Prima închisoare a Iaşiului, unde erau încarceraţi complotiştii lui Cuza şi unde ultimul călău a omorât zeci de oameni, stă să se dărâme
0Casa Canano din Iaşi, unde a funcţionat prima închisoare a Iaşului, este un pericol pentru trecători. De şase ani este închisă, dar nu se găsesc bani pentru reabilitarea ei. Ar fi nevoie de 10 milioane de lei pentru reparaţii capitale.
Deşi monument istoric, clădirea veche de peste 200 de ani este închisă şi constituie chiar un pericol pentru trecători din cauza gradului mare de degradare. Casa Canano din Fundaţie a fost pe rând închisoare, cămin studenţesc de fete şi corp cu săli de cursuri pentru studenţii celei mai vechi universităţi din ţară. Între 1830 - 1916 aici au fost aduşi pe lângă infractorii comuni şi cei pe care astăzi îi numim deţinuţi politici, mai exact tinerii şi militarii care s-au opus înlăturării lui Alexandru Ioan Cuza din 1866.
De numele acestei clădiri se leagă o bună parte din viaţa ultimului călău al Iaşului, Gavril Buzatu, care îi biciuia şi le punea în final ştreangul de gât celor încarceraţi. După ce i-a mai fost adăugat un etaj, clădirea s-a transformat în cămin studenţesc de fete, iar după 1990 a găzduit cursuri şi seminarii pentru studenţii de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Clădire în stare avansată de degradare
De şase ani clădirea este cu lacătul pe uşă şi se degradează pe zi ce trece. Bucăţi de tecuială s-au desprins de pe pereţi, fundaţia are fisuri, geamurile sunt distruse. Imobilul inclus pe lista monumentelor istorice este poziţionat chiar în centrul oraşului, lângă o grădiniţă particulară şi un cămin studenţesc de lux, ambele ale Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
În ciuda valorii sale, nu s-au găsit banii necesari pentru reabilitarea clădirii. Oamenii de cultură regretă că un monument istoric a ajuns într-un asemenea hal de degradare.
“Este foarte mare păcat de această clădire, poziţionată chiar în centrul Iaşului şi care are o valoare istorică imensă. Este doar încă un imobil istoric de pe lunga listă a celor cu nevoie urgentă de reabilitare. În judeţul Iaşi avem 40 de clădiri înscrise pe lista monumentelor istorice aflate în paragină care au nevoie urgentă de reabilitare’’, spune Virgil Babîi, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Iaşi.
Inginerii nu-i mai dau mari şanse
Ar fi nevoie de 10 milioane de lei pentru reabilitare şi singura speranţă sunt fondurile europene. De imobil trebuie să aibă grijă reprezentanţii Universităţii. Aceştia au întocmit proiecte şi au bătut la toate uşile pentru a cere finanţare.
‘’Din punctul meu de vedere este o clădire urâtă, dar este de patrimoniu şi o să trebuiască să o reabilităm. Am făcut demersuri, vom face în continuare şi sper să obţinem banii necesari. Pentru universitate este o sumă mare, nu ne permitem să dăm bani din bugetul propriu’’, spune Vasile Işan, rectorul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Inginerii constructori însă nu-i mai dau viaţă lungă din cauza gradului avansat de degradare.
‘’Tencuiala este complet deteriorată, acoperişul poate oricând să cadă. După părerea mea, clădirea ar trebui refăcută cât mai repede. Este posibil ca din cauza structurii deteriorate să nu mai poată fi reabilitate şi e posibil să se impună demolarea ei’’, spune Radu Botez, inginer constructor.
Studenţii cazaţi la Akademos, cămin aflat în spatele imobilului, precum şi elevii Şcolii Junior din imediata apropiere, trebuie să fie extrem de atenţi atunci când trec pe lângă clădire.
Vă mai recomandăm: