Cum se prepară cel mai delicios magiun de prune, fără zahăr. Secretele preparatului tradiţional, ca la bunica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magiunul de prune este un produs tradiţional românesc, fiind recomandat chiar de nutriţionişti ca având efecte benefice asupra sănătăţii. Secretul preparării lui ţine de cât de coapte sunt prunele, iar pentru o aromă cât mai bună preparatul trebuie fiert destul de mult.

Magiunul de prune este o delicatesă ce poate fi folosită la gogoşi, prăjituri sau alte preparate culinare. Totodată, are numeroase efecte benefice: reduce riscul constipaţiei, determină scăderea colesterolului, previne apariţia maladiilor cardiovasculare şi obezitatea, previne apariţia îmbătrânirii precoce şi a celulitei şi diminuează stresul.

Cum se prepară magiunul de prune

„Se spală prune bine coapte, se scurg şi li se scot sâmburii. Se pun în tingirea de dulceaţă sau, dacă sunt multe, într-un cazan mai mare. Se ţin pe foc domol până încep să fiarbă şi să se moaie. Se trec printr-o sită mai rară (ciur), se pun din nou pe foc, amestecând mereu, până se leagă magiunul cât trebuie.
Prunele trebuie să fie bine coapte, pentru ca magiunul să nu fie acru. 

Magiunul trebuie să fie bine legat, ca să nu mucegăiască în timpul iernii. Se toarnă cald în borcanele bine spălate, punând deasupra, după ce borcanele s-au răcit, o cârpă muiată în rom. Se leagă cu hârtie pergament“, ne-a explicat Maria Popa.

Pentru ca magiunul să iasă gustos şi aromat trebuie să ţineţi cont de câteva astepcte.

Afumarea

Principalul risc în producţia magiunului de prune este afumarea. Pentru a preveni afumarea trebuie să amestecaţi constant, în special în partea finală a procesului de preparare, şi să aveţi un foc mic dar constant. În mod optim, va trebui să realizaţi 2 gropi, una sub ceaun şi una lângă. În cea de lângă veţi produce constant jar, pe care îl mutaţi treptat în groapa de sub ceaun.

Sterilizarea borcanelor

Spălaţi prunele şi scurgeţi-le de apă (tradiţional, printr-un tifon). Îndepărtaţi codiţele şi scoateţi sâmburii prunelor. Aruncaţi prunele stricate. Puneţi prunele în ceaun, împreună cu trei-patru căni de apă pentru a porni fierberea. Nu prea multă, pentru că o să aşteptaţi mult să se evapore, nici prea puţină, că se vor arde prunele de la fund, doar cât să acopere ceaunul cu două degete de apă.

Foc mic

Fierbeţi, amestecaţi, fierbeţi, amestecaţi, fierbeţi, amestecaţi, fierbeţi timp de 4-5 ore, până când magiunul scade (cam la 70% din volumul initial) are culoarea vişiniu întunecată, aproape neagră, consistenţa unei smântâni cleioase şi se desprinde de pe marginea ceaunului asemeni mămăligii. Când se răceşte, lingura trebuie să stea dreaptă în el.
Turnaţi în borcanele sterilizate magiunul cald sau chiar rece, acoperiţi şi introduceţi la rece, în loc întunecat (pivniţă, cămară). Se va păstra câteva luni.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite