Cu ce bucate tradiționale au cucerit țăranii din Pădurea Craiului turiștii străini REȚETE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zona Pădurea Craiului nu cucerește turiștii doar cu peisajele de vis din zonă sau cu meșteșugurile practicate de localnici așa cum au învățat de la părinți și bunici. Bucatele tradiționale gătite în gospodăriile țărănești, cu produse bio, fac parte din atracțiile comunelor din zonă.

Pădurea Craiului, brand turistic bihorean

Rețetele tradiționale din Damiș și Roșia "te fac să le ții minte până la adânci bătrâneți", susține Tiberiu Chiș cel care a cules de la gospodine câteva rețete, promovate într-o broșură realizată de Ecotop. "Mâncarea nu înseamnă doar legume, fructe şi carne, mâncarea este o artă pentru aceste două comunităţi, un adevărat ritual meşteşugăresc care necesită timp, răbdare şi roade ale pământului de cea mai bună calitate. Indiferent că gustăm din bucatele simple ale celor din Damiş sau din cele mai elaborate din Roşia, amintirile vor fi aceleaşi...de neuitat!", scrie Tiberiu Chiș în introducerea broșurii cu rețete. Cei interesați găsesc o rețetă pentru Rață în jar, care pentru a ieși ca la carte trebuie să fie gătit neapărat la o vărărie sau o pălincărie. Langalăul, un fel de plăcintă, și moșocoarna cu prune, sunt câteva din bucatele tradiționale făcute după rețete vechi. Turiștii care vor să vadă cum se fac bucatele, pot merge în zonă, iar gospodinele îi vor primi cu drag în bucătăria lor.

CITEȘTE AICI REȚETE TRADIȚIONALE DIN DAMIȘ ȘI ROȘIA

"Plăcintă învârtită-răsucită"

Tanti Mărie a Galii a povestit care este rețeta pentru "Plăcintă învârtită-răsucită": "Avem nevoie de o cană de apă  (300 de grame), 1ou, oleacă de sare, drojdie căt o alună.....după care se amestecă toate, se pune făină cât cuprinde, așa încât să fie aluatul mai moale, se frământă mult mult, se împarte în 3 părți aluatul, după care se frământă fiecare porție în parte, după aia se lasă zece minte la dospit, după care să întinde fiecare parte de aluat cu sucitorul. Se unge cu oleacă de unt sau ulei sau untură. Apoi se presară făină peste părțile unse. Dupa care se lasă așa unse să mai stea zece minute. Foile se întind apoi ținute în aer pe podul palmelor, până devin subțiri cât permite aluatul. Se stropește cu ulei, după aia se presară brânză și cartofi pă jumate din foaie. Se fierb cartofii, după care se presează și se pune brânza și se amestecă, în părți egale dacă brânza este sărată normal, dacă este caș se poate pune și caș în părți egale cu celelalte. Se pune umplutura și fiecare folie se rulează cu fața de masă, se pune în tavă, tava trebuie unsă cu ulei sau cu unsoare, iar deasupra se unge cu ou. Se pune 20 de minute la copt. Se poate face și cu umplutură de prune. Se scoate sâmburele din prune și se pune în apă. La un kilogram de prune se pune doi litri de apă. Se pun la fier și după ce sunt fierte se dau prin strecutărotoare. Se pune zahăr după gust."

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite