Deputatul Szabo Odon despre un amendament: „Va bulversa sistemul de finanţare al administraţiilor publice locale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Szabo Odon
Deputatul Szabo Odon

37 de intervenţii în plenul Camerei, iar în cea mai importantă dintre acestea şi-a susţinut iniţiativa privind amnistierea fiscală a pensionarilor care, din pricina unor incoerenţe legislative, ajunseseră să datoreze statului sume mari de bani. Acesta este bilanţul activităţii politice a deputatului bihorean Szabo Odon.

Cu prilejul unei alte intervenţii, făcută în plen, deputatul a vorbit în sprijinul iniţiativei privind finanţarea revistelor de cultură. În urma acestei noi reuşite pe care poate să şi-o treacă în palmares, Ministerul Culturii este dator, prin lege, să înfiinţeze un fond, în valoare de 4.500.000 de lei, urmând ca Asociaţia Naţională a Uniunilor de Creaţie să decidă care vor fi revistele de cultură ce se vor bucura de sprijin financiar din partea statului.

În plus, Odon a adresat zece întrebări, pe teme punctuale, mai multor miniştri din Guvernul României.

Conform spuselor sale, cea mai mare supărare legată de activitatea politică din anul trecut, a deputatului UDMR se leagă de Bugetul de Stat pentru anul 2015.

Szabo Odon a relatat că, în ultima clipă, Puterea a introdus în comisia de specialitate un amendament la această lege care „va bulversa sistemul de finanţare al administraţiilor publice locale”.

Practic, Ministerul de Finanţe a fixat un plafon pentru veniturile proprii ale comunelor şi oraşelor din România. Administraţiile care au venituri mai mari decât acest plafon vor fi frustrate, prin lege, de o parte din banii pe care îi aveau, în vreme ce oraşele şi comunele cu venituri mici vor primi bani de la buget, până la completarea plafonului stabilit prin lege. Situaţia cea mai dramatică este cea a consiliilor judeţene.

De acum înainte, aceste instituţii vor fi private de fondurile cu care contribuiau la realizarea, în comunităţi, a unor investiţii majore sau a unor proiecte cu finanţare europeană.

„Practic, investiţii cum a fost reabilitarea clădirii Teatrului din Oradea, construcţia teatrului de vară din Cetate sau pârtia de schi de la Vârtop, nu vor mai putea fi susţinute, fiindcă ele au fost cofinanţate din fondurile asigurate de Consiliul Judeţean Bihor”, a declarat Szabo Odon.

Deputatul UDMR şi-a exprimat mirarea că, în acest context, singurii parlamentari care au votat împotriva Legii Bugetului au fost reprezentanţii UDMR.

„Am făcut acest lucru chiar dacă, în urma acestei redistribuiri, judeţe unde populaţia maghiară este prezentă într-un număr semnificativ, cum sunt Harghita şi Covasna, ar avea de câştigat, fiindcă este o chestiune de principiu”.

Szabo Odon a explicat că modificarea modului de finanţare a instituţiilor administraţiei locale nu le motivează pe aceastea să se preocupe de colectarea taxelor şi impozitelor. Mai mult, deputatul bihorean consideră că avem în faţă o prevedere de tip centralist, care desfiinţează obligaţia legală a consiliilor judeţene de a pune în aplicare un plan de dezvoltare al acestora.

„Pentru proiecte de dezvoltare europene, primăriile vor fi obligate, de acum înainte, să caute finanţare pe la Guvern, în condiţiile în care, adesea, ministerele nu reuşesc să-şi ducă înainte propriile proiecte”.

Deputatul bihorean insistă asupra faptului că modificarea, de principiu, adusă Bugetului ia administraţiilor un drept câştigat. Szabo Odon anticipează că Consiliul Judeţean Bihor va pierde bani, din bugetul propriu, acelaşi lucru urmând să se întâmple şi în cazul comunelor „mari” din judeţ ca: Borş, Sântandrei, Sânmartin etc.„Această prevedere loveşte, cu bună ştiinţă – zic eu, în interesele judeţelor şi localităţilor care sunt motoare ale economiei zonale, tocmai acelea care, prin aportul lor, pot deveni concurente ale centrelor mari, în cadrul proiectului de regionalizare gândit de Putere”, a subliniat deputatul UDMR.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite