Cel mai performant Laborator de Igienă a Radiaţiilor din ţară are o faţă nouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laboratorul de Igiena Radiaţilor Oradea a fost dat în folosinţă după ce timp de două luni s-a aflat într-un proces de renovare, care a costat 100.000 de lei. Centrul funcţionează la Oradea de 43 de ani şi, după cum spun specialiştii care lucrează aici, este considerat a fi cel mai important centru dintre cele 18 existente în toată ţara.

 În ultimele două luni a fost renovat în întregime, fiind achiziţionate aparatură de ultimă oră, echipament de protecţie în caz de accident nucler, dar şi un stoc de substanţe de decontaminare pentru acelaşi tip de accidente. Toate aceste dotări au făcut ca labotratorul să devină unul conform cu normele europene.

În top

Centrul de la Oradea este al doilea din ţară ca şi număr de analize acreditate RENAR , cu şapte astfel de analize. Personalul laboratorului este compus dintr-un medic şef laborator, un fizician principal, un hcimist principal, un asistent igienă-sănătate publică, un asistent pricipal laborator radiochimie, un conducător auto şi o îngrijitoare de curăţenie.

În laboratorul din oraşul de pe Criş este analizat nivelul de radiaţii din principalii factori de mediu. „Activitatea curentă a laboratorului cuprinde urmărirea radioactivităţii aerului şi a depunerii atmosferice, a apelor de suprafţă şi a celor potabile, precum şi a vegetaţiei, solului şi produselor alimentare. Totodată, la noi se efectuează şi controlul sanitar şi de radioprotecţie al unităţilor nucleare din teritoriu", explică şeful laboratorului, medicul primar de igienă Liana Gorcea.

Bihorul, ferit de radiaţii

Cu toate că în Bihor există un Depozit Naţional de Deşeuri Radioactive de mică şi medie activitate, precum şi Compania Naţională a Uraniului din zona Băiţa Plai,  în acest an, pe raza judeţului  s-au înregistrat puţine depăşiri al nivelului normal de radioactivitate din factorii de mediu ori din alimente. „În 2011 au fost luate 276 de probe din apa potabilă şi din alimente, pentru care s-au efectuat 632 de analize. Dintre acestea, au fost identificate 5 probe cu valori depăşite ale nivelului radioactivităţii. În ceea ce priveşte accidentele nucleare, acestea nu s-au înregistrat până acum în judeţul Bihor", spune Liana Gorcea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite