Mantiile regale de la încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria vor fi expuse la Iaşi
0Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi - Muzeul de Istorie a Moldovei – Muzeul Unirii, în parteneriat cu Arhiva Ministerului de Externe al României şi Muzeul Naţional Peleş organizează, în perioada 27 noiembrie 2017 – 4 ianuarie 2018, expoziţia „Familia Regală la Iaşi (1916-1918). De la Refugiu la Marea Unire”.
Vernisajul expoziţiei „Familia Regală la Iaşi (1916-1918). De la Refugiu la Marea Unire” va avea loc luni, 27 noiembrie 2017, ora 17.00, la Muzeul Unirii. Evenimentul se înscrie în seria activităţilor organizate de Complexul Muzeal Naţional „Moldova” în perioada 2017-2019, pentru a marca Centenarul Marii Unirii.
Potrivit reprezentanţilor Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, legăturile Regelui Ferdinand I şi ale Reginei Maria cu vechea Capitală a Moldovei au fost de natură specială. Încă din 1893, Alteţelor Regale li s-a pus la dispoziţie de către Municipalitatea ieşeană Palatul Roznovanu, devenit „Palatul Ferdinand”. Ulterior, refugiul de la Iaşi a întărit relaţiile sufleteşti dintre Familia Regală şi ieşeni. Aici a fost nucleul rezistenţei Statului român şi centrul din care a început refacerea proiectului de ţară al României Mari, realizat în anul 1918.
Încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria la Alba Iulia, în data de 15 octombrie 1922, a rămas un moment de referinţă în istoria modernă a României, aceasta fiind ziua în care unificarea ţării, obţinută la finalul Primului Război Mondial, a fost consfinţită şi împărtăşită cu masele participante la eveniment.
Mantiile purtate de Alteţele Regale la ceremonia Încoronării sunt chiar unul din simbolurile autorităţii supreme şi vorbesc, peste timp, de importanţa unui moment istoric ce constituie un reper în viaţa unui popor. Mantiile purtate la acea dată vor fi prezentate în cadrul expoziţiei, la Muzeul Unirii, clădire care a servit de reşedinţă Regelui Ferdinand I în perioada în care sudul ţării a fost ocupat.
Citeşte şi:
Industria care produce anual în Iaşi câte o „fabrică fără fum“. Care sunt punctele forte şi pericolele din acest domeniu