FOTO Roşiile exotice de la Neamţ pentru care clienţii stau la coadă două luni. Cum a explodat afacerea unei tinere din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Claudia Rugină, o tânără din Iaşi, a crescut de la zero un brand numit „Buniol“, care include 120 de soiuri de roşii îngrijite natural în grădina familiei din judeţul Neamţ. Pentru a primi o cutie de la Buniol, cu diverse sortimente din gustoasele produse, unii cumpărători se înscriu pe o listă de aşteptare chiar cu două luni în avans.

În ultimii ani, avocata Claudia Rugină şi-a împărţit timpul preţios între sala de judecată din Iaşi şi terenul din ţinutul poveştilor lui Ion Creangă, în apropiere de Humuleşti. În Neamţ, alături de tatăl ei, a crescut un proiect de suflet: Buniol.

Pe 1.500 de metri pătraţi din comuna Grumăzeşti, judeţul Neamţ, familia Rugină cultivă în jur de 8.000 de plante din 120 de soiuri de roşii. Claudia a adunat cele mai interesante forme şi texturi de roşii, cumpărând seminţe certificate organic de la cultivatori din America şi Franţa. 

„Produsele noastre oferă o experienţă unică prin expunerea clienţilor la o gamă largă de varietăţi de tomate şi gusturi. Numai împachetarea lor durează 20 de minute. Cei mai mulţi clienţi îmi spun că nu au mai văzut aşa ceva. În cutii ei primesc şi roşii verzi, deşi sunt coapte, roşii portocalii, roşii de toate mărimile. Sunt impresionaţi de gust. Avem roşii acre sau foarte dulci, în funcţie de sortiment. Niciuna nu are acelaşi gust“, afirmă Claudia.

Roşiile sunt livrate doar în cele două de producţie, august şi septembrie, iar clienţii obişnuiţi cu produsele de la Buniol se înscriu chiar pe liste de aşteptare pentru a fi siguri că prind una din cutiile de un alb imaculat. Astfel, în iunie a început să se facă lista de rezervare.

„În acest an au fost 150 de rezervări, iar mare parte din clienţi sunt recurenţi. Cred că îi atrage gustul, calitatea produsului per total şi a serviciilor oferite. Vrem să fie totul exemplar atunci când produsul ajunge la clienţi. Totul, de la cutie până la fiecare roşie induce ideea de curat. Oamenii trebuie să aibă încrederea că primesc cele mai bune produse din grădina noastră“, explică avocata din Iaşi, care vara are două luni de vacanţă pentru a se ocupa total de proiectul Buniol. 

Buniol

Dacă la început tânăra prefera să ducă personal cutiile, acum, din cauza cererilor foarte mari, a apelat la curier: „Până acum nu am avut probleme. S-a acceptat ideea că au de manipulat produse fragile. Roşiile în cutiile noastre sunt aşezate pe pat de rumeguş. Fiecare soi în parte este ambalat în funcţie de duritatea lui, pentru că avem soiuri cu roşii care sunt tari ca nişte pietre, iar altele care au pieliţa extraordinar de subţire şi atunci trebuie puse în pungi speciale, dar dacă îţi pasă găseşti soluţii“.

Buniol

Claudia a primit cereri din Timişoara, Braşov sau Cluj, iar cutiile cu roşii Buniol vor ajunge la ei, în funcţie de lista de rezervare. 

Tânăra crede că de la acest proiect a deprins răbdarea: „Trebuie să ai răbdare ca să obţii din sămânţă fructul. Şi am mai învăţat că ţi se dă exact ce investeşti. De la debutul proiectului s-au triplat culturile şi vânzările“. 

Claudia spune că în fiecare an a avut câte o problemă cu grădina de la Neamţ, „acum avem cârtiţe şi o vreme foarte dificilă, ba cu prea mult soare, ba prea multă umezeală, dar cea mai mare parte din producţie a fost salvată, le-am acoperit  şi le-am protejat cum am putut“. 

Deşi este afacere sezonieră, tânăra spune a creat o relaţie specială cu grădina de roşii şi i-ar fi foarte greu să renunţe la această afacere de familie. 

„Între mine şi aceste produse este o relaţie specială. Eu le vorbesc, le îngrijesc cu mare drag. Este o afacere de nişă, sezonieră, dar deşi am şi alte hobby-uri nu am de când să mă las de proiect, decât dacă voi trăi o dezamăgire maximă în relaţia cu clientul final“, afirmă Claudia. 

Cutia de 2 kilograme de la Buniol costă 42 de lei, iar cea de 4 kilograme este 70 de lei. 

* Foto buniol.ro

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite