În acest sens, până pe data de 21 iunie reprezentanţii parohiei ortodoxe se vor întâlni cu reprezentanţii greco-catolici pentru a semna un Protocol de celebrare alternativă care va menţiona termenii şi programul de folosire al bisericii.

Biserica Seminarului Greco-Catolic din Oradea a fost construită în anul 1858 şi face parte din complexul arhitectonic al Seminarului. În anul 1948, odată cu desfiinţarea abuzivă a Bisericii Greco-Catolice, biserica Seminarului a fost confiscată de către comunişti şi dată Bisericii Ortodoxe Române. 

Parohul greco-catolic al bisericii, în anul 1948, a fost părintele Alexandru Raţiu care a fost arestat de către comunişti de la masa altarului şi aruncat în puşcărie. 

După căderea regimului comunist, reprezentanţii greco-catolici au încercat să poarte un dialog coerent cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române însă aceştia din urmă au refuzat orice soluţie practică pentru ca seminariştii, elevii, studenţii şi credincioşii greco-catolici să poată folosi biserica din incinta propriului Seminar.

"Această zi va rămâne o zi istorică, în care nedreptatea făcută de comunişti în urmă cu 65 de ani a fost reparată. Apreciem faptul că reprezentanţii parohiei ortodoxe au retrocedat pe cale paşnică biserica şi sperăm ca acest exemplu să fie urmat şi de restul parohiilor ortodoxe care au de retrodecat biserici greco-catolice pe care le-au primit de la comunişti în 1948.", a afirmat preotul Antoniu Chifor.

Mai puteti citi:

<a href="https://adevarul.ro/stiri-locale/alba-iulia/video-conducerea-universitatii-din-alba-iulia-1428741.html">VIDEO Conducerea Universităţii din Alba Iulia respinge cererea de retrocedare formulată de Biserica Romano-Catolică</a>

<a href="https://adevarul.ro/politica/legea-retrocedarii-samsarii-au-mai-gasit-o-bresa-1429274.html">Legea retrocedării. Samsarii au mai găsit o breşă: contractul fictiv de împrumut</a>

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite