Fenomen inedit în Vârtop: aurora boreală albastră a luminat seara în Apuseni FOTO VIDEO

0
Publicat:

Un fenomen inedit a fost surprins de un turist în Staţiunea Vârtop din Munţii Apuseni, joi seara. Aurora boreală a luminat seara, pentru câteva minute, printre nori, şi a fost imortalizat de un fotograf amator.

Aurora boreala a fost surprinsă în staţiunea Vârtop. Foto: Dumitras TVD/Marius Baicu
Aurora boreala a fost surprinsă în staţiunea Vârtop. Foto: Dumitras TVD/Marius Baicu

„Bună seara! Vă trimit 2 poze şi un filmuleţ cu Aurora boreala la Vârtop în această seară la ora 18.24. Incredibil mi s-a părut. A ţinut foarte puţin, sub 5 minute”, a transmis Marius Baicu, cel care a imortalizat acest fenomen natural de-o frumusețe aproape incredibilă. 

Aurora boreală se formează în urma coliziunii moleculelor gazoase de pe Pământ cu particule încărcate magnetic provenite din vânturile solare şi are culoare albastră doar atunci când particulele intră în contact cu moleculele de azot. 

Foto: Dumitras TVD/Marius Baicu
Foto: Dumitras TVD/Marius Baicu

Aşa s-a întâmplat şi în seara de 30 noiembrie, în Munţii Apuseni, când cerul s-a luminat în albastru. 

Nu e prima dată când fascinantul fenomen este vizibil în Bihor. În seara de 4 noiembrie, în mai multe localităţi din judeţ a fost surprinsă aurora boreală de culoare roşiatică, imaginile spectaculoase fiind postate pe reţelele de socializare de Flavius Morar, în Ştei, de Daniel Balaciu în Almaşu Mic, dar şi de alţi bihoreni în Sârbi, Roşiori, Finiş, Tăuteu şi Mădăras. 

Orădeanul Alex Trandafir, absolvent de Geografie la Universitatea Loughborough din Anglia și masterand la Ştiinţa şi managementul schimbărilor climatice, a explicat atunci că fenomenul a fost generat de o explozie solară puternică.  

Imagine surprinsă în Mădăras de Iuliu Valeriu Jambor (sursa: Facebook / Meteo Tulca-Bihor)
Imagine surprinsă în Mădăras de Iuliu Valeriu Jambor (sursa: Facebook / Meteo Tulca-Bihor)

„Exploziile aruncă în spațiu niște «norișori» de particule încărcate electric, care în momentul în care ajung în atmosfera Pământului în contact cu anumite gaze (oxigen și azot) se «excită» și se colorează așa frumos. E interesant cât de frumos s-a văzut în seara asta, probabil pe fondul unei vizibilități foarte bune a aerului și a poziționării aurorei mai la sud decât de obicei. A mai fost văzută în ultimii 10 ani dar nu îmi amintesc să fi avut așa intensitate. Zi de pus în calendar”, a explicat acesta.

„Fenomenul a fost vizibil, atunci, și din alte județe, fiind imortalizate în Timiș de Alex Babiuc (Șandra) și Andrei Gornic (Paniova). Relatări și fotografii sunt din mai multe zone din țară: Timiș, Bihor, Cluj, Caraș Severin, București, Giurgiu, Ialomița, Tulcea, etc.”, se nota pe pagina de Facebook a site-ului AstroInfo.ro.

Fotografie realizată de Daniel Balaciu în Almașu Mic (sursa foto: Facebook / Dumitraș TVD)
Fotografie realizată de Daniel Balaciu în Almașu Mic (sursa foto: Facebook / Dumitraș TVD)

În culori diferite

Aurora boreală, denumită și aurora polară, este un fenomen natural care se formează în urma coliziunii moleculelor gazoase de pe Pământ cu particule încărcate magnetic provenite din vânturile solare. Din punct de vedere ştiinţific, aurorele polare pot apărea oriunde pe glob. Totuși, ele sunt văzute cel mai bine pe o rază de aproximativ 2500 de km în jurul polilor magnetici ai Pământului: aurora boreală la Polul Nord, respectiv aurora australă la Polul Sud.

În cazul în care coliziunea cu moleculele de oxigen se produce la altitudini între 100 și 300 de kilometri, aurora boreală este văzută în nuanțe verzi de pe Pământ. Dacă această „întâlnire” se produce mai sus în atmosferă, la altitudini între 300 și 400 km, se produc aurorele de culoare roșie, informează Agenția Spațială Canadiană.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite