Profesorul Maleon, într-un ultim interviu dat înainte de gestul extrem: „Nu mai suntem capabili să vorbim despre ţeluri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Maleon FOTO cuzanet.ro
Bogdan Maleon FOTO cuzanet.ro

Prof. univ. dr. Bogdan Maleon a vorbit înainte de Crăciun, în calitatea sa de istoric, despre situaţia României la 100 de ani de la Marea Unire.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Ziarul de Iaşi, directorul Bibliotecii Central Universitare, Bogdan-Petru Maleon, a vorbit despre „România întregită“, dar şi despre tarele societăţii actuale.

Întrebat dacă există un viitor previzibil în care să vorbim despre România întregită, prof. univ. dr. a răspuns: „Menirea istoricului nu este aceea de a face predicţii, dar putem discuta în termeni rezonabili despre ceea ce considerăm că se poate întâmpla în viitorul mai mult sau mai puţin îndepărtat pornind de la realităţile contemporane, dar şi de la ceea ce putem analiza din trecut. Sigur că situaţia astăzi este mult diferită faţă de ceea ce se întâmpla acum 100 de ani. În primul rând, ne referim la o structură suprastatală spre care România a aspirat, care este Uniunea Europeană, şi în care s-a integrat. Şi, credem noi, că acesta va trebui să fie şi drumul Republicii Moldova. Dacă vorbim despre celelalte teritorii româneşti, respectiv Nordul Bucovinei, Sudul Basarabiei, lucrurile devin mult mai complicate pentru că, în primul rând, în acele teritorii românii nu mai au majoritatea din punct de vedere etnic. S-a produs un proces ireversibil de schimbare a componenţei etnice şi nu cred că este rezonabil să considerăm că acele teritorii vor mai ajunge vreodată să facă parte din România“.

În ceea ce priveşte clasa politică actuală, Bogdan Maleon era de părere că „cei care ar trebui să reprezinte interesele României în plan extern nu fac altceva decât să producă o continuă degradare a imaginii ţării prin disputele interne pe care le provoacă, mai ales că majoritatea acestora au caracter personal. Nu mai suntem capabili să vorbim despre ţeluri. (...) cert este că perioada comunistă a produs o anumită bulversare la nivelul societăţii, în sensul de inversare a valorilor. Am asistat timp de 50 de ani la promovarea agresivă a unor indivizi de o inimaginabilă precaritate din punct de vedere cultural şi intelectual şi, mai important, oameni lipsiţi de caracter, care au considerat că doar fiind slugarnici şi servili pot promova. Din păcate, daunele provocate de regimul comunist din acest punct de vedere nu au putut fi depăşite sau anulate în cei 27 de ani care s-au scurs de la Revoluţie. Suntem în continuare prinşi în capcana acestui mecanism oneros. Cei care se dovedesc a fi dispuşi să facă orice fel de compromis ajung să îşi menţină poziţiile în dauna oamenilor verticali, oameni cu anumite principii morale care sunt, fără ezitare, sacrificaţi. E vorba de regrupări succesive în ceea ce putem numi coaliţii ale mediocrităţilor“.

Prof. univ. dr. Bogdan Maleon şi soţia sa vor fi înmormântaţi joi, la Cimitirul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Iaşi. Cei doi şi-au pus capăt zilelor în prima zi de Crăciun. Potrivit procurorilor, soţii Maleon s-au sinucis la interval de 2-3 ore în dimineaţa primei zile de Crăciun. Gestul lor extrem i-a şocat pe apropiaţi, deoarece erau văzuţi ca oameni calmi, realizaţi profesional şi material. Potrivit ultimelor informaţii, cei doi consumaseră alcool înainte de a-şi lua viaţa.

Decanul Facultăţii de Istorie din Iaşi, despre tragedia din familia Maleon: „Bogdan, mai presus de tot şi de toate, şi-a iubit soţia“

Liga Studenţilor din Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi a transmis un mesaj la dispariţia a doi profesori universitari „în zi de mare praznic“, respectiv Puiu Ioniţă şi Bogdan Maleon.  „Lect. univ. dr. Puiu Ioniţă a inspirat generaţii de studenţi ai Facultăţii de Litere, oferindu-le o perspectivă mistică asupra poeziei româneşti, făcându-le cunoscută poezia orală românească de detenţie reprezentată de Radu Gyr, Nichifor Crainic ş.a. Slujba înmormântării va avea loc la Biserica Sf. Împăraţi Constantin şi Elena din Galata (str. Mănăstirii colţ cu str. Azilului) miercuri, de la ora 13:30. Înhumarea va avea loc la cimitirul din Valea Lupului.
Prof. univ. dr. Bogdan-Petru Maleon, director al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” şi fost director al Muzeului Universităţii, profesor al Facultăţii de Istorie, a fost un colaborator al organizaţiei noastre, în urma parteneriatului nostru dezvoltându-se sala 24/24 a BCU Iaşi şi alte proiecte, axate în principal pe politici de management biblioteconomic. În 2018, cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri, planificasem refacerea stemei României Mari şi a efigiilor regale de pe lateralele clădirii BCU. Dumnezeu să-i odihnească în pace!“.

Bogdan Maleon era un apreciat cadru didactic, iar din 2015 era directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu“ din Iaşi.

Prietenii cuplului găsit fără suflare în casă sunt în stare de şoc: „Au fost nişte oameni cărora le vom simţi lipsa“

VIDEO Directorul Bibliotecii Universitare din Iaşi, găsit mort lângă soţie

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite